«Κυριακάτικο ξημέρωμα» με θρυλικά τραγούδια

Στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», από 26 Φεβρουαρίου
Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 10:35
UPD:27/01/2014 18:53

Εμπνευσμένο από τα θρυλικά τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, το έργο «Ξημερώνει Κυριακή», σε κείμενα των Παναγιώτη Μπρατάκου και Μάρως Μπουρδάκου και σκηνοθεσία του Μάνου Πετούση, παρουσιάζεται στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

A- A A+

Δύο ιστορικοί δίσκοι «ξημερώνουν» μία ξεχωριστή «Κυριακή», όπου η σημερινή  Ελλάδα  κυριαρχεί με τις σκοτεινές και τις φωτεινές πλευρές της, με τη φτώχεια, τις άσκοπες θυσίες, την προδοσία, την οργή, την απόγνωση, αλλά και την αγάπη, την αλληλεγγύη, τη μαχητικότητα, τα όνειρα και την ελπίδα.

Εμπνευσμένο από τα θρυλικά τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που ανέτειλαν από τους δίσκους «O δρόμος» και «Μίλα μου για τη λευτεριά», το έργο «Ξημερώνει Κυριακή», σε κείμενα των Παναγιώτη Μπρατάκου και Μάρως Μπουρδάκου και σκηνοθεσία του Μάνου Πετούση, παρουσιάζεται στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», από την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, για 11 μόνο παραστάσεις.

Ο πρώτος ελληνικός χρυσός δίσκος

Έχοντας τον τίτλο του πιο εμπορικού δίσκου στην Ελλάδα, με πωλήσεις πάνω από 3.500.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα, ο «Δρόμος» κυκλοφόρησε το 1969, από τη Lyra, με ερμηνευτές τον Γιάννη Πουλόπουλο, τη Ρένα Κουμιώτη και την Πόπη Αστεριάδη, και είναι ο πρώτος ελληνικός δίσκος που έγινε χρυσός. Έναν χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1970, ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου με τους ίδιους ερμηνευτές, σε μία παράσταση, η οποία περιελάμβανε και άλλα τραγούδια, που περιείχαν σαφή μηνύματα εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος. Έτσι, η παράσταση λογοκρίθηκε και κυνηγήθηκε.

Ο δρόμος και η λευτεριά στο σήμερα

Στη σημερινή μουσικοθεατρική παράσταση, τα τραγούδια των δύο ιστορικών δίσκων «O δρόμος» και «Μίλα μου για τη λευτεριά» ερμηνεύουν η Ρένα Κουμιώτη και ο Δημήτρης Μπάσης, με πρωταγωνιστές τους Κώστα Αρζόγλου, Γιώτα Φέστα, Μιχάλη Μητρούση, Δημήτρη Αλεξανδρή, Βασίλη Παλαιολόγο, Δώρα Χρυσικού, Αννίτα Κούλη και Γιάννη Καραούλη. Τραγουδούν οι: Κέλυ Γιακουμάκη, Νικόλας Μπράβος, Αμαλία Ασκορδαλάκη, Μάυ Χάννα, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Στέλιος Κέλλερης,  Γιάννης Μωραΐτης και Γιώργος Νικητόπουλος.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μάνος Πετούσης, μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Παγιάτης, χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη, σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού, φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης, βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Φασιλής, παραγωγή: Άκης Ευαγγέλου.

Πληροφορίες
«Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254 - Ταύρος, τηλ.: 212 2540300. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή: 20.30,  Σάββατο: 17.30 και 20.30 (την Κυριακή 2 Μαρτίου, δε θα πραγματοποιηθεί παράσταση). Τιμές εισιτηρίων: κανονικά: από 10  έως 35 ευρώ, ομαδικά: από 8 έως 30 ευρώ, ΑΜΕΑ: 10 ευρώ (πωλούνται μόνο από το ταμείο του θεάτρου και τηλεφωνικά). Προπώληση: ταμεία θεάτρου, καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, εκδοτήρια Ticketservices:  Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 212 2540300, 11876, ηλεκτρονικά: theatron254.gr, viva.gr. Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς