Η Κίνα εγκρίνει την εξαγορά της Nokia από τη Microsoft

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014 10:48
UPD:10:48
REUTERS/KAI PFAFFENBACH
A- A A+

Η εξαγορά της Nokia από τη Microsoft φαίνεται να πλησιάζει στην οριστικοποίησή της μετά την έγκριση που έλαβε από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η έγκριση δόθηκε από τις κινεζικές αρχές χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς των πατεντών, από τις δύο εταιρείες. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, οι Google και Samsung φέρονται να είχαν ζητήσει από τις κινεζικές αρχές την διασφάλιση ότι η συμφωνία εξαγοράς Nokia-Microsoft δεν θα ανέβαζε το κόστος χρήσης πατεντών της φινλανδικής εταιρείας.

Η συμφωνία εξαγοράς του τμήματος κινητών τηλεφώνων της Nokia από τη Microsoft, ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από την συμφωνία εξαιρέθηκαν οι πατέντες της Nokia, που θα παραμείνουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της φινλανδικής εταιρείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Nokia, η εταιρεία έχει πλέον λάβει τις εγκρίσεις των σημαντικότερων ρυθμιστικών αρχών, όπως της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της έγκρισης η μετοχή της Nokia ανέβηκε κατά 2,9%, στα 5,48 ευρώ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι Nokia και Microsoft αναμένουν ότι η διαδικασία εξαγοράς θα ολοκληρωθεί εντός τους Απριλίου, όπως είχε ανακοινωθεί ήδη από τις 24 Μαρτίου. Να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο εταιρείες είχαν «μεταφέρει» την οριστικοποίηση της τελικής συμφωνίας, για τον Απρίλιο, δηλαδή λίγο αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό, σαν αποτέλεσμα της αναμονής έγκρισης από μια σειρά ασιατικών ρυθμιστικών αρχών.

Πλέον, μετά την Κίνα, η μόνη σημαντική έγκριση την οποία αναμένουν οι δύο εταιρείες προέρχεται από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ινδίας.

Προτεινόμενα για εσάς