Πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις διαπιστώνει η τρόικα

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 22:17
UPD:20/03/2014 00:03
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Στην έκθεσή της η τρόικα αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3% του ΑΕΠ για το 2015.

A- A A+

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιβεβαίωσαν ότι υπέγραψαν την τελευταία αξιολόγηση που θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για τη χώρα μας.

Έτσι και με την τελευταία αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ήρθη  το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων έξι μηνών, και αναμένεται ότι η  εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου της Ελλάδας  θα γίνει «τις επόμενες εβδομάδες», αφού την εγκρίνουν και τυπικά το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και το Eurogroup, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Ταμείου και της Επιτροπής η οποία δόθηκε ταυτόχρονα στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τρόικας επετεύχθη συμφωνία με τις ελληνικές αρχές ότι  η οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται και αναμένεται βαθμιαία ανάκαμψη της ανάπτυξης, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις.

«Οι τιμές προσαρμόζονται και ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ» επισημαίνουν οι δανειστές μας.

Ακόμη σημειώνεται ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα επιτρέψουν στη χώρα να εκπληρώσει τους στόχους που της έχουν τεθεί, περιλαμβανομένης της καταγραφής ενός πρωτογενούς πλεονάσματος ίσου με το 3% του ΑΕΠ της το 2015.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο κείμενο των δανειστών μας οι δημοσιονομικές επιδόσεις ακολουθούν πορεία επίτευξης των στόχων του προγράμματος και από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις προκύπτει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 επιτεύχθηκε με σημαντικό περιθώριο.

«Αν και από αυτές τις καλύτερες από τo αναμενόμενο επιδόσεις μικρό μόνο μέρος θα μεταφερθεί στο 2014, πιστεύουμε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014 θα επιτευχθούν επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τα εφαρμοζόμενα και σχεδιαζόμενα μέτρα».

Παράταση φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση

Ακόμα επισημαίνεται ότι επαναβεβαιώθηκε από την ελληνική πλευρά η δέσμευση  όσον αφορά την υλοποίηση των πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης των φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ακόμη σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά επιτυγχάνει πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων  προκειμένου να βελτιωθεί  το αναπτυξιακό δυναμικό και η ευελιξία της ελληνικής οικονομίας.

Δεσμεύεις για εφαρμογή προτάσεων του ΟΟΣΑ

Έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν πολύ μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων οι οποίες εντοπίστηκαν στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ στους τομείς της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού, των υλικών οικοδομών και του λιανικού εμπορίου, να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών μεταφορών και ενοικίασης και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

Αναφορά γίνεται και στη δέσμευση για μείωση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και στους περιττούς φόρους.

Για τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση

Παρά τις καθυστερήσεις σημειώνεται επίσης πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης που θα μειώσουν τις επιβαρύνσεις λόγω γραφειοκρατίας και θα βελτιώσουν την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται στον ελληνικό λαό, αναφέρουν οι δανειστές της χώρας και υπογραμμίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας καθυστερούν αλλά οι αρχές έχουν δεσμευθεί να τις υλοποιήσουν σταδιακά εντός του 2014.

Για την αγορά ενέργειας

Όσον αφορά στην αγορά ενέργειας επισημαίνεται ότι η  ανταγωνιστικότητα θα ενισχυθεί περαιτέρω με μεταρρυθμίσεις της αγοράς ενέργειας, όπως ο εξορθολογισμός των τιμολογιακών πολιτικών για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανάκτηση του κόστους και να αποφευχθούν οι συγκαλυμμένες επιδοτήσεις, ο διαχωρισμός της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε δύο φορείς πριν από την ιδιωτικοποίηση και η δρομολόγηση ουσιαστικής μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου.

Οι αρχές συμφώνησαν, συνεχίζει η τρόικα, να δώσουν νέα ώθηση στην ιδιωτικοποίηση άλλων εταιρικών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που θα εξασφαλίσουν αναγκαία χρηματοδότηση για το κράτος, με ταυτόχρονη αποδέσμευση των επενδύσεων.

Δίχτυ κοινωνικής προστασίας

Στη ανακοίνωση της τρόικας γίνεται λόγος ότι παράλληλα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι ελληνικές  αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να ενισχύσουν το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης.

«Θα επεκταθούν κυρίως τα προγράμματα πρόσληψης νέων και άνεργων εργατών στο πλαίσιο προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και δρομολογείται, σε πιλοτική βάση σε δύο δήμους, πρόγραμμα εγγύησης του ελάχιστου εισοδήματος, με στόχο την επέκτασή του σε εθνική κλίμακα κατά φάσεις από το 2015».

Για τις τράπεζες

Για τις τράπεζες σημειώνεται ότι υπάρχει η δέσμευση να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν υγιείς και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και ότι θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

«Επισημαίνουμε τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων (stress tests) και τις συναφείς εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιολόγηση των κλιμακίων αποστολής, υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών, ιδίως εάν οι αρχές και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν ταχέως και αποτελεσματικά το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Η ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ενισχύσει τους ισολογισμούς τους, συνεχίζει η τρόικα και προσθέτει ότι η σχεδιαζόμενη εισφορά νέων ιδιωτικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες είναι ένδειξη εμπιστοσύνης και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ιδιωτικής διαχείρισης των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο τονίζει ότι η  Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση όσον αφορά την εποπτεία που ασκεί στο τραπεζικό σύστημα και να απαιτήσει σθεναρά από τις τράπεζες να μετατρέψουν γρήγορα τα μεγάλα αποθέματα των προβληματικών περιουσιακών τους στοιχείων.

Τέλος, αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να ενισχύσουν ιδιαίτερα το πλαίσιο διακανονισμού του χρέους του ιδιωτικού τομέα και να διευκολύνουν την ομαλή και ταχεία μετατροπή των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες.

«Τα αποθέματα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διατηρηθούν για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές δυσμενείς απρόβλεπτες καταστάσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή