Κάτω από τη μυστηριώδη κατάρα του ονόματός τους

Το θρυλικό «Αρμαντέιλ», στο Σύγχρονο Θέατρο από τις 17 Μαρτίου
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014 10:10
A- A A+

Μία από τις πιο σκοτεινές, πανούργες και συναρπαστικές γυναίκες στην ιστορία της λογοτεχνίας ζωντανεύει στη θεατρική σκηνή, ξετυλίγοντας με τη φονική της φαντασία μοιραίους έρωτες, ίντριγκες, δολοπλοκίες, εξαπατήσεις, και δολοφονίες.

Το μυθιστόρημα που καθήλωσε τους βικτωριανούς αναγνώστες και «αποκαθήλωσε» τη βικτωριανή ηθική, το διαχρονικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το θρυλικό «Αρμαντέιλ» του Ουίλκι Κόλινς, του πατέρα του αγγλικού μυθιστορήματος μυστηρίου, παρουσιάζεται σε διασκευή της Μαρίας Κίτσου και του Κωνσταντίνου Ασπιώτη, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, στο Σύγχρονο Θέατρο, από τις 17 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου, για 8 μόνο παραστάσεις, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 8 το βράδυ.

Σαν ένα έπος του σκότους που κρύβει η ανθρώπινη ψυχή

Γραμμένο το 1866, 40 χρόνια πριν από την εμφάνιση της ψυχανάλυσης και τη διατύπωση της θεωρίας του ασυνειδήτου από τον Σίγκμουντ Φρόιντ, το «Αρμαντέιλ» φωτίζει και ανατρέπει παγιωμένα στερεότυπα, σαν ένα έπος του σκότους που κρύβει η ανθρώπινη ψυχή. Οι ήρωές του κινούνται σαν να έχουν δυο πλευρές, μία φανερή και μία κρυφή. Και αυτή η κρυφή πλευρά είναι, κυρίως, που τους οδηγεί στις πράξεις τους.
Μία παράξενη διαθήκη, γραμμένη από το νεκροκρέβατο ενός ευγενούς, το 1832, εμπλέκει 20 χρόνια αργότερα δύο νέους, κάτω από την κατάρα του κοινού ονόματός τους, Αρμαντέιλ. Ολέθριοι έρωτες, δίψα για πλούτο, άνθρωποι σε κρίση ταυτότητας, οικογενειακά μυστικά, εκρηκτικές αντιπαλότητες και, στο κέντρο όλων αυτών, η μυστηριώδης και όμορφη Λύντια Γκουίλτ…

Ζώντας στο περιθώριο της ηθικής και του καθωσπρεπισμού

Ο Ουίλκι Κόλινς γεννήθηκε στο Λονδίνο, το 1824, και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του ζωγράφου Ουίλιαμ Κόλινς. Αφού ασχολήθηκε για 5 χρόνια με το εμπόριο, αποφάσισε να γίνει δικηγόρος και οι σπουδές του τον βοήθησαν να αποκτήσει τις νομικές γνώσεις, που θα του πρόσφεραν πλούσιο υλικό για τα βιβλία του. Το έργο του περιλαμβάνει διηγήματα, θεατρικά έργα, δημοσιογραφικά κείμενα και βιογραφίες, αλλά οφείλει τη φήμη του στα 23 μυθιστορήματά του.

Μάλιστα, το πρώτο του μυθιστόρημα, «Antonina or the fall of Rome» (1850), προκάλεσε το ενδιαφέρον του συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς, ο οποίος έγινε στενός φίλος του και τον βοήθησε να ανεβάσει στο θέατρο δύο μελοδράματα, το «Lighthouse» (1855) και το «The frozen deep» (1857). Όμως, το έργο που τον έκανε διάσημο ήταν το «The woman in white» (1860) και η καθιέρωση της συγκινησιακής λογοτεχνίας, η οποία συνδύαζε τη φρίκη και τα μυστήρια της μεσαιωνικής λογοτεχνίας με τον ψυχολογικό ρεαλισμό του βικτωριανού μυθιστορήματος. Τεράστια επιτυχία σημείωσαν, επίσης, τα μυθιστορήματά του, «No name» (1862), «Armadale» (1866) και «The moonstone» (1868).
Ζώντας στο περιθώριο της ηθικής και του καθωσπρεπισμού, συγκατοικούσε με τη νόμιμη σύζυγό του και την ερωμένη του, με την οποία απέκτησε και 3 παιδιά. Ο αντισυμβατικός τρόπος ζωής του παρέμεινε άγνωστος στο αναγνωστικό κοινό. Η οργή των κριτικών της εποχής δεν έπληξε τις πωλήσεις του λονδρέζικου περιοδικού Cornhill, όπου δημοσιευόταν σε συνέχειες το «Αρμαντέιλ».

Το διαχρονικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το θρυλικό «Αρμαντέιλ» του Ουίλκι Κόλινς, του πατέρα του αγγλικού μυθιστορήματος μυστηρίου, παρουσιάζεται σε διασκευή της Μαρίας Κίτσου και του Κωνσταντίνου Ασπιώτη.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Σάντυ Παπαϊωάννου, διασκευή: Μαρία Κίτσου - Κωνσταντίνος Ασπιώτης, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός, σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη, κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη - Παναγιώτης Λαμπριανίδης, φωτισμοί - video: Τάκης Λυκοτραφίτης, βοηθός σκηνοθέτης: Μαρία Κίτσου, βοηθοί σκηνοθέτη: Ελένη Κάκκαλου - Αγνή Χιώτη, κατασκευή κοστουμιών: Δάφνη Τσακότα. Παίζουν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Χάρης Αττώνης, Λάζαρος Βαρτάνης, Ελένη Κάκκαλου, Ζωή Καραβασίλη, Μαρία Κίτσου, Μάριος Μακρόπουλος, Σύνθια Μπατσή, Φάνης Παυλόπουλος.

Πληροφορίες
Σύγχρονο Θέατρο: Ευμολπιδών 45 - Γκάζι (δίπλα στο Μετρό Κεραμεικού), τηλ.: 210 3464380, ωράριο ταμείου: Δευτέρα – Κυριακή: 11.00 – 21.00. Διάρκεια παράστασης:  210’ (με δύο διαλείμματα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό, νεανικό έως 18 και συνταξιούχων άνω των 65): 10 ευρώ, για ανέργους υπάρχουν δωρεάν εισιτήρια για περιορισμένο αριθμό θέσεων ανά παράσταση (με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας). Προπώληση: καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς