«Καμία υποχώρηση για το πρωτογενές πλεόνασμα»

Τι φέρεται να προκρίνει ο Αντώνης Σαμαράς
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 12:52
UPD:15:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Στην απόφαση για διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ενστόλους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες φέρεται πως επιμένει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η τρόικα χθες Τρίτη έβαλε «φρενο» στη διανομή του πλεονάσματος του 2013, με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να αποκαλύπτει ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Όπως γράφει η «Ν» στο σημερινό της φύλλο, το ίδιο στέλεχος ανέφερε επίσης πως ένα μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, που σημαίνει ότι συρρικνώνεται περαιτέρω το «κοινωνικό μέρισμα».

Σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, οι ελεγκτές κατέστησαν σαφές ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα διανείμει η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014.

Δηλαδή, εάν η τρόικα επιτρέψει τη διανομή π.χ. 1 δισ. ευρώ, το 2014, από το «πλεόνασμα» του 2013, θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε των εσόδων, προκειμένου να καλύψει το κόστος και να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του 2014.

Οπως εξήγησε, δείχνοντας αιφνιδιασμένος από την εξέλιξη, η όποια καταβολή επιδόματος εντός του 2014 θα καταγραφεί ως δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2014. Στην παρατήρηση πως «αφού υπάρχει πλεόνασμα», εξήγησε πως «το πλεόνασμα δεν είναι στο ταμείο», αλλά σε κάθε περίπτωση κάθε δαπάνη θα πρέπει να καταγραφεί.

Οι ελεγκτές δεν πείθονται πως το κόστος των παροχών που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε ένστολους, συνταξιούχους (όχι σε μακροχρόνια ανέργους και φτωχά νοικοκυριά) θα μπορέσει να καλυφθεί και μέχρι να λάβουν εγγυήσεις αρνούνται να συμφωνήσουν στο δημοσιονομικό.

Το δίλημμα της κυβέρνησης

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης σημείωνε πως τα επόμενα 24ωρα, μέχρι του τουλάχιστον την Κυριακή, θα είναι διλημματικού χαρακτήρα για την κυβέρνηση.

Διλήμματα που, όπως παραδέχεται, δεν έχουν καμία σχέση με το δίπολο «σύγκρουση» ή «υποχώρηση» στις απαιτήσεις της τρόικας, αλλά με τελικές αποφάσεις, που σίγουρα «εμπεριέχουν και πολιτικό κόστος» και «απαιτούν δύσκολους συμβιβασμούς».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σουρνάρας προσπάθησε χθες, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin, να περιγράψει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση. Η όποια συμφωνία, είπε, θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Για τα δημοσιονομικά ζητήματα, ανοιχτά παραμένουν το θέμα της φορολόγησης υπέρ τρίτων και η μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει ότι το προεκλογικό τοπίο στη χώρα μας και η κατάσταση στον έτερο κυβερνητικό πόλο το ΠΑΣΟΚ, είναι πιο «περίπλοκη» από εκείνη των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Τα «παράπονά» του προς το Μαξίμου για «προσωπικές στρατηγικές» υπουργών και υφυπουργών για να «αποφύγουν το πολιτικό κόστος» είναι γνωστά και διατυπωμένα. Ωστόσο λόγω εξελίξεων τα προβλήματα αυτά, το προσεχές διάστημα, όχι μόνο δεν θα λυθούν αλλά θα ενταθούν.

Σήμερα ή αύριο ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν στις Βρυξέλλες, οι οποίοι και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι στην κυβέρνηση που ρωτούν «πώς θα κλείσει μια συμφωνία σε πέντε ημέρες όταν εδώ και μήνες οι διαφορές είναι αγεφύρωτες;» Το γενικό πλαίσιο για λιγότερα προαπαιτούμενα και κατάτμηση της δόσης, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, όπως και ότι η Ελλάδα θα βγει ως το τέλος του χρόνου στις αγορές, σε μία «δοκιμαστική» και για μικρά ποσά έκδοση ομολόγων. Για τα υπόλοιπα παραδέχεται στέλεχος της κυβέρνησης τα πάντα είναι ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι.

ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρης σύμπλευση με στη μνημονιακή πολιτική

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βάλλει κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως «το επικοινωνιακό της παιχνίδι καταρρέει σαν χάρτινος πύργος». 

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «οι εκπρόσωποί της εμφανίζονται "σαν έτοιμοι από καιρό" να έρθουν αντιμέτωποι με την τρόικα», όμως «κρύβουν, μάταια βέβαια, το γεγονός ότι ακόμα κι αν σκιαμαχούν στα επουσιώδη, υπάρχει πλήρης σύμπλευση και συνενοχή στα ουσιώδη της μνημονιακής πολιτικής, στη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη διάλυση των κοινωνικών δομών».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη στον τοίχο τόσο για την ταμπακιέρα του χρηματοδοτικού και του δημοσιονομικού κενού, όσο κυρίως εξαιτίας του εγκλωβισμού της στην καταστροφική στρατηγική του μνημονίου.  Είναι ανήμπορη να ψελλίσει την οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και παρακαλά για το μοίρασμα των ψίχουλων του πρωτογενούς πλεονάσματος ενόψει των εκλογών».

Καταλήγοντας, κάνει λόγο για απομόνωση της κυβέρνησης εντός και εκτός της Ελλάδας, εκτιμώντας πως «τα αδιέξοδα της πολιτικής της γίνονται ολοένα και πιο καθαρά». «Το ίδιο καθαρό θα είναι και το μήνυμα που θα δοθεί στις κάλπες ενάντια στο μνημόνιο και τους εκφραστές του».

Σ. Κεδίκογλου

Στο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει τα «μικρόψυχα ψεύδη περί ψίχουλων πλεονάσματος».

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι τα περί «ψίχουλων πλεονάσματος» τα υποστηρίζουν μόνον όσοι θέλουν «την αποτυχία της Ελλάδας.

ΚΚΕ

Κριτική στην «λεγόμενη» όπως την αποκαλεί, αντιπαράθεση κυβέρνησης - τρόικας για το πρωτογενές πλεόνασμα ασκεί το ΚΚΕ, σχολιάζοντας ότι αυτό δεν θα αποτελέσει ανακούφιση για το λαό.

«Η λεγόμενη αντιπαράθεση κυβέρνησης – τρόικα για το πώς θα μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα επιχειρεί να κρύψει ότι το πλεόνασμα βγαίνει μέσα από το ξεζούμισμα του λαού, το οποίο θα συνεχιστεί είτε με μνημόνιο και τρόικα είτε με τους μηχανισμούς εποπτείας που έχει συγκροτήσει η ΕΕ», προειδοποιεί το ΚΚΕ.

Κάνοντας λόγο για «ψίχουλα» τα οποία θα φτάσουν στον λαό σχολιάζει ότι «δε θα αποτελέσουν ανακούφιση ούτε θα ανακόψουν την πορεία επιδείνωσης».

ΔΗΜΑΡ

Να σεβαστεί τις θυσίες του ελληνικού λαού καλεί η ΔΗΜΑΡ του δανειστές, με αφορμή τη διαχείριση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διανείμει το πλεόνασμα σε όλους όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Η διανομή του δεν πρέπει να ακυρωθεί με κανένα πρόσχημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή