Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 09:45
UPD:10:12
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας με τους δανειστές μας, τα νέα δεδομένα που κομίζει εν όψει της διπλής κάλπης του Μαΐου και τον τρόπο με τον οποίο θα περάσει από τη Βουλή συζητούν σήμερα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το Μαξίμου θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή χωρίς απώλειες, οι οποίες θα σκιάσουν επικοινωνιακά το θετικό κλίμα που δημιούργησαν η χθεσινή συμφωνία και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη έχει διαμηνύσει ότι διαφωνεί με τη λύση «πολυνομοσχέδιο "σκούπα"» και πολύ περισσότερο σε ένα άρθρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κατεβάσει ένα νομοσχέδιο για τις τράπεζες -η χθεσινή παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου μέσω συνεργάτη του για το θέμα μάλλον απέκλεισε το ενδεχόμενο καταψήφισής του- και ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για τα υπόλοιπα και μένει ανοιχτό αν θα έχει τη μορφή ενός άρθρου ή πολλών ώστε να υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης των βουλευτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον «Σκάι» σημείωσε απλώς ότι ο χρόνος πιέζει και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές θα δείξουν και πάλι στάση ευθύνης μέσα στη Βουλή.

Στο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για τη συμφωνία με τους δανειστές. Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, στα συν της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς να «περάσουν» οι περισσότερες από τις απαιτήσεις της τρόικας. Θα «πέσει» άμεσα στην αγορά 1,5 δισ. ευρώ, 500 εκατομμύρια που θα πάνε σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και 1 δισ. από τα χρέη του δημοσίου που αποπληρωθούν.

Μέχρι τον Ιούνιο η τρόικα δεν θα ξανάρθει στην Αθήνα και όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις θα είναι για το μεγάλο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων χρόνων.

Η χθεσινή συμφωνία συνιστά και μία άτυπη αποδοχή, εκ μέρους των δανειστών μας, του πρωτογενούς πλεονάσματος, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η επιβεβαίωσή του τον Απρίλιο.

Τέλος, όλα τα παραπάνω εκτιμούν και ελπίζουν στην κυβέρνηση ότι θα πείσουν τις αγορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί στα επιτόκια δανεισμού και θα επιτρέψει την έξοδο στις αγορές, ακόμη και πριν από τις κάλπες του Μαΐου. Προέχει βέβαια το ξεκλείδωμα, στο άτυπο Eurogroup που θα γίνει στην Αθήνα την 1η Απριλίου, των δόσεων που φτάνουν στα 10,1 δισ. ευρώ.

Αύριο ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής και τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή