Φιστίκια θα ζεσταίνουν τους κατοίκους τουρκικής «πράσινης» πόλης;

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 11:47
UPD:11:48
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Τι απογίνονται τα κελύφη των φιστικιών μόλις καταναλωθεί ο εκλεκτός καρπός τους; Η μία λύση είναι να πεταχτούν στα σκουπίδια. Η δεύτερη, να μετατραπούν σε ενέργεια. Αξιωματούχοι από την Τουρκία, την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό φιστικιών παγκοσμίως, πιστεύουν ότι ένα μεγάλο μέρος των αναγκών σε θέρμανση μιας ολόκληρης πόλης θα μπορούσε να καλυφθεί αποκλειστικά με την καύση τους.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι αρχές οραματίζονται τη δημιουργία μιας οικολογικής πόλης - με έκταση 32.000 στρεμμάτων - μεταξύ του Γκαζιαντέπ και της επαρχίας Κιλίς, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το μόνο που εκκρεμεί για να δοθεί το πράσινο φως είναι η δημοσιοποίηση μιας έκθεσης βιωσιμότητας, μέσα στο Μάιο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του τομέα ενέργειας του δήμου Σέντα Μουφτούογλου Γκιουλέτς, στη νέα πόλη θα χρησιμοποιηθούν διάφορα «πράσινα» συστήματα, π.χ. φωτοβολταϊκά, συστήματα διαχείρισης απορριμάτων και συλλογής ομβρίων υδάτων κ.α. Ωστόσο, οι αρχές αξιολογούν και την πρόταση της γαλλικής εταιρείας μηχανικών περιβάλλοντος Burgeap, κατά την οποία η καλύτερη πηγή θερμικής ενέργειας στην περιοχή δεν είναι άλλη από τα κελύφη των φιστικιών.

«Οι δυνατότητες του Γκαζιαντέπ σε ό,τι αφορά την παραγωγή φιστικιών είναι γνωστές, όπως και οι μεγάλες ποσότητες αποβλήτων από κελύφη φιστικιών», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Γκιουλέτς. «Σκεφτήκαμε η οικολογική πόλη να θερμαίνεται από την καύση των κελύφων γιατί όταν σχεδιάζεις συστήματα φιλικά προς το περιβάλλον, βλέπεις πρώτα ποιοι είναι οι διαθέσιμοι φυσικοί πόροι. Αν η περιοχή είχε άφθονη αιολική ενέργεια, θα χρησιμοποιούσαμε αιολική ενέργεια.

Όπως διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι, προτού δοθεί το τελικό ΟΚ για την κατασκευή της οικολογικής πόλης των 200.000 κατοίκων, θα ανεγερθεί μια πιλοτική μίνι πόλη 550 στρεμμάτων, στην οποία θα δοκιμαστούν όλα τα συστήματα που έχουν κατά νου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή