Διαφωνίες επήλθαν στον κυβερνητικό συνασπισμό με αφορμή τις προτάσεις που επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Το ΠΑΣΟΚ αρχικά σχολίασε πως στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχει πλάισιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές και πως τέτοια θέματα δεν προσφέρονται «για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής συναίνεσης».
Σε σχετική του ανακοίνωση τόνισε ακόμη ότι επί του παρόντος κάθε σχετική συζήτηση «είναι ανούσια ή ακόμη και θεσμικά παρακινδυνευμένη».
Η Νέα Δημοκρατία ενοχλήθηκε από τη στάση αυτή του Κινήματος, αφού η εκπρόσωπός της Άννα Ασημακοπούλου το κάλεσε να σεβαστεί τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθέωρηση, σημειώνοντας πως αντίστοιχα η Ν.Δ. σέβεται τις δικές του κομματικές πρωτοβουλίες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ν.Δ., «είναι σημαντικό ο σεβασμός που δείχνει η Νέα Δημοκρατία στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ να επιδεικνύεται και αντίστροφα».
Όπως ανέφερε, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός.
Η κ. Ασημακοπούλου εξήγησε ότι οι σχετικές προτάσεις αποτελούν μια πρωτοβουλία της Ν.Δ. και συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του Αντώνη Σαμαρά. «Οι προτάσεις αυτές», συμπλήρωσε, «θα τεθούν στην κρίση των πολιτών και των κομμάτων προκειμένου να ξεκινήσει η ουσιαστική φάση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο δημοκρατικός, δηλαδή, διάλογος και επί της διαδικασίας και επί του περιεχομένου.
Μετά το σχόλιο της Συγγρού το ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε πως η προηγούμενη ανακοίνωσή του «δεν αφορούσε τις τυχόν πρωτοβουλίες της Ν.Δ. σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά δημοσιεύματα -πανομοιότυπα- περί δήθεν προηγούμενης συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ στο επίπεδο μάλιστα των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου».
Επίσης, στο συγκυβερνών κόμμα υπογράμμισε πως έθεσε «το ουσιώδες πολιτικό και θεσμικό ζήτημα της αναγκαίας ευρύτερης συναίνεσης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να αποκτήσει πραγματική προοπτική οποιαδήποτε αναθεωρητική πρωτοβουλία».
Απάντηση στην πρώτη επικριτική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ είχε δώσει νωρίτερα στον Σκάι και ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, λέγοντας πως το κόμμα του δεν καταθέτει θεσμικά τις προτάσεις του στο Κοινοβούλιο.
«Αυτό που κάνει», πρόσθεσε, «είναι να καταθέτει προτάσεις στο δημόσιο διάλογο για το πώς το Σύνταγμά μας θα γίνει καλύτερο». Σημείωσε ωστόσο, πως όταν το κυβερνών κόμμα καταθέτει τις προτάσεις του για ένα τέτοιο θέμα «έχει μια πολιτική σημασία».