Κύμα αντιδράσεων σε βάρος του Τ. Μπαλτάκου

Μετά την καταγγελία Κασιδιάρη για παραδοχή κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2014 15:06
UPD:17:03
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Ο κ. Κασιδιάρης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, προέβη στον ισχυρισμό ότι σε συνομιλία που είχε με τον κ. Μπαλτάκο (φωτογραφία αρχείου), ο τελευταίος παραδέχθηκε σωρεία παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

A- A A+

Κύμα αντιδράσεων σε βάρος του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ότι ο πρώτος είχε συνομιλία μαζί του, στην οποία, μεταξύ άλλων, παραδέχθηκε κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σχετικά με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να ζητήσει την απομάκρυνση του Γενικού Γραμματέα, ενώ προαναγγέλλοντας ουσιαστικά εξελίξεις, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη είπε πως «ο ίδιος ο κ. Μπαλτάκος θα ανακοινώσει την απόφασή του, την οποία είχε πάρει πολύ πριν του ζητηθεί αυτό που του ζητήθηκε».

«Δεν γνωρίζω το θέμα, αλλά εάν είναι έτσι δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο κ. Μπαλτάκος» δήλωσε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος από τα Γραφεία της ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ: Η άμεση παύση Μπαλτάκου είναι το λιγότερο

«Η άμεση παύση του κ. Μπαλτάκου είναι το λιγότερο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας μάλιστα πως «η παρουσία στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης ενός προσώπου με αυτές τις ιδεολογικές προτιμήσεις και τις πολιτικές απόψεις και πρακτικές ήταν παλιό "πρόβλημα", όπως είχε πει χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με το κόμμα της συγκυβέρνησης, «δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και τον σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που τη διέπει».

«Κατά τα λοιπά οι εκλεκτικές συγγένειες με τον φιλοναζισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, αργά ή γρήγορα, εκδηλώνονται, αποκαλύπτονται και πληρώνονται. Γι' αυτό έχει σημασία στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας που καλύπτει επιτακτική εθνική ανάγκη, να είναι ισχυρός και ενισχυμένος ο προοδευτικός πόλος».

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει επίσης «τον απόλυτο σεβασμό στα πρόσωπα των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν  και  χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο της δικαστικής ανεξαρτησίας και της διάκρισης των λειτουργιών». 

«Ο κ. Μπαλτάκος να παυθεί τώρα από Γ. Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου» είχε γράψει λίγο νωρίτερα στα social media και ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης.

Τι υποστήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Κασιδιάρης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, προέβη στον ισχυρισμό ότι σε συνομιλία που είχε με τον κ. Μπαλτάκο, ο τελευταίος παραδέχθηκε σωρεία παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και απομαγνητοφωνημένο διάλογο, που όπως είπε, τον έχει στείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνέχεια δημοσιοποίησε και σχετικό βίντεο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Κασιδιάρης, ο κ. Μπαλτάκος φέρεται να έχει συνομιλήσει μαζί του και να παραδέχεται ότι υπήρξε παρέμβαση στην εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Επίσης, φέρεται ο κ. Μπαλτάκος να λέει στον κ. Κασιδιάρη ότι ο Πρωθυπουργός μόλις έμαθε ότι δεν προφυλακίστηκαν όλα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής κάλεσε οργισμένος στο τηλέφωνο τους δύο υπουργούς.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία και να διαλευκανθεί η καταγγελία, όμως ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης είπε ότι η Βουλή δεν είναι δικαστήριο και για το ζήτημα θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Χαρ. Αθανασίου: Καμία παρέμβασή μου στη Δικαιοσύνη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Από την πλευρά του, λίγο αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου διέψευσε τις καταγγελίες για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, τουλάχιστον σε ό,τι τον αφορούν. «Κατά το μέρος που αναφέρεται στο πρόσωπό μου είναι αναληθής», υπογράμμισε αναφερόμενος στην καταγγελία που αφορά όσα λέγονται για τον κ. Μπαλτάκο.

«Δεν έχω κάνει την παραμικρή παρέμβαση στην οποιαδήποτε υπόθεση. Αν ήθελα να κάνω θα έκανα στους ίδιους ανακριτές που γνωρίζω πολύ καλά», ξεκαθάρισε σημειώνοντας ότι «πήρα μόνο την Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να μάθω πού βρίσκεται η υπόθεση». «Άλλο η παρέμβαση, άλλο η ενημέρωση», τόνισε.

Για την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είπε ότι «ήταν η πρώτη στην επετηρίδα» και πρόσθεσε «από σύμπτωση έτυχε να είναι από την Μυτιλήνη. Τι έπρεπε να κάνουμε; Να την παραλείψουμε επειδή ήταν από την πατρίδα μου;».

Π. Καμμένος: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση

Πάντως, ο κ. Καμμένος επανήλθε ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Όπως υποστήριξε, το βίντεο Μπαλτάκου – Κασιδιάρη αποδεικνύει ότι «η κυβέρνηση ήταν συνομιλητής της Χρυσής Αυγής».

«Από την άλλη αποδεικνύεται ότι και η Χρυσή Αυγή ήταν συνομιλητής της κυβέρνησης. Με τι αντάλλαγμα; Χάλασε η συμφωνία και βγήκαν τα βίντεο; Σιρόπιασε το γλυκό;», πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι αρκετή η παραίτηση Μπαλτάκου

Και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε πως η παραίτηση Μπαλτάκου δεν είναι αρκετή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε συγκεκριμένα την προσέλευση στη Βουλή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των υπουργών Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, αλλά και του κ. Μπαλτάκου.

Ειδικότερα, με παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε:

EUROKINISSI

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

«Ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής συνομιλούν σαν να είναι αδέλφια, σαν να είναι κολλητοί. Ο Τ. Μπαλτάκος δίνει στοιχεία, κάνει αποκαλύψεις, αναφέρει ονόματα, αναφέρει επικοινωνίες με την Δικαιοσύνη που δεν συνάδουν με την διάκριση των εξουσιών. Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται μόνο για θέμα Μπαλτάκου. Δεν ξεπλένεται η κυβέρνηση μόνο με παραίτηση του Τ. Μπαλτάκου.

»Ζητούμε όσοι έχουν ολόκληρο το βίντεο να το δώσουν και στη Βουλή και στα κόμματα και στη Δικαιοσύνη», είπε ο Δ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να συνεχίσει η Βουλή να λειτουργεί σα να μην έγινε τίποτα, σα να είναι μία παρωνυχίδα. Να έρθουν εδώ οι Ν. Δένδιας, Χ. Αθανασίου, ο ίδιος ο Τ. Μπαλτάκος, που μπαινοβγαίνει στην αίθουσα 20 φορές την ημέρα».

»Ας έρθουν μαζί με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αναφέρεται στο βίντεο για να συζητήσουμε θέματα Δημοκρατίας, διάκρισης τρων εξουσιών, ειλικρινούς καταπολέμησης του ναζιστικού φαινομένου», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης και κατέληξε: «Το βίντεο δίνει απαντήσεις γιατί η Χρυσή Αυγή ήταν υπεράνω του νόμου. Είχε κολλητούς μέσα στην κυβέρνηση».

Π. Κουκουλόπουλος: Η άμεση παύση Μπαλτάκου είναι το λιγότερο

«Η άμεση παύση του κ. Μπαλτάκου είναι το λιγότερο», τόνισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

«Οι εκλεκτικές συγγένειες με ρατσιστικές αντιλήψεις αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται και πληρώνονται», σημείωσε και υπενθύμισε ότι Ευ. Βενιζέλος έχει πει πως ο κ. Μπαλτάκος είναι «παλαιό πρόβλημα». Ανέφερε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί να περάσει η ρύθμιση Μπαλτάκου για τους μετανάστες.

ΔΗΜΑΡ: Είχαμε καταγγείλει προνομιακές συζητήσεις με τη Χ.Α.

«Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και βλάπτουν ό,τι έχει μείνει από την αξιοπιστία όχι μόνο του πολιτικού συστήματος, αλλά και βασικών δομών του κοινοβουλευτισμού», προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Υπενθύμισε δε ότι η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση επειδή είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται τα «μαύρα σχεδία», όπως τα χαρακτήρισε.

«Η ΕΡΤ ήταν απλώς η αφορμή για την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ είχε επώδυνη εμπειρία από αυτά που αποκαλύπτονται τώρα. Η ΔΗΜΑΡ τότε κατήγγειλε ότι δυστυχώς κάποιες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ δεν μας επέτρεπαν να μείνουμε γιατί εξυφαίνεται ένα πολιτικό σχέδιο που το αξιολογούσαμε ως «μαύρο σχέδιο»», ανέφερε ο Ν. Τσούκαλης και πρόσθεσε: «Ο Φώτης Κουβέλης είχε καταγγείλει ότι ένας στενός κύκλος κοντά στον Πρωθυπουργό βρίσκεται σε προνομιακή συζήτηση με τη Χρυσή Αυγή και παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

ΚΚΕ: Η εγκληματική δράση της Χ.Α. είχε την ανοχή της κυβέρνησης

Πριν λίγες μέρες ο κ. Μπαλτάκος τόνιζε ότι είναι αντικομμουνιστής από τα γεννοφάσκια του και σήμερα αποκαλύπτεται ότι ήταν συνομιλητής της Χρυσής Αυγής, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και επεσήμανε: «Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής είχε την ανοχή της κυβέρνησης και των μηχανισμών του συστήματος που βολεύονταν».

Παρεμβαίνοντας η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, προανήγγειλε στην ουσία εξελίξεις: «Ο ίδιος ο Τ. Μπαλτάκος θα ανακοινώσει την απόφασή του, την οποία είχε πάρει πολύ πριν του ζητηθεί αυτό που του ζητήθηκε» σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή