Το ύψος του πλεονάσματος «κλειδί» για τη συμφωνία

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 20:33
UPD:21:02
REUTERS/DADO RUVIC

Τόσο τα 500 εκατομμύρια που θα πάνε σε ευπαθείς ομάδες, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και το 1 δισ. που θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους των χρεών του δημοσίου, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα.

A- A A+

«Μαξιλαράκι» και «κλειδί» για το ξεκλείδωμα της συμφωνίας με τους δανειστές μας αποτέλεσαν τα 2,9 δισ. του πρωτογενούς πλεονάσματος σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης.

Τόσο τα 500 εκατομμύρια που θα πάνε σε ευπαθείς ομάδες, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και έγραφε εδώ και καιρό το «naftemporiki.gr», όσο και το 1 δισ. που θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους των χρεών του δημοσίου, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, έλεγε πριν από λίγο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, μεταξύ τού «τήρησε πλήρως και μονομερώς, τις υποχρεώσεις μόνο προς την τρόικα», του Αλέξη Τσίπρα και το «η τρόικα έκανε σε όλα πίσω και δεν πήρε τίποτε από ό,τι ζητούσε», του στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει και η πραγματικότητα.

Ποια είναι αυτή; «Η επίτευξη υψηλότατου πρωτογενούς πλεονάσματος» που αποτελεί για τη χώρα μας διαπραγματευτικό ατού ακόμη και στην προσπάθειά της να ξαναβγεί στις αγορές, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως η κυβέρνηση, χωρίς ουδείς να παραγνωρίζει «ότι το πλεόνασμα αυτό επιτεύχθηκε με βαρύ κοινωνικό κόστος».     

Στα επιμέρους, κυρίως στις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr, φρέσκο θα ονομάζεται ακόμη και το γάλα της χαμηλής παστερίωσης και μέχρι 11 ημερών, ενώ δημιουργείται και μια ειδική κατηγορία, αυτή του φρέσκου μέχρι δύο ημερών για να προστατευτεί η τοπική παραγωγή.

Ρύθμιση που εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις πολλών βουλευτών της ΝΔ κυρίως από την επαρχία, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης.    

Επίσης, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν να πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, όμως καταργείται το περιθώριο κέρδος των φαρμακοποιών, (33%), ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες. Αυτό θα ισχύσει για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο, μέχρι τον Ιούνιο, και αν δεν πέσουν οι τιμές, σύμφωνα με έναν μηχανισμό που θα επιβλέπει το υπουργείο Υγείας, τότε το θέμα θα επανεξεταστεί προς την κατευθυυνση να επιτραπεί η πωληση των ΜΥΣΥΦΑ και στα σούπερ μάρκετ.

Στο ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν αλλάζει κάτι, εκτός από κάποιες επιμέρους αλλαγές, όπως το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Σε ό,τι αφορά το ψωμί, θα παραμείνει στους φούρνους και θα πωλείται πλέον με το ζύγι, ενώ για τα θέματα αυτά θα υπάρξει ενημέρωση του υπουργείου Ανάπτυξης, πιθανότατα με ειδική συνέντευξη Τύπου την επόμενη εβδομάδα.         

Επίσης δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ο νέος θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εάν ο συγκεκριμένος θεσμός είναι επιτυχημένος ή πρέπει να υπάρξει η νομοθέτηση που ζητούσε η τρόικα.

Τέλος δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο το 2015.

Μετά και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στο Εurogroup της 1ης Απριλίου θα αποφασιστεί η τμηματική εκταμίευση της δόσης, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη μορφή του νομοσχεδίου που θα καταθέσει η κυβέρνηση (ένα άρθρο ή περισσότερα ή πολυνομοσχέδιο).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή