Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014 19:14
UPD:22:24
naftemporiki.gr

Η αποχώρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και βουλευτών του κόμματος από τη Βουλή.

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Ολομέλεια της Βουλής μετά την απόφαση του Προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη να θέσει υπό την κρίση της Βουλής το ζήτημα αν είναι παραδεκτή η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει κατά την ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει.

«Διεξάγεται ένα πρωτοφανές πραξικόπημα, μία κοινοβουλευτική και συνταγματική εκτροπή με προφανή σκοπιμότητα να μην συζητηθεί στη Βουλή η ουσία του τριπλού εγκλήματος που αφορά τράπεζες και δημόσιο πλούτο, επαγγελματικές ομάδες και κατάρρευση ασφαλιστικού συστήματος», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «την εκτροπή αυτή δεν την αναγνωρίζουμε ούτε την νομιμοποιούμε».

NAFTEMPORIKI.GR

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πρωτοφανή απόφαση» να τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας αν μπορεί να θέσει πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας ότι τότε κάθε πρόταση θα τίθεται υπό την αίρεση της πλειοψηφίας.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να ανακληθεί στην τάξη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή είπε ότι δεν ανέγνωσε πλήρως τα πρακτικά της συζήτησης πριν από την διακοπή της συνεδρίασης την ώρα που κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών.

Η ΑΥΓΗ
«Δεν θα ασχοληθώ με την παιδιαριώδη παράκληση να με εγκαλέσετε στην τάξη, σας αντιμετωπίζει ως γυμνασιάρχη», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Β. Μεϊμαράκη.

Αντ. Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας

«Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας, την υπόστασή της, και τον ιερό Θεσμό του Κοινοβουλίου» δήλωσε ο πρωθυπουργός με αφορμή την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν της πέρασε, επισημαίνει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού».

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη φορά πρωθυπουργός αρνείται συστηματικά να εμφανισθεί στη Βουλή

«Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που πρωθυπουργός αρνείται τόσο συστηματικά να εμφανιστεί στη Bουλή» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του στις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει λέγοντας ότι σήμερα ξεπέρασε τα όρια ο διαρκώς κρυπτόμενος κ. Σαμαράς.

«Όχι μόνο αρνήθηκε να καλύψει τον απαξιωμένο πλέον υπουργό Oικονομικών, αλλά απαξίωσε εκκωφαντικά και τον υπουργό Eπικρατείας κ. Σταμάτη».

Η πραγματικά πικρή γεύση για τον κ. Σαμαρά θα αφορά τις επερχόμενες εκλογές και όχι τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που αποστρέφεται και προσπαθεί να παρακάμψει, καταλήγει ανακοίνωση.

Το ιστορικό της πρότασης μομφής

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια κίνηση που ξάφνιασε την κυβέρνηση.

Η απόφαση ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη κομματικών στελεχών και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτες σκέψεις γύρω από την τακτική που θα ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό, αντηλλάγησαν το Σάββατο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου και αφού άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση είπε ότι καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του «κύριου εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής οικονομίας»,.

Η Βουλή διέκοψε τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει άμεσα.

Όπως ανακοίνωσαν η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο θα σταματούσε και θα ξεκινούσε η συζήτηση για την πρόταση μομφής η οποία θα ολοκληρωνόταν  το βράδυ της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Δ. Σταμάτης κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «βάλλει ευθέως εναντίον των εθνικών συμφερόντων». «Η απελπισία μπρος στην κατάρρευση του κόμματός του τον οδηγεί στο απεννονεημένο διάβημα. Θέτει το ερώτημα αν θα καθυστερήσει την ψήφιση του νόμου και την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης», είπε και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να μας πείτε από πού θα βρείτε τα χρήματα» για να πληρώσει η χώρα τις υποχρεώσεις της αν καθυστερήσει η δόση.

Πως απορρίφθηκε η πρόταση

Μετά και από αυτή την εξέλιξη η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της και η κυβέρνηση εξέτασε τη βασιμότητα της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως έγινε γνωστό το άρθρο 142 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία του όλου αριθμού των Boυλευτών».

Η κυβέρνηση αποφάνθηκε ότι η πρόταση δυσπιστίας αυτή είναι «όμοια» με εκείνη που είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Νοεμβρίου 2013.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση εκείνη στρεφόταν κατά της κυβέρνησης συνολικά και αφορούσε τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και τα ζητήματα δημοκρατίας. Η σημερινή πρόταση στρέφεται κατά Υπουργού και αφορά ζητήματα της οικονομίας.

«Απαράδεκτη η πρόταση»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η Βουλή συνήλθε και πάλι με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να δηλώνει ότι η πρόταση μομφής είναι κατά το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής απαράδεκτη και κάλεσε τη Βουλή να την απορρίψει ευθύς αμέσως.

Η πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με το σύνταγμα, όπως είπε ο κύριος Βενιζέλος, δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά αν δεν παρέλθει το εξάμηνο από προηγούμενη πρόταση.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η η κυβέρνηση πολιτικά δεν φοβάται ούτε αποφεύγει τη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά όπως είπε είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει τα συμφέροντα της χώρας και να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας.

«Το Σύνταγμα εγκατέστησε με το άρθρο 84 έναν φραγμό που αποτρέπει την καταστρατήγηση των προτάσεων δυσπιστίας κατά τρόπο που δεν είναι ουσιώδης αλλά έχει στόχο την παρεμπόδιση του κυβερνητικού έργου και της λειτουργίας της χώρας», είπε.

Η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου θα γίνει κανονικά, είπε, κάλεσε τη Βουλή να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε το κόμμα  της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαράδεκτο.

Η αντίδραση του Αλ. Τσίπρα

Η ΑΥΓΗ

Έπειτα και από αυτή την εξέλιξη ακολούθησαν έντονοι διάλογοι στη Βουλή μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του πρόεδρου της Βουλής και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής βάσει του άρθρου 150, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μη γίνει δεκτή η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η ΑΥΓΗ

Ο ίδιος είπε ότι εάν δεν γίνει δεκτή η πρόταση τότε θα πρόκειται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ψάχνει αίολα επιχειρήματα για να την απορρίψει καθώς φοβάται ότι ο υπουργός Οικονομικών της δεν θα τύχει της επικρότησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα καταψηφιστεί.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι  «δεν εκβιάζεται» από την προειδοποίηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να κηρυχθεί περαιωμένη η συζήτηση και να αποφασίσει η Ολομέλεια δι’ εγέρσεως.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Η Αλέκα Παπαρήγα για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα τάχθηκε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η συζήτηση έλαβε τέλος με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα και από την απόρριψη της πρότασης μομφής κατά του Γ. Στουρνάρα και τη διευκρίνιση του προέδρου της Βουλής σχετικά με το  Άρθρο 150, σύμφωνα με τον οποίο η πρόταση κατά του πρόεδρου της Βουλής πρέπει να είναι γραπτή και να συζητηθεί σε ημέρα που δεν υπάρχει ψήφιση νομοσχεδίου, άρα η συζήτηση για την πρόταση μομφής εναντίον του προεδρείου της Βουλής δεν μπορεί να γίνει σήμερα, είπε ο κ. Μεϊμαράκης που οδήγησε στην αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι αναφέρει γνωμοδότηση συνταγματολόγου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ο Φώτης Κουβέλης για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αντιδρά στην απόρριψη της πρότασης μομφής κάνοντας λόγο για θεσμική εκτροπή επικαλούμενη παράλληλα γνωμοδότηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Κώστα Χ. Χρυσογόνου.

Βάσει της γνωμοδότησης ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά μέλους της κυβέρνησης, αποτελεί σύμφωνα με το άρθρο 142 του κανονισμού της Βουλής , νόμιμο δικαίωμα του 1/6 της Βουλής.

Η επίκληση χρονικού ορίου εξαμήνου από προηγούμενη πρόταση, είναι απολύτως σαφές από την παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου του κανονισμού, ότι αναφέρεται ρητώς και κατηγορηματικώς, σε όμοια πρόταση δυσπιστίας.

Είναι απολύτως σαφές ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά του συνόλου της κυβέρνησης και η πρόταση κατά μέλους, δεν έχουν καμία ομοιότητα, αναφέρει.

Ευθύνες στον Β. Μεϊμαράκη

Ακόμη επιρρίπτει ευθύνες και στον πρόεδρο της Βουλής λέγοντας ότι υπέπεσε σε τρία ακόμα ατοπήματα, διεκπεραιώνοντας την εκτροπή, καθ’ υπαγόρευσιν Βενιζέλου, ως μη όφειλε:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ο Πάνος Καμμένος για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα τάχθηκε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Πρώτον αρνήθηκε την έναρξη της συζήτησης για τη πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών, κατά παράβαση των υποχρεώσεών του. Και αρνήθηκε την τελική κρίση επί της εγκυρότητας ή μη από το σώμα, στο τέλος της 3ήμερης διαδικασίας, όπως προβλέπει σαφώς ο Κανονισμός (άρθρο 142 ΚτΒ) και δέχονται όλες οι επιστημονικές απόψεις, ακόμη και αυτές με διαφορετική ως προς το δια ταύτα εκτίμηση, όπως η αναφερόμενη από τον κο Βορίδη, άποψη Παραρά.

Δεύτερον, ενώ δήλωσε ότι θα θέσει στο σώμα, έστω και πριν την έναρξη της συζήτησης, την εγκυρότητα ή μη της πρότασης, τελικά ούτε αυτό έκανε, αφού μετά την αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τις οδηγίες του Βενιζέλου δεν έθεσε καν το θέμα σε έγκριση του σώματος.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Η Χρυσή Αυγή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα τάχθηκε ο Κοινοβουλευτκός Εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Τρίτον, ενώ όφειλε να διακόψει και να κατέλθει της έδρας μετά τη κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του, συνέχισε σα να μη συμβαίνει τίποτα να προεδρεύει και ερμήνευσε κατά το δοκούν το άρθρο 150 του κανονισμού, σε σχέση με τη μη διακοπή της διαδικασίας.

Μετά από όλα αυτά ένα και μόνο ερώτημα παραμένει : ποιος είναι αυτός που σέβεται και ποιος αυτός που παραβιάζει ωμά το Σύνταγμα και το Κανονισμό της Βουλής» διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πότε θα συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά του πρόεδρου της Βουλής

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τελικά κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης η κυβέρνηση πρότεινε η συζήτηση της πρότασης να διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Ποιοι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Γ. Στουρνάρα

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα τάχθηκαν ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αντίθετα ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση. Υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο Κοινοβουλευτκός Εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Την πρόταση στηρίζει και ο Βύρων Πολύδωρας.

Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
ioannis[94.71.2xx.xxx]
01/04/2014 12:46

Το ΠΑΣΟΚ κυρίως είχε εκπαιδεύσει το λαό ότι με απεργίες και διαδηλώσεις κερδίζονται δικαιώματα ,κατοχυρώνονται κεκτημένα ,αυξάνεται το εισόδημακλπ.Μάλιστα ακόμη και όταν κυβερνούσε εθιμικά γίνονταν δύο-τρείς στημένες απεργίες-διαδηλώσεις ώστε να τεκμηριωθούν οι παροχές και να δέσει το σύστημα συνδικαλιστές-πολιτικοί -δημοσιογράφοι.Μετά τη χρεοκοπία ο κοινός νους αντιλάμβάνεται ότι όχι μόνο δεν δημιουργείται πλούτος από αυτές τις διαδικασίες αλλά ακριβώς το αντίθετο.Και ότι ο εκβιαζόμενος δεν είναι το άτιμο το κράτος αλλά ο ελληνικός λαός.Εξ ου και η ελάχιστη συμμετοχή .Το ερώτημα είναι ως πότε το κοινωνικό σύνολο θα επιτρέπει την ανεξέλεκτη δράση μειοψηφιών που καταστρέφουν την οικονομική και κοινωνική ζωή των πόλεων (βλέπε απαξίωση του κέντροου της Αθήνας)

περισσότερα
Aggelos[147.102.4xx.xxx]
01/04/2014 12:28

Αγαπητέ success story, και εγώ την ίδια απορία είχα επί του θέματος των τραπεζών, αλλά δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος να απαντήσω σε θέματα που αφορούν το ΣΥΡΙΖΑ και την τακτική του. Όσον αφορά την ερμηνεία του άρθρου 84 του Συντάγματος, νομίζω ότι έκανα ακριβώς αυτό που αναφέρεις, άφησα την ερμηνεία σε άλλους περισσότερο αρμοδίους, όπως κάνω πάντα σε σχολιασμούς που αφορούν νομικά θέματα: παρέθεσα αναλυτικά την αιτιολογημένη άποψη συνταγματολόγου και βεβαίως όχι την δική μου, εγώ είμαι επί 21 έτη μηχανικός και προφανώς δεν είμαι ειδικός επί παντός επιστητού. Όπως αναφέρεις, αρμόδια ήταν η Επιστημονική επιτροπή της Βουλής της οποίας δεν ζητήθηκε η άποψη. Επίσης, όπως αναφέρεται αναλυτικά στην άποψη του συνταγματολόγου που κατέθεσα στο site, ο Κανονισμός της Βουλής δεν περιέχει οποιαδήποτε πρόβλεψη περί δυνατότητας του Προεδρείου (ή της Διάσκεψης των Προέδρων) να απορρίψει το ίδιο πρόταση δυσπιστίας, επειδή κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του Προεδρείου (ή της Διάσκεψης των Προέδρων) ή προσωπικά του Προέδρου η πρόταση αυτή δεν πληροί τις προϋποθέσεις των άρθρων 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής σχετικά με τον χρόνο υποβολής της. Μόνη αρμόδια να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, είναι η Ολομέλεια της Βουλής, αφού εννοείται προηγηθεί συζήτησή της με τους όρους της παρ. 4 του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής. Ούτε αυτό έγινε, άρα σε κάθε περίπτωση το σχόλιο μου ως μηχανικού απλού πολίτη ότι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα ισχύει.

περισσότερα
John A[62.103.1xx.xxx]
01/04/2014 01:24

Στο μακρυ βιο μου εχω δει πολλα καραγκιοζιλικια στη πολιτικη της χωρας μας, αλλα σαν και τουτο ΠΟΤΕ. Και μη χειροτερα

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (44)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή