Το δίλημμα της κυβέρνησης

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 10:59
UPD:11:07
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS
A- A A+

Διλημματικού χαρακτήρα θα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα, μέχρι τουλάχιστον την ερχόμενη Κυριακή, για την κυβέρνηση σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχός της.

Διλήμματα που, όπως παραδέχεται, δεν έχουν καμία σχέση με το δίπολο «σύγκρουση» ή «υποχώρηση» στις απαιτήσεις της τρόικας, αλλά με τελικές αποφάσεις, που σίγουρα «εμπεριέχουν και πολιτικό κόστος» και «απαιτούν δύσκολους συμβιβασμούς».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σουρνάρας προσπάθησε χθες, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin, να περιγράψει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση. Η όποια συμφωνία, είπε, θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Για τα δημοσιονομικά ζητήματα, ανοιχτά παραμένουν το θέμα της φορολόγησης υπέρ τρίτων και η μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει ότι το προεκλογικό τοπίο στη χώρα μας και η κατάσταση στον έτερο κυβερνητικό πόλο το ΠΑΣΟΚ, είναι πιο «περίπλοκη» από εκείνη των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Τα «παράπονά» του προς το Μαξίμου για «προσωπικές στρατηγικές» υπουργών και υφυπουργών για να «αποφύγουν το πολιτικό κόστος» είναι γνωστά και διατυπωμένα. Ωστόσο λόγω εξελίξεων τα προβλήματα αυτά, το προσεχές διάστημα, όχι μόνο δεν θα λυθούν αλλά θα ενταθούν.
Σήμερα ή αύριο ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν στις Βρυξέλλες, οι οποίοι και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι στην κυβέρνηση που ρωτούν «πώς θα κλείσει μια συμφωνία σε πέντε ημέρες όταν εδώ και μήνες οι διαφορές είναι αγεφύρωτες;» Το γενικό πλαίσιο για λιγότερα προαπαιτούμενα και κατάτμηση της δόσης, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, όπως και ότι η Ελλάδα θα βγει ως το τέλος του χρόνου στις αγορές, σε μία «δοκιμαστική» και για μικρά ποσά έκδοση ομολόγων. Για τα υπόλοιπα παραδέχεται στέλεχος της κυβέρνησης τα πάντα είναι ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή