Προαπαιτούμενα και ΠΑΣΟΚ οι πονοκέφαλοι της κυβέρνησης

Σάββατο, 08 Μαρτίου 2014 13:59
UPD:14:33
FOSPHOTOS /PANAYIOTIS TZAMAROS
A- A A+

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσο και στο πολιτικό πεδίο. Τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μας στενεύουν επικίνδυνα.

Οι αντιφατικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων  μπερδεύουν παρά βοηθάνε κι όπως όλα δείχνουν η σταδιακή απελευθέρωση των εκκρεμών δόσεων θα συνδυαστεί με «προαπαιτούμενα» που, όπως παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος, «θα κάνουν τη ζωή μας δύσκολη» και μάλιστα προεκλογικά.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συνεχίζει μέχρι αυτή την ώρα το μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων με στόχο, όπως έγραψε χθες το naftemporiki.gr, να έχει στις αποσκευές του τη Δευτέρα στο Εurogroup τις λιγότερες δυνατές σκιές, ώστε να διαφανεί αν η χθεσινή έκκληση του Πρωθυπουργού στο Δουβλίνο προς τους ομολόγους του για στήριξη της ελληνικής προσπάθειας η οποία κινδυνεύει από «εξτρεμιστές, λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές», έπιασε τόπο.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Κατά την ελληνική πλευρά στα περίφημα προαπαιτούμενα των δόσεων να μην υπάρχουν κοινωνικά ακραία μέτρα τα οποία θα τινάξουν στον αέρα τον προεκλογικό προγραμματισμό της κυβέρνησης.

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Την κατάσταση δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Η διαφαινόμενη ρήξη μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου – για την οποία είχε γράψει προ ημερών το naftemporiki.gr κάνοντας λόγο για πρόθεση Παπανδρέου να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή, πάντα με όχημα το ΠΑΣΟΚ -  είναι πραγματικότητα μετά την απόφαση και την ανακοίνωση του πρώην Πρωθυπουργού ότι δεν θα παραστεί στη σημερινή συνδιάσκεψη της Ελιάς.

Παράλληλα ο άγριος καβγάς Τόνιας Αντωνίου - Κώστα Σκανδαλίδη στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου όπου οδήγησε και στην ματαίωσή του, δείχνουν ότι η κατάσταση στον έτερο κυβερνητικό πόλο είναι εκτός ελέγχου. 

Ουδείς πλέον γνωρίζει γιατί γίνεται η συνδιάσκεψη της Ελιάς, όπου σε ολόκληρη τη διακήρυξή της δεν υπάρχει ούτε μια φορά η λέξη ΠΑΣΟΚ, με ποια διαδικασία θα εκλεγούν οι ευρωβουλευτές, ποιο θα είναι το όνομα κ.α.

Είναι χαρακτηριστικό ότι γνωστά στελέχη του κόμματος δεν θέλουν να είναι υποψήφιοι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ κι όπως παραδέχεται συνεργάτης του Πρωθυπουργού «η επομένη των εκλογών μπορεί να είναι μια εντελώς διαφορετική ημέρα, όπου ο πολιτικός κόσμος και ειδικά η συγκυβέρνηση θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις και να επιδείξουν τη μέγιστη ψυχραιμία και υπευθυνότητα».   

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή