Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου με το βλέμμα στις αγορές

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 08:05
UPD:09:29
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Λίγη ώρα πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εξετάσουν τόσο τα νέα δεδομένα μετά την εντυπωσιακή υποδοχή που επεφύλαξαν οι διεθνείς επενδυτές στην προσπάθεια της χώρας να βγει στις αγορές όσο και τις λεπτομέρειες της αυριανής επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι μετά τη σχεδόν έξι φορές υπερκάλυψη της προσφοράς από τις αγορές «ο στόχος -που δεν ήταν άλλος από το να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση- επετεύχθη».

Παράλληλα από το Μαξίμου επισημαίνουν με νόημα ότι ακολουθεί η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, εντός του Απριλίου. Και τα δύο, λένε μετ' επιτάσεως αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, θα βοηθήσουν τη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Το τελευταίο αναμένεται να το θέσει και επίσημα ο κ. Σαμαράς στη Γερμανίδα καγκελάριο με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιμένει να ζητά μια επίσημη δήλωση, τουλάχιστον για την επίσημη έναρξη των συζητήσεων, από πλευράς δανειστών προ των εκλογών του Μαΐου.

Για το Μαξίμου η έξοδος στις αγορές ήταν ένας μεγάλος στόχος με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα. Όπως παραδέχεται συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο συνδυασμός της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, της εξόδου στις αγορές και των πρώτων μέτρων τόνωσης της αγοράς δημιουργούν συνθήκες εξόδου από την κρίση, τα μνημόνια και τη πενταετή λιτότητα.

Εκείνο που πρέπει τώρα να γίνει είναι τα θετικά αυτά νέα να περάσουν σε επίπεδο καθημερινότητας των πολιτών, όπου όπως παραδέχεται το ίδιο στέλεχος, η κατάσταση, ειδικά για τα ασθενέστερα στρώματα των πολιτών, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή