Προειδοποίηση για «σημαντικούς άγνωστους παράγοντες» στο fracking

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 11:49
UPD:11:49
Reuters/SHANNON STAPLETON
A- A A+

Ορισμένες από τις γεωτρήσεις σχιστολιθικού αερίου στη Βρετανία θα μπορούσαν να ρυπάνουν τον ατμοσφαιρικό αέρα ή το νερό λόγω ελαττωματικών φρεατίων, προειδοποιούν επιστήμονες. Τονίζουν μάλιστα ότι λόγω της μη δημοσιοποίησης συγκεκριμένων δεδομένων, είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς την έκταση του προβλήματος στο μέλλον, σε περίπτωση άνθησης του fracking και στην Ευρώπη.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι τα προβληματικά φρεάτια σε γεωτρήσεις υδρογονανθράκων αποτελούν ζήτημα και ότι τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα φαίνεται πως είναι ελάχιστα», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ρίτσαρντ Ντέιβις από το πανεπιστήμιο του Ντάραμ. «Τα δεδομένα από τους ελέγχους σε ενεργά φρεάτια και η διενέργεια περιοδικών ερευνών σε εγκαταλελειμένα φρεάτια θα βοηθούσε στην αξιολόγηση των επιπτώσεων από την εκμετάλλευση σχιστολιθικού αερίου και είναι σημαντικό το κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.»

Τα αποτελέσματα της μελέτης δίνονται στη δημοσιότητα την ώρα που η Βρετανική κυβέρνηση επιχειρεί, εν μέσω έντονων αντιδράσεων, να ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου σε ολόκληρη τη χώρα, δεσμευόμενη ότι έτσι θα πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιστήμονες, ωστόσο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπενθυμίζοντας παλαιότερες περιπτώσεις ρύπανσης από μεγάλης κλίμακας γεωτρήσεις.

Καθώς μέχρι στιγμής στη Βρετανία δεν υπάρχουν ενεργά φρεάτια, οι ερευνητές εστίασαν τη μελέτη τους σε πάνω από 8.000 φρεάτια στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Είδαν ότι το διάστημα 2005-2013 υπήρξαν προβλήματα, π.χ. ρύπανση των υδάτων, διαρροές, αλλοιώσεις στο περιβάλλον κ.λπ., στο 6,3% από αυτές.

Τους επιστήμονες όμως προβληματίζουν περισσότερο τα «σφραγισμένα» ή «ορφανά», όπως τα αποκαλούν, φρεάτια, δηλαδή αυτά που έχουν εγκαταλειφθεί από τους διαχειριστές τους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους χρεοκόπησαν. Αποτέλεσμα: σε περίπτωση καταστροφής, να είναι σχεδόν ακατόρθωτη η απόδοση ευθυνών. «Εάν υπάρξει διαρροή από αυτά τα φρεάτια, το ερώτημα είναι: ποιος ευθύνεται;», είπε ο καθ. Ντέιβις μιλώντας στο BBC. «Δεν γνωρίζουμε. Δεν είναι σαφές.»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή