Έληξε το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας

Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 09:25
UPD:13:42
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Εξέπνευσε σήμερα η οκτάμηνη περίοδος της διαθεσιμότητας, στην οποία είχαν τεθεί δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων σχολικοί φύλακες και  καθηγητές.

Σε δηλώσεις του στο Mega ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης ανέφερε ότι από τους συνολικά 1.845 εκπαιδευτικούς που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, αντιμέτωποι με απόλυση είναι πλέον περίπου 200 εξ αυτών.

Χθες αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει τις υπόλοιπες 212 θέσεις για τους καθηγητές που υπολείπονται και ανέφερε ότι αυτό που προτίθεται να κάνει το υπουργείο είναι να δώσει μία παράταση στην διαθεσιμότητα, έτσι ώστε να εκκαθαριστούν ορθά οι πίνακες των ΑΣΕΠ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλο, δήλωσε χθες στον ΑΝΤ1 ότι γίνεται μια ύστατη προσπάθεια προκειμένου να μην απολυθούν εκπαιδευτικοί, σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν «δεσμεύσεις του παρελθόντος».

Ψήφισμα συμπαράστασης από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών του Δημοσίου δηλώνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) σε ψήφισμά της.

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, «η λαίλαπα των απολύσεων και η φάρσα της κινητικότητας εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο που έχει ως στόχο τη δραματική συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης και την οριστική υποβάθμισή της, έτσι ώστε το αγαθό της Παιδείας και η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να μετατραπεί από αγαθό για όλους σε προνόμιο των ολίγων».

Στο ψήφισμά της σημειώνει ακόμη ότι «τη βαρβαρότητα της πολιτικής αυτής έχουν νιώσει στο πετσί τους εδώ και τέσσερα χρόνια οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Από την ψήφιση του επαίσχυντου άρθρου 47 του ν. 3848/2010, όπου για πρώτη φορά μετά τη Χούντα εισαγόταν νομοθετικά η αναιτιολόγητη, χωρίς αξιολόγηση, απόλυση εκπαιδευτικών, μέχρι σήμερα που οι κυβερνητικές πολιτικές επιδιώκουν την πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών μας σχέσεων και την απόσυρση της κρατικής εποπτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση, δεκάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν απολυθεί, επειδή είχαν συνδικαλιστική δράση, επειδή αρνήθηκαν να πλαστογραφήσουν βαθμολογίες και να παραχαράξουν εξετάσεις, επειδή κατήγγειλαν παρανομίες στα σχολεία τους, επειδή τήρησαν το νόμο και δεν δέχτηκαν να κάνουν τα στραβά μάτια για να πριμοδοτήσουν τα τέκνα των ισχυρών».

Στο διάστημα αυτό, όπως αναφέρει, δίνει «σκληρό αγώνα για να διασωθούν εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να μην μετατραπεί το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης που παρέχουν κατά το Σύνταγμα και τα ιδιωτικά σχολεία σε είδος προς πώληση».

Ως εκ τούτου οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί τονίζουν πως συμμερίζονται απόλυτα «το δράμα των δημόσιων συναδέλφων τους που είναι και δράμα της εκπαίδευσης στη χώρα».

Η ΟΙΕΛΕ καλεί όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των δημόσιων εκπαιδευτικών για να αποτραπεί η «λυσσαλέα κυβερνητική επίθεση εναντίον τους και εναντίον του εκπαιδευτικού αγαθού».

«Η θεμελίωση της κοινωνίας των ολίγων προνομιούχων που επιδιώκει η δικομματική κυβέρνηση των τοποτηρητών της τρόικα, όπου οι κοινωνικές, οι οικονομικές και οι εκπαιδευτικές ανισότητες θα αναπαράγονται, πρέπει να εμποδιστεί πάση θυσία», καταλήγει το ψήφισμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή