Κέρδισαν «Με διαφορά τεσσάρων γραμμάτων...» και οι «Ηθοποιοί»

Τα βραβεία του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 21:59

Η ταινία «Ηθοποιοί - Ημερολόγιο σπουδής», ένα ντοκιμαντέρ για την εμπειρία της εκπαίδευσης του ηθοποιού, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου διακρίθηκε στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

A- A A+

Τα ντοκιμαντέρ «Ηθοποιοί: Ημερολόγιο σπουδής», ένα φιλμ για την εμπειρία της εκπαίδευσης του ηθοποιού, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, και «Με διαφορά τεσσάρων γραμμάτων - Παιδιά στην εποχή του ΣΔΠΥ» του Έρλεντ Ε. Μο είναι οι μεγάλοι διακριθέντες,  σύμφωνα με την άποψη του κοινού, στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους.

Το φιλμ «Ηθοποιοί: Ημερολόγιο σπουδής» (Becoming an actor), παρουσιάζει μια ομάδα νέων που δίνουν εξετάσεις σε μια δραματική σχολή και ξεκινούν την προσπάθεια να γίνουν ηθοποιοί. Το ντοκιμαντέρ αφουγκράζεται τις αγωνίες και τα όνειρά τους κατά τα τρία χρόνια της φοίτησή τους, ενώ παράλληλα αποτυπώνει το πώς η όλη εμπειρία τούς διαμορφώνει όχι μόνο ως ηθοποιούς αλλά και ως χαρακτήρες.

«Ηθοποιοί - Ημερολόγιο σπουδής»

«Στην ταινία παρακολουθώ μια ομάδα νέων που θέλουν να γίνουν ηθοποιοί.  Τα γυρίσματα κράτησαν τρία χρόνια, όσα και τα χρόνια φοίτησής τους. Θέλαμε να καταγράψουμε τα στάδια της εξέλιξής τους αλλά και το πώς βίωναν αυτή την εμπειρία. Εδώ και 15 χρόνια, περίπου, διδάσκω το μάθημα της υποκριτικής στον κινηματογράφο, σε διάφορες σχολές δραματικής τέχνης. Έχω την ευκαιρία να παρακολουθώ από τα μέσα το πόσο δύσκολη και κοπιαστική είναι για τους υποψήφιους ηθοποιούς αυτή η διαδικασία. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζει πολύς κόσμος και αποτέλεσε το αρχικό μου ερέθισμα»,  έχει αναφέρει για την ταινία του ο - γεννημένος στο Αρματολικό Τρικάλων -  Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.

Φωτογραφία από το ντοκιμαντέρ «Με διαφορά τεσσάρων γραμμάτων - Παιδιά στην εποχή του ΣΔΠΥ»

Στην ταινία «Με διαφορά τεσσάρων γραμμάτων» πρωταγωνιστούν τρία παιδιά που βρίσκονται σε διαρκή κόντρα με τους εαυτούς τους και τον κόσμο γύρω τους, σε μια εποχή που ολοένα και περισσότεροι διαγιγνώσκονται με Σύνδρομο Διάσπασης Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΣΔΠΥ). Ο Βίκτορ είναι επτά. Σιχαίνεται το ΣΔΠΥ γιατί νομίζει πως έχει σχέση με τη δυσπλασία των άκρων  των ποδιών του (ραιβοϊπποποδία). Η Μαρτίνε αφαιρείται εύκολα και παλεύει με ανεξέλεγκτη οργή όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλει. Τις περισσότερες φορές ο Μαρίνο είναι εσωστρεφής, αλλά δεν θέλει πολύ για να γίνει επιθετικός. Ο Βίκτορ, η Μαρτίνε κι ο Μαρίνο είναι συμμαθητές σε μια ειδική τάξη σ' ένα συνηθισμένο σχολείο στη Δανία. Οι δάσκαλοι και οι γονείς των παιδιών αποφασίζουν να τα υποβάλουν σε μια εναλλακτική θεραπεία που επικεντρώνεται πιο πολύ στις προσωπικές δυνατότητες κάθε παιδιού, παρά βασίζεται στη φαρμακευτική αγωγή. Η ταινία ακολουθεί την όλη διαδικασία και δείχνει πώς τα παιδιά κάνουν άλματα σε διάστημα ενός έτους.

Όλα τα βραβεία αναλυτικά

Βραβεία κοινού

Ταινίες άνω των 45΄
Για ελληνική παραγωγή, στην ταινία «Ηθοποιοί: Ημερολόγιο σπουδής» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»),  στην ταινία «Με διαφορά τεσσάρων γραμμάτων -  Παιδιά στην εποχή του ΣΔΠΥ», σε σκηνοθεσία του Έρλεντ Ε. Μο (Δανία).

Ταινίες κάτω των 45΄
Για ελληνική παραγωγή, στην ταινία «Κοινωνικό Ωδείο-Notes», σε σκηνοθεσία της Θέκλας Μαλάμου και της Αλεξάνδρας Σαλίμπα (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή, στην ταινία «Το αγόρι της πλαζ», σε σκηνοθεσία του Εμίλ Λάνγκμπαλε (Μεγ. Βρετανία).

Βραβεία  Fipresci

Για ελληνική παραγωγή, στην ταινία «Καλάβρυτα-Άνθρωποι και σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη (Ελλάδα)
Για ξένη παραγωγή, στην ταινία «Στο χείλος του κόσμου», σε σκηνοθεσία Κλάους Ντρέξελ (Γαλλία).

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας

«Τσαπουλτζού: Φωνές από το Γκεζί», σε σκηνοθεσία Μπενεντέτα Αρτζεντιέρι, Κλάουντιο Καζάτσα, Κάρλο Πρεβόστι, Ντούτσο Σέρβι και Στέφανο Ζόγια (Ιταλία-Τουρκία).

Βραβείο WWF

«Χειμώνας», σε σκηνοθεσία Κριστίνα Πίκι (Ρωσία).

Βραβείο Docs in progress

«Sad People Factory» (Γαλλία), σε σκηνοθεσία Michèle Dominici και παραγωγή Karina Si Ahmed και Jean-François Lepetit – Flach Film Production.

Βραβείο EDN

Το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε φέτος στον Tue Steen Mϋller.

Το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε φέτος στον Tue Steen Mϋller, μια εξέχουσα φυσιογνωμία στο χώρο των ταινιών τεκμηρίωσης, με σπουδαίο έργο στο ενεργητικό του. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Electra Palace, στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς