Συγκέντρωση παραγωγών φωτοβολταϊκών έξω από το ΥΠΕΚΑ

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014 14:03
UPD:16:54
NAFTEMPORIKIGR

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν γύρω στα 500 άτομα, με αποτέλεσμα να κλείσει η Μεσογείων στο ύψος του Ερρίκος Ντυνάν.

A- A A+

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι σε εξέλιξη έξω από το ΥΠΕΚΑ από συλλόγους παραγωγών φωτοβολταϊκών.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν γύρω στα 500 άτομα, με αποτέλεσμα να κλείσει η Μεσογείων στο ύψος του Ερρίκος Ντυνάν. 

Το κλείσιμο του δρόμου προκάλεσε την επέμβαση των ΜΑΤ, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών, όμως οι διαδηλωτές επέστρεψαν και έκλεισαν ξανά τη Μεσογείων. 

Εν τέλει, η Μεσογείων παραδόθηκε ξανά στην κυκλοφορία.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές αντιτίθενται στις ρυθμίσεις για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ενίσχυσης της «πράσινης» ενέργειας, ο οποίες πρόκειται να περιληφθούν στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο.

NAFTEMPORIKIGR

Ο κορμός των ρυθμίσεων έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠΕΚΑ, με το νομοσχέδιο που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, επιστροφή μέρους των εσόδων του 2013 από τους παραγωγούς ενέργειας, άρση της αναστολής αδειοδότησης για νέα φωτοβολταϊκά, κ.ά.

Ο Σύνδεσμος των Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωση ότι «με το παρόν νομοθέτημα θίγονται υπέρμετρα, ως συνήθως, οι "αστικές" μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παραμένουν συγκριτικά στο απυρόβλητο οι γνωστοί θύλακες λαϊκισμού που αφορούν τα αφορολόγητα οικιακά φωτοβολταϊκά αλλά και τα αγροτικά και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση» και προσθέτει:

«Μας προκαλεί επίσης εντύπωση η παντελής απουσία αναφοράς προς τις δανείστριες τράπεζες και ως προς την απτή συμμετοχή τους στο "κούρεμα". Ως προς την ρευστότητα και τις πληρωμές των παραγωγών δεν υπάρχει καμία αναφορά και εξασφάλιση, ενώ ολόκληρη η αγορά αναμένει την εκπλήρωση της δέσμευσης του υφυπουργού ΠΕΚΑ από 12/2/14 για ανυπερθέτως αποπληρωμή της παραγωγής Ιουλίου - Αυγούστου '13 μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα (τέλος Μαρτίου)».

NAFTEMPORIKIGR

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι σε εξέλιξη έξω από το ΥΠΕΚΑ από συλλόγους παραγωγών φωτοβολταϊκών.

Εξάλλου, η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για το δέκατο νομοσχέδιο σε σχέση με τις ΑΠΕ τα τελευταία δύο χρόνια, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θεωρεί αποκλειστική της προτεραιότητα τους υδρογονάνθρακες και θέτει το ερώτημα, γιατί «ενώ οι τιμές της μεγάλης μάζας των παραγωγών ΑΠΕ περικόπτονται αναδρομικά ακόμα περισσότερο σε σχέση με το κείμενο που είχε τεθεί στη διαβούλευση, αυξάνεται η τιμή των μεγάλων φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων που συνδέθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και μειώνεται περίπου στο μισό η έκπτωση που παρέχεται από τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού- θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ)».

Η κυβέρνηση, υποστηρίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ, επιλέγει να στηρίξει το ακριβό, εισαγόμενο, ρυπογόνο αέριο αντί να στηρίξει τον φθηνό, εγχώριο, ανεξάντλητο και καθαρό αέρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή