Επετειακό Πανποντιακό πενθήμερο, πανηγυρικού χαρακτήρα

Από την Τετάρτη 23 έως και την Κυριακή 27 Απριλίου
Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 10:00

Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού, κεντρική πλατεία Σουρμένων.

A- A A+

Αποκτώντας πανηγυρικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την ίδρυσή της, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων διοργανώνει το πενθήμερο εκδηλώσεων «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2014 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα», με ιδιαίτερης σημασίας για τον οικουμενικό ποντιακό ελληνισμό δρώμενα, που θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 23 έως και την Κυριακή 27 Απριλίου.

Πιστοί στις παραδοσιακές τους αξίες

Ιστορικό και Λαογραφικό Ποντιακό Μουσείο Σουρμένων

Στο επετειακό πενθήμερο, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, την εβδομάδα της Διακαινησίμου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθορά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή, με πνευματικούς, καλλιτεχνικούς και αθλητικούς αγώνες.

Ταφικό έθιμο. Κοιμητήριο Σουρμένων 1932.

Πιστοί στις παραδοσιακές αξίες των αλησμόνητων πατρίδων, οι Πόντιοι βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους, με αποκορύφωμα των εκδηλώσεων το «Ταφικό Έθιμο», την Κυριακή του Θωμά, στο Κοιμητήριο των Σουρμένων, ένα έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και το τηρούν με ευλάβεια αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας.

Σπάνια πολιτιστική κληρονομιά και ποδοσφαιρικό «συναπάντεμα»

Η παραδοσιακή ΦΟΤΑ (ποδιά) του συλλόγου, την οποία ο κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλος, για να δηλώσει και να τιμήσει την ποντιακή του καταγωγή, πήρε μαζί του στο Διάστημα.

Ξεχωριστές στιγμές της φετινής διοργάνωσης είναι η επίσημη τελετή υποδοχής τμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ευγενίου, Πολιούχου της Τραπεζούντας, το οποίο θα μείνει μόνιμα στον Ιερό Ναό  Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σουρμένων Ελληνικού, και η έκθεση, για πρώτη φορά στο Ιστορικό και Λαογραφικό Ποντιακό  Μουσείο Σουρμένων, τμήματος γυναικείας παραδοσιακής φορεσιάς του συλλόγου. Πρόκειται για τη ΦΟΤΑ (ποδιά), η οποία, αφού ταξίδεψε στο Διάστημα με τον ελληνικής καταγωγής Πόντιο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν -  Γραμματικόπουλο, παραδόθηκε στον πρόεδρο της Ένωσης, κ. Γιώργο Σαραφίδη, σε τελετή που έγινε στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, τον περασμένο μήνα.

Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» (1903-1921)

Επίσης, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σουρμένων Ελληνικού, το πρώτο σχολείο που λειτούργησε στην περιοχή από την έλευση των Ποντίων, το 1924, θα εκτεθούν σπάνιες φωτογραφίες πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας, τόσο από τη ζωή στον Πόντο, όσο και από την περίοδο της εγκατάστασης και την εξέλιξη του οικισμού, αλλά και σύγχρονο φωτογραφικό υλικό, που αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική δράση του συλλόγου, και φωτογραφίες με τον κοσμοναύτη, ο οποίος κρατά το ποντιακό σύμβολο ΦΟΤΑ, κοιτώντας τη Γη από τον Διαστημικό Σταθμό.
Και όσον αφορά στους ποδοσφαιρόφιλους, φέτος, για πρώτη φορά, θα γίνει Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Συναπάντεμα Ομάδων Προσφυγικής Καταγωγής, με αγώνες παλαίμαχων, οι οποίοι προέρχονται από ομάδες, όπως ο Πανιώνιος, η ΑΕΚ, ο Απόλλων Καλαμαριάς, τα Σούρμενα, ο ΠΑΟΚ και ο Απόλλων Σμύρνης.

Έγγραφο-ντοκουμέντο του 1928 που αναφέρεται στην οργάνωση ”κατά τα εν πατρίδι έθιμα, πανήγυριν του συνοικισμού”.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

Τετάρτη 23 Απριλίου
17:00: 1ο Δημοτικό Σχολείο Σουρμένων Ελληνικού - Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης.

Πέμπτη 24 Απριλίου
16:30: Γήπεδο Σουρμένων Ελληνικού - 1ο Ποδοσφαιρικό Συναπάντημα Παλαιμάχων Προσφυγικών Ομάδων.

Παρασκευή 25 Απριλίου
20:00: Κεντρική Πλατεία Σουρμένων - Παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα.

Σάββατο 26 Απριλίου
18:00: Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων - Υποδοχή, υπό του Σεβασμιότατου Ποιμενάρχου,  κ.κ. Παύλου, τμήματος  του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου, Πολιούχου Τραπεζούντας, προ του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σουρμένων Ελληνικού. Θα ακολουθήσει Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ρόδου, κ.κ. Κυρίλλου, και αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού της Γης Ποντίων.

Σάββατο 26 Απριλίου
20:15: Κεντρική πλατεία Σουρμένων - Παραδοσιακοί χοροί του Πόντου. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με δωρεάν κρασί και χαψία (γαύρος).

Κυριακή 27 Απριλίου
07:00 - 10:30: Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων - Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Ρόδου, κ.κ. Κυρίλλου και Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, κ.κ. Παύλου.
10:45: Λιτανευτική πομπή προς το Κοιμητήριο Σουρμένων.
11:15: Επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων - «Ταφικό Έθιμο».
19:30: Κεντρική πλατεία Σουρμένων - Χαιρετισμοί επισήμων, παραδοσιακοί χοροί του Πόντου. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.

Πληροφορίες
Ένωση Ποντίων Σουρμένων: πλατεία Σουρμένων, Λεωφόρος Ιασωνίδου - Ελληνικό, τηλ.: 210 9644767.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς