Αποφασισμένη μαζί με τις εξελίξεις στην οικονομία να ρίξουν στον προεκλογικό στίβο και τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, είναι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Προφανής στόχος είναι η Ν.Δ. και ο Πρωθυπουργός να παρουσιάσουν ένα συνολικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση το οποίο θα περιλαμβάνει και τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, ειδικά όσον αφορά στο πολιτικό σύστημα.
Πυλώνας αυτών των αλλαγών, σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, είναι και η συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο Μέγαρο Μουσικής, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει επεξεργαστεί τις προτάσεις της Ν.Δ..
Βεβαίως η παρούσα Βουλή μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία με τη συγκέντρωση 50 υπογραφών βουλευτών προκειμένου να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις της θα υλοποιηθούν από τη Βουλή που θα προκύψει στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτεινόμενες αλλαγές κινούνται προς την κατεύθυνση του ελέγχου του πολιτικού προσωπικού με προτάσεις για μείζονος σημασίας ζητήματα όπως η διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων, το καθεστώς παραγραφής υπουργών και η ασυλία βουλευτών, τα ασυμβίβαστα υπουργών και βουλευτών, ακόμη και ο ορισμός ορίου στη θητεία του Πρωθυπουργού, των βουλευτών αλλά και των αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών στελεχών στα πρότυπα του αμερικανικού συστήματος. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η μείωση του αριθμού των βουλευτών.
Στο Μαξίμου πιστεύουν πως όχι μόνο οι καιροί επιβάλλουν τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, ειδικά στο πολιτικό σύστημα, αλλά και πως αυτές θα πιστωθούν θετικά από τον κόσμο στην κυβέρνηση.
Αύριο ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση του ελληνο-γερμανικού επιμελητηρίου και αναμένεται να επικεντρωθεί στα επιτεύγματα της οικονομίας και φυσικά στην ελάφρυνση του χρέους, για την οποία-όπως θα τονίσει- έχουν δεσμευθεί οι εταίροι και δανειστές μας από το 2012.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ