Τελεσίγραφα και κόκκινες γραμμές

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 10:16
UPD:10:21
EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά το χθεσινό Εurogroup.

A- A A+

Κυβέρνηση και υπουργός Οικονομικών στο χθεσινό Εurogroup δεν πήραν τελικά ούτε τη θετική δήλωση προόδου που προσδοκούσαν. Αντ' αυτού η πίεση για συμφωνία μέχρι την Κυριακή από την πλευρά των δανειστών μας εντάθηκε προκαλώντας έντονο προβληματισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Το τοπίο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, είναι «εξαιρετικά αρνητικό». Η πίεση των δανειστών μας για την υιοθέτηση μέτρων που περιλαμβάνονται κυρίως στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, έρχεται την πιο δύσκολη ώρα. Με το ΠΑΣΟΚ στα όρια της κατάρρευσης ουδείς στην κυβέρνηση μπορεί να διανοηθεί να φέρει στη Βουλή αλλαγές στα εργασιακά ή ακόμη και υιοθέτηση των αλλαγών που προτείνουν οι δανειστές μας σε ήσσονος σημασίας, θέματα όπως το γάλα και τα φάρμακα.

Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη και για θέματα που υποτίθεται ότι είχαν κλείσει όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ουδείς ούτε στη Χαριλάου Τρικούπη, ούτε φυσικά στο Μαξίμου, μπορούν να προεξοφλήσουν πώς θα αντιδράσουν πολλοί εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε μία νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
     
Επί της ουσίας, η Ελλάδα περπατά πολιτικά και οικονομικά σε τεντωμένο σκοινί και οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι πολύ «θερμές» στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχός της είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τις κόκκινες γραμμές κυρίως στα εργασιακά όπως η κατάργηση τριετιών (αφορά στις κλαδικές συμβάσεις) ή τις νέες απολύσεις το 2015.

«Τελεσίγραφα» δεν υπάρχουν, λέει κυβερνητικός βουλευτής. «Η κυβέρνηση νομοθετεί πλέον με όρους πολιτικής επιβίωσης», καταλήγει.

Παράλληλα το Μαξίμου έχει δώσει εντολή σε όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να μην παρεμβαίνουν στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και να αποφεύγουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Δηλώσεις όπως του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για το 5ευρω απαγορεύονται διά ροπάλου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή