Καλιφόρνια: Άρχισε να τροφοδοτεί σπίτια το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 13:45
UPD:13:45
REUTERS/STEVE MARCUS

Το λογότυπο της Google γραμμένο με ηλιοστάτες στο Ivanpah.

A- A A+

Ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές άρχισε να διοχετεύεται από το θεωρούμενο ως μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο του κόσμου, το Ivanpah Solar Electric Generating System, στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια. Το πρωτοποριακό έργο, που ανήκει στην Google, την NRG Energy και την BrightSource Energy Inc., εγκρίθηκε το 2010, όμως έκτοτε τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα αναλυτές να εκτιμούν τώρα ότι το σύστημα θα είναι το πρώτο και το τελευταίο του είδους για την Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τους διαχειριστές, το Ivanpah μπορεί να καλύπτει με πράσινη ενέργεια τις ανάγκες 140.000 νοικοκυριών μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα κατά 400.000 τόνους το χρόνο. Οι τρεις μονάδες, που βρίσκονται 65 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λας Βέγκας, χρησιμοποιούν πάνω από 170.000 κάτοπτρα (ή ηλιοστάτες), τα οποία εστιάζουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλιακούς πύργους που με τη σειρά τους παράγουν ατμό που τροφοδοτεί ειδικές γεννήτριες.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, ειδικοί θέτουν υπό αμφισβήτηση το ενδεχόμενο κατασκευής περισσότερων ηλιοθερμικών μονάδων όπως το Ivanpah στην πολιτεία. Άλλες ηλιακές τεχνολογίες είναι πλέον πολύ φθηνότερες - όπως και η ανέγερση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο - ενώ οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις για έργα ΑΠΕ «στερεύουν».

«Θα έχουμε αποτύχει ως εταιρεία εάν το τελευταίο μας έργο είναι το Ivanpah», αναγνώρισε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του ηλιοθερμικού πάρκου ο Ντέιβιντ Ραμ, διευθύνων σύμβουλος της BrightSource , η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επικεντρωθεί σε αγορές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε επίπεδο οικονομικής ανταγωνιστικότητας, τα ηλιακά-φωτοβολταϊκά είναι φθηνότερα», παραδέχθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της NRG, η οποία θεωρεί ότι το μέλλον της βιομηχανίας είναι οι μικρότερες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή