Η επόμενη μέρα της συμφωνίας με την τρόικα

Διαβουλεύσεις για τη διαδικασία κύρωσης στη Βουλή
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 19:06
UPD:19:33
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι η απόφαση για τον τρόπο και τη διαδικασία με την οποία θα κυρωθεί στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίσθηκε να έρθουν στη Βουλή τρία  νομοσχέδια, ένα για το «μίνι» φορολογικό, ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και λοιπά θέματα.

Ειδικότερα για το τελευταίο, η πλευρά του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να εμπεριέχει ένα άρθρο για κάθε μέτρο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να τοποθετηθούν. Η Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή. Μάλιστα το πρωί ο κ. Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΞ, είχε σημειώσει επί λέξη ότι «δεν θα εκβιάσουμε τους βουλευτές με νομοτεχνικά τεχνάσματα. Αρνούμαι να μπω σε αυτή την ευτελή συζήτηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του να πάει σε ένα άρθρο για όλες τις προωθούμενες αλλαγές που σχετίζονται με τη λίστα του ΟΟΣΑ, λόγω των αντιδράσεων κυρίως του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου στην αλλαγή της σήμανσης του φρέσκου γάλακτος και του Νικήτα Κακλαμάνη στις αλλαγές στην τιμή των βιβλίων.

Συνεργάτης του Πρωθυπουργού σημειώνει ότι τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλείεται και ότι το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι τα κρίσιμα νομοσχέδια θα πρέπει να έχουν κυρωθεί στη Βουλή μέχρι την έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup στην Αθήνα την 1η Απριλίου.

Τέλος, στη σημερινή συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση Επιτροπής η οποία ανέλαβε να προσδιορίσει τους δικαιούχους του μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα. Στην επιτροπή θα μετέχουν από πλευράς Ν.Δ. ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και του Γιάννη Στουρνάρα Πάνος Τσακλόγλου και από πλευράς του ΠΑΣΟΚ ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκερόγλου, ο Γιώργος Κουτρουμάνης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή