Έξοδος στις αγορές και στο βάθος απομείωση χρέους

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 06:19
UPD:08:09
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS
A- A A+

Στο περιθώριο των ανταράξεων που προκαλεί στο πολιτικό σύστημα της χώρας η υπόθεση του πρώην πλεόν γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, τα ξένα ΜΜΕ δεν φείδονται εγκωμιαστικών σχολίων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο μεγάλους και μετρήσιμους, κατά την ίδια, στόχους: Την έξοδο στις αγορές, μετά από τετραετή αποκλεισμό, και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ακουγόταν μέχρι σήμερα. Και την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Για μεν τον πρώτο ήδη το Reuters και οι Financial Times με εκτενείς αναφορές τους μεταδίδουν ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τον Απρίλιο την έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα δεν αποκλείουν αυτό να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Reuters: «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή - μετά από όλα τα καλά νέα που είχαμε - να εισέλθουμε στις αγορές».

Σε αυτή την περίπτωση η έξοδος στις αγορές θα συνδυαστεί και με την έλευση στην Αθήνα, την ερχόμενη Παρασκευή, της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύντομη συνάντηση που είχε προχθές το βράδυ στις Βρυξέλλες,  με την καγκελάριο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Eξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, συζήτησε τις λεπτομέρεις της επίσκεψης της κ. Μέρκελ στην Αθήνα. Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για «τεχνικά δεδομένα» που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Κι εδώ υπεισέρχεται και ο δεύτερος μεγάλος στόχος της κυβέρνησης. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, πριν η υπόθεση Μπαλτάκου σκάσει σαν βόμβα στην εγχώρια πολιτική σκηνή,  κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης δεν έκρυβαν την πεποίθησή τους ότι στις αποσκευές της η κ. Μέρκελ φέρνει και μια έμμεση αναφορά στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Αυτό φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού γεγονός που θα φέρει ακόμη πιο κοντά τον διακαή πόθο της κυβέρνησης, την έξοδο στις αγορές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή