Φ. Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο

«ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία» διέξοδος από το δίπολο Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 21:23
UPD:23:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
A- A A+

Η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τη συμφωνία με την τρόϊκα, είπε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση της Δημοκρατικής Αριστεράς- Προοδευτική Συνεργασία, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Ειδικότερα δήλωσε, προσερχόμενος στην εκδήλωση, ότι η  Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, διότι εμφορείται από υποχωρήσεις και από μέτρα τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με τις δημοκρατικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά ούτε με όλα εκείνα τα οποία χρειάζεται ο τόπος.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι η η κυβέρνηση υποχώρησε και δεν διαπραγματεύθηκε και το αποτέλεσμα είναι η χώρα να συνεχίζει να βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, της ύφεσης, της λιτότητας. Να βρίσκεται, όπως υπογράμμισε, δέσμια σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με ασφυξία.

«Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Και πρέπει να αλλάξουν και με βάση τα όσα πρόκειται να υπάρξουν στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» τόνισε ο κ. Κουβέλης.

«ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία» διέξοδος από το δίπολο Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ

Η «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία» θα γίνει ο καταλύτης που θα απαλλάξει τους Έλληνες από το αδιέξοδο δίλημμα του δίπολου Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ,  δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του.

Συγκροτούμε τον προοδευτικό πόλο, είπε και έκανε άνοιγμα σε όλους όσους επιζητούν μια διαφορετική διέξοδο από την κρίση με την οικονομία ζωντανή, ανεξάρτητα από το αν αυτοτοποθετούνται ως αριστεροί, κεντροαριστεροί ή κεντρώοι.

Όπως είπε ως πρώτιστη αρχή ο «προοδευτικός πόλος» έχει την  προστασία του δημόσιου συμφέροντος και των συλλογικών αγαθών.

Ξεκαθάρισε ότι τίθεται υπέρ της δημοκρατικής νομιμότητας  και τάχθηκε απέναντι σε εθνικιστικές, ρατσιστικές και αντικοινοβουλευτικές ιδέες και πρακτικές.

Για το «δίπολο Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ» είπε ότι επιχειρεί να επιβληθεί με πόλωση, όξυνση, πολλές φορές με εμφυλιοπολεμικό λόγο.

Αυτός ο διπολισμός δεν αξίζει στους Έλληνες. Θέλει να τους εγκλωβίσει και δεν οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, είπε.

Για την κυβερνητική πολιτική και κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβερνητική πολιτική προωθεί ένα πρόγραμμα συντηρητικών επιλογών που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους, συνέχισε ο κ. Κουβέλης.

Ενώ ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, είπε ότι αυτή καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά στα προ της κρίσης επίπεδα και αντιστρατεύεται τις αναγκαίες αλλαγές.

Για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση

Ο κ. Κουβέλης έκανε αναφορά και για το διάστημα που συμμετείχε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι συνέβαλε στην αποφυγή της χρεοκοπίας και την αποτροπή της εξόδου από την Ευρωζώνη.

«Αποδείξαμε, επίσης, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουμε σε συντηρητικές πολιτικές που δεν προκύπτουν μόνο από την υποχώρηση στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και ιδεολογική επιλογή της κυβέρνησης».

 «Δεν ψηφίσαμε κανένα μνημόνιο»

Όπως είπε η  Δημοκρατική Αριστερά δεν ψήφισε κανένα μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.

Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης

Η χώρα πρέπει να εμφανιστεί με το δικό της σχέδιο, με τη δική της διεκδίκηση. Δεν πρέπει να αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς.

Τις επόμενες ημέρες έχουμε το νομοσχέδιο για την επικύρωση της νέας συμφωνίας με την τρόικα.

«Όταν τον Ιούλιο του 2012, η Δημοκρατική Αριστερά έδωσε την ψήφο της για να υπάρξει κυβέρνηση, το έπραξε από θέση ευθύνης. Θα μπορούσαμε να μετακινηθούμε στον ευρύχωρο και βολικό χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης».

Η χώρα, είπε, απειλούνταν από πολιτική ρευστότητα. Ήταν με το ένα πόδι έξω από την Ευρωζώνη και η απειλή και της τυπικής χρεοκοπίας ήταν παρούσα, αφού η ουσιαστική χρεοκοπία είχε επέλθει.

Προσήλθαμε στο πλαίσιο συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, η οποία όμως δεν τηρήθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Όπως διευκρίνισε δεν τηρήθηκε η συμφωνία για τα εργασιακά δικαιώματα, δεν τηρήθηκε η συμφωνία για τη ΔΕΗ, για τα λιμάνια, έθεσε θέματα δημοκρατίας κάνοντας λόγο και για τον αντιρατσιστικό νόμος, που η απουσία του,  όπως είπε, καταγράφει τη συντηρητική όσο και ακροδεξιά αναδίπλωση της κυβέρνησης. Επίσης αναφορά έκανε και στο κλείσιμο της ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή ως  βαθύτατα αντιδημοκρατική.

Διευκρινίσεις περί κεντροαριστεράς

Ο κ. Κουβέλης διαχώρισε τη θέση του από τις άλλες κινήσεις συγκρότησης της κεντροαριστεράς λέγοντας ότι στόχος δεν είναι μια κεντροαριστερά συμπλήρωμα δεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων,  ούτε μια κεντροαριστερά «γενικών καθηκόντων», ούτε ένα κεντροαριστερό νεφέλωμα – που εμφανίζεται απολίτικο, αλλά επί της ουσίας επιλέγει τη συντήρηση της σημερινής κατάστασης.Αντίθετα, τόνισε, το ζητούμενο είναι μια κεντροαριστερά που θα αλλάξει τα πράγματα, θα ωθήσει μπροστά την πολιτική ζωή της χώρας.

Τι πρέπει να γίνει

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι χωρίς αλλαγή της οικονομικής πολιτικής με στροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όχι μόνον η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο μέλλον δεν είναι δυνατή, αλλά συνολικά η έξοδος από την κρίση δεν θα είναι δυνατή.

Χρειάζεται, είπε, μία ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο μια συμφωνία που θα αλλάξει την οικονομική και κοινωνική πολιτική, θα αναδιαρθρώσει το χρέος ουσιαστικά και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα.

Χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους

Το ελληνικό χρέος σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, δεν είναι βιώσιμο με τεχνικούς όρους, αλλά με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους.

«Η εξυπηρέτηση του χρέους χωρίς αναδιάρθρωση οδηγεί σε πολύ μεγάλες ετήσιες επιβαρύνσεις του προϋπολογισμού, που δεσμεύουν κρίσιμους πόρους της ελληνικής οικονομίας και την κρατούν εγκλωβισμένη» είπε.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχθισε, δεν είναι επαρκής εθνικός στόχος η ελάφρυνση του χρέους μόνο μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της χρονικής μετακύλισης των ομολόγων.

Όπως είπε είναι αναγκαίες και άλλες ρυθμίσεις μεταξύ αυτών και το πέρασμα των ποσών που αντιστοιχούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ δεν θα υπήρχε το κοινωνικό μέρισμα

 Όσον αφορά στο διανομή του κοινωνικού μερίσματος ο κ. Φώτης Κουβέλης, υποστήριξε ότι χωρίς τη ΔΗΜΑΡ δεν θα υπήρχε τέτοια εξέλιξη.

«Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την επιστροφή 500 περίπου εκατομμυρίων από το πρωτογενές πλεόνασμα σε δράσεις στήριξης κοινωνικών ομάδων. Για όσους από την κυβέρνηση λησμονούν, θέλω να υπενθυμίσω ότι χωρίς τη Δημοκρατική Αριστερά δεν θα υπήρχε τέτοια εξέλιξη» είπε.

Όπως υποστήριξε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είχαν συμφωνήσει η οποιαδήποτε υπεραπόδοση από τον ετήσιο δημοσιονομικό στόχο, να πηγαίνει υποχρεωτικά στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους.

«Με επιμονή της Δημοκρατικής Αριστερά η ρύθμιση αυτή άλλαξε και ορίστηκε ότι το 70% θα οδηγείται σε δράσεις κοινωνικής στήριξης».

Ο κ. Κουβέλης, σχολίασε ότι η  ρήτρα αυτή πρέπει να υλοποιηθεί στο ακέραιο. Δηλαδή να επιστραφεί με μέτρα κοινωνικής πολιτικής το 70% του ποσού και όχι μόνο τα 500 εκατομμύρια.

Διαφωνία για τον τρόπο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εξέφρασε τη διαφωνία του με την κυβέρνηση όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς όπως είπε μπορεί και πρέπει να γίνει με άλλη πολιτική.

Αυτή είναι, η σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη που έχει ως επίκεντρο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ

Σωστές βρίσκει ο κ. Κουβέλης πολλές από τις 350 προτάσεις του ΟΟΣΑ, καθώς κινούνται σε μια κατεύθυνση εξορθολογισμού.

Για εμάς είπε κυριακάτικη αργία, η ενιαία τιμή του βιβλίου, το φρέσκο ψωμί στους φούρνους, η περιορισμοί της εμπορικής πολεοδομίας δεν αποτελούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Είναι αναγκαίες ρυθμίσεις προκειμένου να αποτραπούν μονοπωλιακές καταστάσεις και κοινωνικά ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

 Για το γάλα

Ειδικά για το γάλα, είπε ότι  η αντιμετώπιση των ιδιαίτερα υψηλών τιμών στην αγορά απαιτεί διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας. Όχι επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, μέτρο που θα χτυπήσει την ελληνική παραγωγή αυξάνοντας κατακόρυφα τις εισαγωγές.

 Για τις τράπεζες

Η ανακεφαλαιοποίηση, είπε, πρέπει να οργανωθεί με ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να κατοχυρώνει τα συμφέροντα του δημοσίου.

Για τα λιμάνια

Είπε ότι ο συνδυασμός του είναι αντίθετος από το μοντέλο της σχεδόν πλήρους ιδιωτικοποίησης ή στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προτείνει να παραμείνουν όλα – υπό τον πλήρη κρατικό έλεγχο.

Όλες οι καλές διεθνείς πρακτικές Λιμενικής Πολιτικής και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λιμάνια με τα χαρακτηριστικά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, είναι υπέρ της επιλογής των παραχωρήσεων λειτουργιών των λιμανιών και όχι της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, είπε.

Πρόσθεσε δε πως είναι, ταυτόχρονα, υπέρ της δημιουργίας μιας ισχυρής λιμενικής ρυθμιστικής αρχής που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον σε όλους τους τομείς.

Ούτε όλα στο κράτος – μια ξεπερασμένη αναποτελεσματική και κρατικιστική αντίληψη, ούτε όμως πώληση στους ιδιώτες και δημιουργία νέων μονοπωλίων. Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, διευκρίνισε.

Για το νερό

Για το νερό της πόλης και την ΕΥΑΘ είπε ότι υποστηρίζει  ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει τέτοιο, ανεξάρτητα από συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση της λειτουργίας της ΕΥΑΘ».

Για τις ευρωεκλογές

Εκλέγοντας ευρωβουλευτές, είπε ο κ. Κουβέλης,  θα συμμετέχουμε στην ευρωομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» στην οποία συμμετέχουν πολλές δυνάμεις που παλεύουν στην ίδια κατεύθυνση. Εντασσόμαστε στη ευρωπαϊκή οικογένεια με τη δική μας ταυτότητα, τις δικές μας αποσκευές και την πολιτική μας αυτονομία. 

Είμαστε ευρωπαϊστές και παλεύουμε για την ουσιαστική αλλαγή του προγράμματος προσαρμογής της χώρας, για την αλλαγή πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Για τις αυτοδιοικητικές αρχές είπε ότι υποστηρίζονται συμπαρατάξεις στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, που θα αποτυπώνει μια προοδευτική και δημοκρατική αντίληψη για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα της περιφέρειας και την έξοδο από την κρίση.

Δεν στηρίζουμε μια κομματική αντίληψη για την αυτοδιοίκηση. Υποστηρίζουμε μια αυτοδιοίκηση διεκδικητική και αποτελεσματική προς όφελος της ζωής των πολιτών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή