Ευ. Βενιζέλος: Άμεσα συνδεδεμένο με την έξοδο από την κρίση το πολυνομοσχέδιο

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014 15:28
UPD:17:12
SOOC/MENELAOS MYRILLAS

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο στο νομοσχέδιο αποτυπώνεται η συμφωνία με τους εταίρους- δανειστές, που είναι η «τελική συμφωνία» η οποία οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

A- A A+

Την άποψη ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου συνδυάζεται άμεσα με την έξοδο της χώρας από την κρίση, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματος και στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο στο νομοσχέδιο αποτυπώνεται η συμφωνία με τους εταίρους- δανειστές, που είναι η «τελική συμφωνία» η οποία οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε ότι λειτουργεί ως «εθνική πέμπτη φάλαγγα» εναντίον της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα σημάνει την είσοδο της χώρας στην «κανονικότητα».

ΕΔΤ
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Απόσπασμα από την ομιλία του Ευ. Βενιζέλου κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό σημαίνει, όπως ανέφερε, ότι η χώρα αποκαθιστά την υπερηφάνεια και κυρίως την ανεξαρτησία της. Αναγνώρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σε εποπτεία, όπως, άλλωστε, θα είναι χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Αναφερόμενος στα βασικά σημεία που αποδεικνύουν ότι η χώρα εξέρχεται από την κρίση ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι:

  • Η επιβεβαίωση και η επισημοποίηση της επιτυχίας τού πρωτογενούς πλεονάσματος.
  • Η επιβεβαίωση, μέσω της συμφωνίας με την τρόικα, της βασικής δέσμευσης ότι δεν λαμβάνονται νέα δημοσιονομικά μέτρα τώρα και δεν θα ληφθούν ούτε αργότερα. Αυτό, όπως είπε, ενοχλεί την αντιπολίτευση.
  • Επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο βρίσκεται, σε ποσοστό 80% στα χέρια θεσμικών φορέων και όχι στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι, μετά το PSI, κατέχουν μόνο το 20% του σημερινού χρέους.
  • Οριστικοποιείται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες είναι ισχυρές και μάχιμες. Τόνισε ότι «δεν στηρίξαμε τραπεζίτες, αλλά τράπεζες και θεσμούς» και προσέθεσε ότι για τη στήριξη αυτή διατέθηκαν μόνο 13 δισ. (τα υπόλοιπα 12 δισ. από τα 24 που εγκρίθηκαν είναι στη διάθεση της κυβέρνησης), και αυτό για να στηριχθούν τα 170 δισ. των καταθέσεων των Ελλήνων που δεν έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
  • Η Ελλάδα, μετά από επτά χρόνια σωρευτικής ύφεσης, γνωρίζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης και αυτό είναι η αλλαγή σελίδας.
  • Επιβεβαιώνονται και συνεχίζονται οι διαρθρωτικές αλλαγές. Η Ελλάδα, είπε, είναι πρωταθλήτρια στις διαρθρωτικές αλλαγές και σήμερα έχει ένα από τα μικρότερα κράτη (ως δαπάνη) στην Ευρώπη.

Σχετικά με το θέμα του γάλακτος υποστήριξε ότι οι νέες ρυθμίσεις προστατεύουν «τον παραγωγό και την προοπτική του, την τοπική δραστηριότητα, τη γαλακτοβιομηχανία και τον καταναλωτή».

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι είναι εκλογές «ειδικού σκοπού» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ετοιμάζει ερμηνεία του αποτελέσματος, μια συνδυαστική ερμηνεία, υπονομευτική για την πορεία της χώρας.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη για το όποιο αποτέλεσμα φέρει ο λαός, ο οποίος πρέπει να απαντήσει στο δίλημμα ποιος και πώς οδηγεί τη χώρα στο τέλος της κρίσης και στην επάνοδο στην ομαλότητα. Και πρόσθεσε ότι κάθε πολίτης φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για την πορεία της χώρας.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή