Θετικά αποτελέσματα για τη Microsoft

Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014 12:19
UPD:12:20
REUTERS/ROBERT GALBRAITH

Ο Σάτια Ναντέλα παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα της Microsoft.

A- A A+

Η Microsoft ανακοίνωσε τα πρώτα οικονομικά της αποτελέσματα, με τον Σάτια Ναντέλα στο τιμόνι,  για το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, εμφανίζοντας καθαρά κέρδη ύψους 5,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πιο αναλυτικά, η Microsoft εμφάνισε έσοδα ύψους 20,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 20,48 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι και έναντι προβλέψεων για 20,39 δισ. δολάρια.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 5,56 δισ. δολάρια, ελαφρά μειωμένα σε σχέση με τα κέρδη των 6,05 δισ. δολαρίων πέρυσι. Τα κέρδη ανά μετοχή κινούνται στα επίπεδα των 68 σεντς έναντι προβλέψεων για 63 σεντς.   

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα οικονομικά αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά και θεωρούνται μια καλή αρχή για τον Ναντέλα, που ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.

Για την επίτευξη των παραπάνω αποτελεσμάτων η Microsoft στηρίχθηκε πρωτίστως σε προϊόντα όπως τα λειτουργικά Windows, τις συνδρομές του Office, το Surface και το Xbox.

Η συνεχιζόμενη μείωση στις πωλήσεις PC αντανακλά και στα Windows, ωστόσο τα έσοδα από τους OEM κατασκευαστές αυξήθηκαν το περασμένο τρίμηνο κατά 4%.

Αυτή η αύξηση σχετίζεται πρωτίστως με τη λήξη υποστήριξης των Windows XP και την μικρή «ανάσα» που έδωσε στην αγορά η στροφή αρκετών καταναλωτών προς PC με νεότερο λειτουργικό. Σύμφωνα με τη Microsoft, περίπου το 90% των desktop συστημάτων σε επιχειρήσεις «τρέχουν» πλέον λειτουργικά Windows 7 ή Windows 8.

Επίσης, η Microsoft ανακοίνωσε την πώληση 1,2 συστημάτων Xbox One κατά το προηγούμενο τρίμηνο, σε συνδυασμό με την πώληση συνολικά 800.000 μονάδων της κονσόλας Xbox 360, το οποίο αν και παλαιότερο παραμένει δημοφιλές λόγω χαμηλότερης τιμής.

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στη χρήση του Office 365 Home Premium, παρά την καθιέρωση συνδρομής. Συνολικά οι 3,5 εκατομμύρια συνδρομητές του Μαρτίου έγιναν πλέον 4,4 εκατομμύρια, με σημαντική ευθύνη για αυτό να αποδίδεται στην έκδοση του Office για iPad.

Θετικά κινήθηκαν τα έσοδα και από τους τομείς των servers και του cloud, που περιλαμβάνουν προϊόντα όπως τα Azure, Office 365 για επιχειρήσεις, συγκεκριμένες εκδόσεις των Windows και τα Exchange, SharePoint και Lync.

Τα συνολικά έσοδα για αυτούς τους τομείς ανήλθαν στα 12,23 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 7%.

Προτεινόμενα για εσάς