Ρωσία προς Ουκρανία: Μετατραπείτε σε ομοσπονδιακό κράτος

Προτάσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για «έξοδο από την κρίση»
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 12:51
UPD:14:15
SHUTTERSTOCK

Η Ρωσία σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις της αποτελούν μέρος των προσπαθειών να υπάρξει ύφεση των παθών στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα.

A- A A+

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα την Ουκρανία να μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος, πριν τη διενέργεια γενικών εκλογών.

Σε δήλωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, καλείται το ουκρανικό κοινοβούλιο να συγκαλέσει συντακτική συνέλευση, η οποία θα συντάξει σύνταγμα που θα μετατρέπει τη χώρα σε ομοσπονδιακή, παραχωρώντας ευρύτερες εξουσίες στις περιφέρειές της.

Η Ρωσία σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις της αποτελούν μέρος των προσπαθειών να υπάρξει ύφεση των παθών στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα.

EURONEWS

Η Μόσχα έχει επιμείνει ιδιαίτερα στην ανάγκη μεγαλύτερης αυτονομίας των ουκρανικών περιφερειών, ειδικότερα των ανατολικών στις οποίες κατοικούν εκατομμύρια Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί, ενώ έχει καλέσει το Κίεβο να υιοθετήσει ένα «ουδέτερο πολιτικό και στρατιωτικό στάτους», κοινώς να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Στις προτάσεις της Ρωσίας υπάρχει ακόμη αναφορά σε συγκροτηση διεθνούς Ομάδας Επαφής για το ουκρανικό, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τη Μόσχα, θα πρέπει να πιέσει το Κίεβο στην κατεύθυνση της αναγνώρισης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και να εφαρμόσει πτυχές της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του τότε Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της τότε τρικομματικής αντιπολίτευσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, εξάλλου, δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα σε ουκρανικό έδαφος η οποία δεν έχει την έγκριση του Κιέβου.

Αίτηση προσχώρησης στη Ρωσία από την Κριμαία

Αίτηση προσχώρησης στη Ρωσία υπέβαλε εν τω μεταξύ επισήμως το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, μία μέρα μετά το δημοψήφισμα με το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής επέλεξαν την απόσχισή της από την Ουκρανία.

Νωρίτερα το σώμα κήρυξε την ανεξαρτησία της Κριμαίας και την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της. Και οι 85 βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα τις σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είπε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες εδρεύουν στην περιοχή θα πρέπει να διαλυθούν, αν και οι στρατιωτες θα είναι σε θέση να παραμείνουν στην περιοχή.

EURONEWS

Αντιπροσωπεία της Βουλής της Κριμαίας αναμένεται να φθάσει εντός της ημέρας στη Μόσχα προκειμένου να συζητηθούν οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε η χερσόνησος αυτή της Μαύρης Θάλασσας να αποτελέσει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν αναμένεται να απευθυνθεί την Τρίτη το απόγευμα (στις 15.00 τοπική ώρα - 13.00 ώρα Ελλάδος), σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου της Ρωσίας (Κρατική Δούμα και Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) με θέμα το μέλλον της Κριμαίας.

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), εξάλλου, αναμένεται να υιοθετήσει απόφαση, την Τρίτη, με την οποία θα εκφράζει την υποστήριξή της στη νομιμότητα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και θα καλεί σε ενσωμάτωσή της στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο, από την πλευρά του, ενέκρινε προεδρικό διάταγμα του μεταβατικού προέδρου της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ με το οποίο καλούνται 40.000 έφεδροι να παρουσιαστούν στις αρχές της χώρας.

Είκοσι χιλιάδες εξ αυτών θα αξιοποιηθούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ενώ άλλοι 20.000 θα στελεχώσουν το νεοϊδρυθέν σώμα της Εθνοφρουράς.

Ουκρανία: Δε φεύγουν οι στρατιώτες μας από την Κριμαία

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην Κριμαία, την χερσόνησο που ψήφισε την Κυριακή υπέρ της ένωσής της με τη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ιγκορ Τενιούκ.

«Οι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στην Κριμαία θα παραμείνουν εκεί», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Κριμαία: «Εθνικοποίηση» ουκρανικών εταιρειών ενέργειας

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε τη Δευτέρα την «εθνικοποίηση» των εγκαταστάσεων των ουκρανικών εταιρειών στο χώρο της ενέργειας Chornomornaftohaz και Ukrtransgaz, σύμφωνα με ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι αρχές της Αυτόνομης Δημοκρατίας είχαν σημειώσειο ότι πιθανόν να πωλήσουν την Chornomornaftohaz σε κάποια ρωσική εταιρεία «όπως η Gazprom», μετά την «εθνικοποίηση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή