Αίτηση προσχώρησης στη Ρωσία υπέβαλε η Κριμαία

Εφέδρους στα όπλα καλεί η Ουκρανία
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 10:59
UPD:12:21
REUTERS/DAVID MDZINARISHVILI

Ένας άνδρας τοποθετεί τη σημαία της Ρωσίας σε τοπικό κυβερνητικό κτήριο της Αλούπκα της Κριμαίας (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Αίτηση προσχώρησης στη Ρωσία υπέβαλε επισήμως το κοινοβούλιο της Κριμαίας, μία μέρα μετά το δημοψήφισμα με το οποίο η περιοχή επέλεξε την απόσχισή της από την Ουκρανία.

Νωρίτερα κήρυξε την ανεξαρτησία της Κριμαίας και την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της. Και οι 85 βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα τις σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είπε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες εδρεύουν στην περιοχή θα πρέπει να διαλυθούν, αν και οι στρατιωτες θα είναι σε θέση να παραμείνουν στην περιοχή.

Αντιπροσωπεία της Βουλής της Κριμαίας αναμένεται να φθάσει εντός της ημέρας στη Μόσχα προκειμένου να συζητηθούν οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε η χερσόνησος αυτή της Μαύρης Θάλασσας να αποτελέσει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν αναμένεται να απευθυνθεί σήμερα σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου της Ρωσίας (Κρατική Δούμα και Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) με θέμα το μέλλον της Κριμαίας.

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), εξάλλου, αναμένεται να υιοθετήσει απόφαση, την Τρίτη, με την οποία θα εκφράζει την υποστήριξή της στη νομιμότητα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και θα καλεί σε ενσωμάτωσή της στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο, από την πλευρά του, ενέκρινε προεδρικό διάταγμα του μεταβατικού προέδρου της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ με το οποίο καλούνται 40.000 έφεδροι να παρουσιαστούν στις αρχές της χώρας.

Είκοσι χιλιάδες εξ αυτών θα αξιοποιηθούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ενώ άλλοι 20.000 θα στελεχώσουν το νεοϊδρυθέν σώμα της Εθνοφρουράς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή