«Ξημερώνει Κυριακή»… για τους Δημήτρη Αλεξανδρή και Μιχάλη Μητρούση

Στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Σάββατο, 05 Απριλίου 2014 08:20
ΔΗΜΑΚΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
A- A A+

Πρωταγωνιστώντας σε ένα ξεχωριστό «ξημέρωμα», όπου η σημερινή  Ελλάδα κυριαρχεί με τις σκοτεινές και τις φωτεινές πλευρές της, με τη φτώχεια, τις άσκοπες θυσίες, την προδοσία, την οργή, την απόγνωση, αλλά και την αγάπη, την αλληλεγγύη και την ελπίδα, οι ηθοποιοί Μιχάλης Μητρούσης και Δημήτρης Αλεξανδρής μας μιλούν για την παράσταση «Ξημερώνει Κυριακή».

Εμπνευσμένο από τα θρυλικά τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που ανέτειλαν από τους δίσκους «O δρόμος» και «Μίλα μου για τη λευτεριά», το μιούζικαλ - σε κείμενα των Παναγιώτη Μπρατάκου και Μάρως Μπουρδάκου και σκηνοθεσία του Μάνου Πετούση - παρουσιάζεται στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Καθώς στιγμές και θύμησες του χθες, καταστάσεις και γεγονότα, που αφορούν και χαρακτηρίζουν απόλυτα το σήμερα, αναβιώνουν μέσα από τα κείμενα και τα αγαπημένα τραγούδια της παράστασης, ο Μιχάλης Μητρούσης και ο Δημήτρης Αλεξανδρής μιλούν για το έργο, την ελπίδα και την ελευθερία.

Τι θα απολαύσει το κοινό σε αυτήν την ξεχωριστή «Κυριακή που ξημερώνει»;

Μ. Μ.: Τα 24 τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ίσως, την ωραιότερη συνάντησή τους στο τραγούδι και τον στίχο. Εξάλλου, ο “Δρόμος” έχει κάνει ρεκόρ πωλήσεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό: 3.500.000!

Δ. Α.: To “Ξημερώνει Κυριακή”, αν και δεν είναι μια αναβίωση της παράστασης του “Δρόμου”, θέτει στη σκηνή παλιότερες γνωστές μας μουσικές, στο πλαίσιο μιας καινούριας σύγχρονης δραματουργίας, υπενθυμίζοντας πως οι αγωνίες, αλλά και οι ελπίδες των γενεών παραμένουν κοινές.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ρόλου σας;

Μ. Μ.: Ένας σημερινός άνθρωπος μέσης ηλικίας, απολυμένος, όπως και τόσοι Έλληνες σήμερα, που ψάχνει από κάπου να πιαστεί. Γιατί όλα είναι ξένα, δανεικά.

Δ. Α.: Ο Στάθης είναι ένας γόνος πολύ πλούσιας οικογένειας, που αισθάνεται ικανός να πουλάει και να αγοράζει ανθρώπους και αισθήματα, χωρίς να βλέπει καμία απειλή αυτής της “ελευθερίας” του στον ορίζοντα. Μοιάζει με ένα σύμβολο της απαξίωσης θεσμών και ιδεών.

Ποια φωνή υψώνεται μέσα από την παράσταση και τι έχει να πει στις νέες γενιές;

Μ. Μ.: Με τα χρόνια, υπάρχει ελπίδα οι άνθρωποι να ξαναβρούν τα ιδανικά τους, πράγματα που έχει ισοπεδώσει η παγκοσμιοποίηση.

Δ. Α.: Να προσπαθείς, να αντιδράς και να αισθάνεσαι αλληλέγγυος με όποιον θίγεται δίπλα σου. Ένα διαχρονικό μήνυμα δημοκρατίας, σεβασμού και ενότητας των πολιτών υπέρ κεκτημένων δικαιωμάτων. Όλα τα ιδανικά, που διατυπώθηκαν κατά τη δεκαετία του ’60, είναι και πάλι σύγχρονα. Οι μουσικές που τα συνοδεύουν δεν είναι παρά ένα όχημα, που διαπερνά όλες τις γενιές από τότε έως σήμερα.

Τι ενώνει την Ελλάδα του τότε με αυτήν του σήμερα;

Μ. Μ.: Μας ενώνει η μουσική και η γλώσσα, που είναι πολιτισμός και ζωή για τον άνθρωπο. Είναι η γέφυρα, που μπορεί να μας ενώσει.

Δ. Α.: Η ίδια ανάγκη να παλέψει για το καλύτερο, να απαγκιστρωθεί από ζυγούς, να δημιουργήσει και όχι απλώς να επιβιώσει. Αν στο μεταξύ, στο πέρασμα των δεκαετιών, κάποιοι παραδόθηκαν σε ψευδαισθήσεις ευμάρειας και επίπλαστες εικόνες προόδου, τώρα καλούνται να επαναδιαπραγματευτούν την ίδια τη ζωή τους και την πολιτική τους υπόσταση. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα.

Πώς αισθάνεστε για όσα διαδραματίζονται στη σύγχρονη πραγματικότητά μας;

Μ. Μ.: Όλη η κοινωνία ζει με μια αβεβαιότητα. Προσπαθεί από κάπου να πιαστεί, ψάχνοντας για μια αποκατάσταση πνευματική, κοινωνική και οικονομική. Αυτή που θα μας βγάλει από την απομόνωση.

Δ. Α.: Υπάρχουν στιγμές, που σκέφτομαι πως το καράβι δεν τραβάει πια, πως είναι καλύτερο να βουλιάξει. Άλλες φορές, αναρωτιέμαι πόσο αντέχει η βαλβίδα, που συγκρατεί αυτήν την αφόρητη κοινωνική πίεση. Και κάποιες άλλες, υπάρχουν άνθρωποι, απόψεις ή γεγονότα, που μου δίνουν την ελπίδα να πιστέψω πως τα μυαλά αλλάζουν, οι σκέψεις ωριμάζουν και, πριν το χείλος του γκρεμού, ανοίγουν ακόμη αλεξίπτωτα. Φυσικά, η παρομοίωση με τα αλεξίπτωτα, σε καμία περίπτωση, δεν αφορά μηχανισμούς οικονομικής στήριξης, συγκυβερνήσεις και άλλα τινά.

Ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε, για να βρούμε την αληθινή λευτεριά;

Μ. Μ.: Δεν υπάρχει αληθινή λευτεριά για τον άνθρωπο. Υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι είμαστε και αισθανόμαστε ελεύθεροι.

Δ. Α.: Έχοντας σώμα και βαρύτητα, άρα εν γένει περιορισμό, το ζήτημα της πλήρους ελευθερίας δεν είναι παρά μια ουτοπία. Ως μόνες δυνητικές περιπτώσεις ελευθερίας, είναι η πνευματική και η κοινωνική. Για την πρώτη, καθένας παλεύει μόνος. Η δεύτερη είναι εφικτή μόνο σε κατάσταση ένωσης.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει;

Μ. Μ.: Μόνο με αλληλεγγύη, αμοιβαίο σεβασμό, αλήθεια, χιούμορ και αυτοκριτική.

Δ. Α.: Μόνο οι αυτόχειρες θεωρούν πως ο κόσμος δεν αλλάζει. Οποιοσδήποτε άλλος με διάθεση ζωής απορρίπτει, έστω κι ασυνείδητα, ιδέες στασιμότητας. Αυτό δεν είναι μια αισιόδοξη άποψη, είναι νόμος της εξέλιξης και παράγων ζωής. Ακόμη κι αν αυτή η θεωρία είναι λάθος, είναι πάντα στο χέρι μας να αλλάξουμε τον μικρόκοσμο και, κατά συνέπεια, τον κόσμο μας.

Τι εύχεστε να ξημερώσει;

Μ. Μ.: Μια καλύτερη μέρα, που θα μας χαρίσει υγεία. Πνευματική και σωματική.

Δ. Α.: Μια αργία, αντίστοιχη της κυριακάτικης, για ό,τι αφορά σε δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, ψευτοϋποσχέσεις και πολιτικές φανφάρες, με πλούσια τραπέζια σε ζεστά σπίτια.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Μάνος Πετούσης, μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Παγιάτης, χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη, σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού, φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης, βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Φασιλής, παραγωγή: Άκης Ευαγγέλου. Ερμηνεύουν οι: Κώστας Αρζόγλου, Γιώτα Φέστα, Μιχάλης Μητρούσης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Βασίλης Παλαιολόγος, Δώρα Χρυσικού, Αννίτα Κούλη και Γιάννης Καραούλης. Τραγουδούν οι: Δημήτρης Μπάσης, Κέλυ Γιακουμάκη, Νικόλας Μπράβος, Αμαλία Ασκορδαλάκη, Μάυ Χάννα, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Στέλιος Κέλλερης, Γιάννης Μωραΐτης και Γιώργος Νικητόπουλος.


Πληροφορίες
«Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254 - Ταύρος, τηλ.: 212 2540300. Τιμές εισιτηρίων: κανονικά: από 10 έως 35 ευρώ, ομαδικά: από 8 έως 18 ευρώ, με κάρτα ανεργίας: 10 ευρώ (πλατεία), 8 ευρώ (θεωρείο), ΑΜΕΑ: 10 ευρώ (ανέργων και ΑΜΕΑ πωλούνται μόνο από το ταμείο του θεάτρου και τηλεφωνικά). Προπώληση: ταμεία θεάτρου, καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, εκδοτήρια Ticketservices:  Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 212 2540300, 11876, ηλεκτρονικά: theatron254.gr, viva.gr. Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς