Ομπάμα προς Πούτιν: Έτοιμοι για επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 06:44
UPD:07:06
EPA/ALEXEI NIKOLSKY/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL
A- A A+

Απορρίπτουν οι ΗΠΑ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην περιοχή της Κριμαίας, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της», ανέφερε.

Επισήμανε ωστόσο ότι η κρίση μπορεί ακόμη να επιλυθεί διπλωματικά, αλλά ο ρωσικός στρατός θα πρέπει πρώτα να σταματήσει την «εισβολή» του στην Ουκρανία.

EURONEWS
Πάνω από 95% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

Με καταμετρημένο τουλάχιστον το ήμισυ των ψήφων, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, Μιχαήλ Μαλίσεφ, ανακοίνωσε ότι πάνω από το 95% τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσημη συμμετοχή έφτασε το 82,17% επί του συνολικού αριθμού των πολιτών της Κριμαίας.

Ο κ. Μαλίσεφ σημείωσε ότι η επιτροπή δεν δέχθηκε «κανένα παράπονο» για παρατυπίες κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Σήμερα το επίσημο αίτημα για ένταξη στη Ρωσία

Σήμερα αναμένεται να υποβληθεί στον κ. Πούτιν το επίσημο αίτημα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Νομίζω ότι (η Ρωσία) θα απαντήσει γρήγορα, γιατί βλέπει τι συμβαίνει στους πολίτες, είναι ένα σημαντικό γεγονός, δεν είναι μόνο σημαντικό γεγονός για την Κριμαία, είναι σημαντικό γεγονός για τη Ρωσία και για ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε ο πρόεδρος της περιφερειακής συνέλευσης της Κριμαίας Βλάντιμιρ Κονσταντίνοφ μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

Ο ανακηρυχθείς - μετά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία - πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας Σεργκέι Αξιόνοφ σημείωσε, με μήνυμά του στο Twitter, ότι η απόφαση της χερσονήσου για ένωση με τη Ρωσία «θα μείνει στην ιστορία».

Η Κριμαία, η οποία μέχρι σήμερα υπάγεται στην κρατική κυριαρχία της Ουκρανίας,  αναμένεται να εισαγάγει εντός της επόμενης εβδομάδας το ρούβλι ως δεύτερο νόμισμα, παράλληλα με την ουκρανική χρίβνα.

Δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το δημοψήφισμα στην Κριμαία «παράνομο και παράτυπο» και «δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματά του», αναφέρεται σε κοινή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ιαπωνία και Καναδάς ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Ο επικεφαλής του ιαπωνικού πρωθυπουργικού γραφείου Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Τόκιο θα απαντήσει σχετικά με τις πιθανές ενέργειές του για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε συντονισμό με την ομάδα των G-7.

Παράνομο χαρακτήρισε το δημοψήφισμα  ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ. «Το λεγόμενο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στην Κριμαία παράνομα σε κατεχόμενο έδαφος από στρατιωτικές δυνάμεις. Το αποτέλεσμά του δεν αντικατοπτρίζει τίποτα περισσότερο από το ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο», είπε ο κ. Χάρπερ.

«Αυτό το δημοψήφισμα είναι παράνομο δεν έχει καμία νομική αξία και ο Καναδάς δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά του», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης στη δήλωσή του.

Μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση του Καναδά επιβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τις χώρες της ομάδας των G-7 και άλλους συμμάχους «για τον συντονισμό των επιπρόσθετων κυρώσεων κατά των υπευθύνων».

Ο Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Ουκρανία το Σάββατο, ανέφερε επίσης ότι «τα ανεύθυνα και μονομερή μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμβάλουν μόνο στην περαιτέρω οικονομική και πολιτική απομόνωση της Ρωσίας σε σχέση με τη διεθνή κοινότητα».

Από την πλευρά του ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Μπαοντόνγκ επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή