Πολιτική ανάσα αναζητά η κυβέρνηση

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου για την επόμενη ημέρα των διαπραγματεύσεων
Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014 16:31
UPD:16:31
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Στόχος του Μαξίμου είναι, ει δυνατόν, την ερχόμενη εβδομάδα να περάσουν από τη Βουλή τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

A- A A+

Χρόνο που μεταφράζεται ευθέως σε πολιτική ανάσα, εν όψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου, αναζητά η κυβέρνηση αφενός με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αφετέρου με την ψήφισή τους από τη Βουλή.

Στόχος του Μαξίμου σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού είναι, ει δυνατόν, την ερχόμενη εβδομάδα - η ημερομηνία αναζητείται - να περάσουν από τη Βουλή τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Αν και το πιο πιθανό είναι να έρθουν προς ψήφιση με ένα πολυνομοσχέδιο - «σκούπα», το κυβερνητικό επιτελείο κάνει και δεύτερες σκέψεις για δύο ή τρία νομοσχέδια. Ωστόσο, συνεργάτης του Πρωθυπουργού σημειώνει ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους, αφού, για παράδειγμα, ένα μόνο νομοσχέδιο για τις τράπεζες μπορεί να αποφόρτιζε ένα συνολικό που θα περιελάμβανε αλλαγές και στα εργασιακά, αλλά θα είχε πολλούς κινδύνους να απορριφθεί.

Κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία τα πάντα είναι πιθανά, ωστόσο, καταλήγει, ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι η σημερινή πλειοψηφία στη Βουλή είναι 148 συν ένας και δεν αποκλείεται μετά την άρση της ασυλίας και των υπολοίπων τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής να πέσει και στους 146 συν ένας. Αυτό από μόνο του διευκολύνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.      

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι και το προεκλογικό της περιόδου λειτουργεί υποβοηθητικά, διότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έχει συσπειρωθεί, αφού δεν μιλάμε για εθνικές εκλογές και για εξυπηρέτηση της εκλογικής πελατείας του κάθε βουλευτή. Ωστόσο, ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Εκεί, λένε στην κυβέρνησης η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και η εντολή του Πρωθυπουργού προς όλους είναι να αποφεύγουν πάση θυσία να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Στο Μαξίμου τέλος παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη δημοσκοπική πορεία του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη στο μέτρο που αυτή σχετίζεται με τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και που δεν αμφισβητεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή