Κριμαία: Πάνω από 95% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

Παράνομο και αντισυνταγματικό δημοψήφισμα απόσχισης, απαντούν Κίεβο και Δύση
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014 23:06
UPD:17/03/2014 09:59
REUTERS/BAZ RATNER

Μία γυναίκα κρατά μία φωτογραφία του Βλ. Πούτιν ενώ άλλοι ανεμίζουν ρώσικες σημαίες στη Σεβαστούπολη, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.

A- A A+

Για ποσοστά της τάξης του 95,5% υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένωσης με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα έκαναν λόγο, λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ της Κυριακής, οι αρχές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Στις 20.00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων είχαν μεταδώσει εκτίμηση για ποσοστά της τάξης του 93% υπέρ της ένταξης της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Μιχαήλ Μαλίσεφ, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι η επίσημη συμμετοχή έφτασε το 82,17% επί του συνολικού αριθμού των πολιτών της Κριμαίας.

Ο κ. Μαλίσεφ σημείωσε ότι η επιτροπή δεν δέχθηκε «κανένα παράπονο» για παρατυπίες κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Για σύννομο και σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο δημοψήφισμα έκανε λόγο, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία την οποία είχε το βράδυ της Κυριακής ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Τη Δευτέρα το επίσημο αίτημα για ένταξη στη Ρωσία

Τη Δευτέρα αναμένεται να υποβληθεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν το επίσημο αίτημα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο ανακηρυχθείς - μετά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία - πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας Σεργκέι Αξιόνοφ σημείωσε, με μήνυμά του στο Twitter, ότι η απόφαση της χερσονήσου για ένωση με τη Ρωσία «θα μείνει στην ιστορία».

Η Κριμαία, η οποία μέχρι σήμερα υπάγεται στην κρατική κυριαρχία της Ουκρανίας,  αναμένεται να εισαγάγει εντός της επόμενης εβδομάδας το ρούβλι ως δεύτερο νόμισμα, παράλληλα με την ουκρανική χρίβνα.

Φιλορωσική διαδήλωση διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Οδησσό, πόλη της νοτιοδυτικής Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος παρίστατο το απόγευμα στην τελετή λήξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, ευχαρίστησε τις εθνικές αποστολές που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση επειδή κράτησαν «την πολιτική μακριά από τους Αγώνες».

Σε «πολεμικά» του σχόλια μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls, ο παρουσιαστής εβδομαδιαίου ενημερωτικού μαγκαζίνο στο ρωσικό κρατικό τηλεπτικό δίκτυο Rossiya 1 Ντμίτρι Κισέλεφ τόνισε: «Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ραδιενεργό σκόνη».

Δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα Ε.Ε. - ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το δημοψήφισμα στην Κριμαία «παράνομο και παράτυπο» και «δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματά του», αναφέρεται σε κοινή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα της Κριμαίας, από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος σημειώνει ότι «έχουν περάσει οι εποχές που η διεθνής κοινότητα παρακολουθήσει απαθής μία χώρα να αποκόπτει και να προσαρτά το έδαφος μιας άλλης». Η αμερικανική Προεδρία συμπληρώνει ότι οι κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία είναι «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές».

Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι θεωρεί το δημοψήφισμα ως μη γενόμενο και παράνομο, καθώς αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας.

Σε μια «δυναμική αντίδραση» από πλευράς Ε.Ε. προσβλέπει η Μεγάλη Βρετανία, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα, καθώς σημειώνει ότι παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα και τα καλέσματα της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση στην περιοχή.

Να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση των επικίνδυνων και ανούσιων εντάσεων στην Ουκρανία κάλεσε τη Ρωσία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο κ. Φαμπιούς σημείωσε ακόμη ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι παράνομο και αντισυνταγματικό.

Παρατηρητές στην ανατολική Ουκρανία θέλει η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την επιθυμία να αναπτυχθούν περισσότεροι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην ανατολική Ουκρανία, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον κ. Πούτιν, ανακοίνωσε η Καγκελαρία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας φέρεται να μην είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στρατιωτική βοήθεια θα χρειαστεί η Ουκρανία μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία, τόνισε εξάλλου σε δηλώσεις του ο Αμερικανός γερουσιαστής και σημαίνον στέλεχος των Ρεπουμπλικανών Τζον ΜακΚέιν.

Σύλληψη Ουκρανού ιερέα από ενόπλους

Το πρακτορείο Interfax-Ukraine μετέδωσε το απόγευμα ότι Ουκρανός ελληνοκαθολικός ιερέας συνελήφθη από φιλορώσους ενόπλους στην Κριμαία.  Ο ιερέας φέρεται να τηλεφώνησε στις εκκλησιαστικές αρχές του στις 2 το απόγευμα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), αναφέροντας ότι φιλορωσικές «δυνάμεις αυτοάμυνας» εισέβαλαν στην οικία του.

Ο ιερέας φέρεται να απελευθερώθηκε αφού ανακρίθηκε από τους φιλορώσους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή