Ομπάμα: ΗΠΑ - Ε.Ε. εξετάζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 16:06
UPD:17:57
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας κατά της Ρωσίας εξετάζουν από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην ευκολότερη παροχή αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία το τελευταίο διάστημα συζητεί την σταδιακή της ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα.

Η ρωσική ηγεσία δεν υπολόγισε σωστά εάν θεωρούσε ότι κανείς δεν θα αντιδρούσε διεθνώς στις κινήσεις της στην Ουκρανία, ενώ έκανε επίσης λάθος εάν θεωρούσε ότι θα δημιουργήσει χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., συμπλήρωσε ο κ. Ομπάμα, συνδέοντας την εμβάθυνση των κυρώσεων με οποιαδήποτε νέα στρατιωτική κίνηση της Ρωσίας στην νότια ή ανατολική Ουκρανία.

«ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση στεκόμαστε μαζί στο συγκεκριμένο ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

CNN

Ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε επίσης στην απομόνωση της Ρωσίας στον ΟΗΕ. «Η απομόνωση της Ρωσίας, αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, θα βαθύνει», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για άμεση διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Ε.Ε. - ΗΠΑ: Ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«Η κατάσταση στην Ουκρανία αποδεικνύει την ανάγκη να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και εξετάζουμε νέες προσπάθειες συνεργασίας για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Χαιρετίζουμε την προοπτική εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στο μέλλον καθώς επιπλέον προμήθειες θα ωφελήσουν την Ευρώπη και άλλους στρατηγικούς εταίρους», σημειώνεται.

EURONEWS

«Συμφωνούμε στη σημασία να ενισχυθούν οι διατλαντικές προσπάθειες να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, να διαφοροποιηθούν περαιτέρω οι πηγές και οι προμηθευτές και να επιτραπεί η αντίθετη ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από τους Ευρωπαίους γείτονές της», καταλήγει οι ηγέτες Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ε.Ε. - αυτή τη στιγμή - αγοράζει το περισσότερο από το φυσικό αέριο που καταναλώνει από τη Ρωσία, κάτι που σημαίνει ότι οι 28 χώρες - μέλη της Ένωσης εξαρτώνται από την κρατική ρωσική εταιρεία Gazprom.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές απ’ όπου προμηθεύονται ενέργεια και οι ΗΠΑ χάρη στις νέες τεχνολογίες έχει μεγάλες ποσότητες σχιστολιθικού αερίου που μπορεί να πουλήσει στην Ευρώπη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή