Στο σκοτεινό βάθος της νύχτας

Ατομική έκθεση του εικαστικού Doğan Paksoy, στην γκαλερί Genesis
Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 10:25
UPD:30/04/2014 10:57
A- A A+

Προερχόμενος από μια 8μελή οικογένεια, στενά συνδεδεμένη με την τέχνη και τον πολιτισμό, ο Τούρκος εικαστικός Doğan Paksoy μάς παρουσιάζει την άλλη όψη της νύχτας, στην ατομική του έκθεση με τίτλο «The other side of the night», που εγκαινιάζεται παρουσία του ιδίου, στην γκαλερί Genesis, σήμερα, Τρίτη 29 Απριλίου, στις 8 το βράδυ.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού: «Στην πρώτη ατομική παρουσίαση του έργου του στην Αθήνα, ο σημαντικός Τούρκος καλλιτέχνης Doğan Paksoy προτείνει μια σειρά από εμβληματικά έργα,  που ολοκληρώθηκαν ειδικά για την έκθεση και συγκεντρώνουν τους κύριους εννοιολογικούς και αισθητικούς άξονες, που διατρέχουν τη ζωγραφική του.   

Ο τίτλος της ενότητας “The other side of the night” (Η άλλη όψη της νύχτας) αναφέρεται στο ίδιο το διεισδυτικό βλέμμα του Paksoy, που, αποτελώντας και ο ίδιος μέλος ενός τουρκικού αστικού κύκλου με συγκεκριμένες συνήθειες και χαρακτηριστικά, δεν παύει να τον παρατηρεί και να τον σχολιάζει, διατηρώντας αρκετά από τα βασικά πραγματολογικά στοιχεία του, αλλά οδηγώντας τον συχνά σε μια σύνθετη, αυτοσχέδια εξπρεσιονιστική μυθοπλασία με διπλό αφηγηματικό χρόνο.

Βραδινές συναντήσεις ντυμένων ανδρών και γυμνών γυναικών, σε σπίτια με κήπους, νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια και μπαρ, υπαίθριους κινηματογράφους, θερινά θέρετρα και ρομαντικά αλληγορικά τοπία, πυκνοκατοικημένα από άγνωστους ανθρώπους, γνωστές διασημότητες και εφήμερα γιορτινά σύμβολα (μπαλόνια, λάμπες, φεγγάρια, πυροτεχνήματα) τοποθετούνται άλλοτε στην Κωνσταντινούπολη και το Bodrum και άλλοτε στην Αθήνα των πρόσφατων περιπάτων του καλλιτέχνη, και εισχωρούν στο σκοτεινό βάθος της νύχτας, που πλάθεται

με μπαρόκ και θεατρικά εμφατική χρήση του μαύρου, από όπου εξέρχονται άλλοτε οι ακτές του Βόσπορου και άλλοτε η Ακρόπολη, υπενθυμίζοντας ότι το χυδαίο συνυπάρχει με την απόλυτη ομορφιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, στα έργα αυτά, όπου τα κοινωνικά και τα πολιτικά σχόλια συνυπάρχουν με τις λογοτεχνικές παραπομπές και την ουτοπική σχεδόν ποιητική της εικόνας, αφηγούμενα τις γεωγραφικές συντεταγμένες ενός “Χαμένου παράδεισου”, η αλήθεια του συμβάντος τελειώνει κάθε φορά, όταν ο ίδιος αποφασίσει ποια είναι η αλήθεια του έργου. Εκεί ξεκινά η αφήγηση μιας νέας ιστορίας, που συνενώνει τη φαντασία με την ειρωνεία, την ποιητική της εικόνας με τη σάτιρα και τα πολλαπλά μηνύματα».  

Πληροφορίες
Γκαλερί Genesis: Χάρητος 35 - Κολωνάκι, τηλ.: 211 7100566. Διάρκεια έκθεσης: 29 Απριλίου - 17 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11:00 - 22:00, Τετάρτη και Σάββατο: 11:30 - 15:30.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς