Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - ΗΠΑ η Ουκρανία

Στις Βρυξέλλες ο Μπαράκ Ομπάμα
Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 12:50
UPD:13:00
EPA/JULIEN WARNAND

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την άφιξή του στο Βέλγιο.

A- A A+

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης και για 24 ώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ομπάμα επισκέπτεται την πρωτεύουσα των ευρωπαϊκών θεσμών και έδρα του ΝΑΤΟ, η οποία τελεί υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον εμπορικό αντιπρόσωπο Μάικ Φόρμαν θα βρεθεί στο κτήριο του Συμβουλίου της Ε.Ε. για δύο περίπου ώρες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.

Κατά τη διάρκεια του ευρω-αμερικανικού γεύματος εργασίας, στο οποίο από ευρωπαϊκής πλευράς θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον και ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Γκουχτ οι συζητήσεις θα εστιάσουν σε τρία βασικά ζητήματα: στην οικονομική ατζέντα και τις συνομιλίες για μια διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ), στη συνεργασία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και στις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως οι κλιματικές αλλαγές και η ενέργεια.

Στο επίκεντρο η Ουκρανία

ASSOCIATEDPRESS

Η ουκρανική κρίση και οι τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών για την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια.

Στις 24 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης. Έτσι, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες όλοι θεωρούσαν ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο Ιράν, η Σύνοδος Ε.Ε. - ΗΠΑ τελικώς θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Κανείς δεν αμφιβάλλει εξάλλου ότι η κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση και η κατάσταση στην Ουκρανία θα είναι στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου Ομπάμα το απόγευμα στο Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών ΒΟΖΑR και ενώπιον δύο χιλιάδων προεπιλεγμένων καλεσμένων.

Το πρωί ο κ. Ομπάμα θα παραβρεθεί σε επιμνημόσυνη δέηση η οποία θα τελεστεί στο αμερικάνικο στρατιωτικό νεκροταφείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Βάρενγκεμ της Φλάνδρας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί στο νεκροταφείο με κονβόι εννέα ελικοπτέρων.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τόσο γύρω από την πλατεία Σουμάν όπου βρίσκεται το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και γύρω από το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει ο Αμερικανός πρόεδρος, στην περιοχή Λουίζα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga, οι Βρυξέλλες έχουν χωριστεί σε τρεις περιμέτρους υψίστης ασφαλείας, ενώ η βελγική αστυνομία έχει κινητοποιήσει 1.500 αστυνομικούς, οι οποίοι μαζί με 200 Αμερικανούς πράκτορες ασφαλείας και ελικόπτερα, επιβλέπουν την ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή