Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων και μήνυμα Σαμαρά

Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2014 19:47
UPD:20:06
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο προεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Δουβλίνο, στη συνδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

A- A A+

Στον απόηχο των δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Δουβλίνο με την Άγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα συνεχίζεται ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων με στόχο στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες σκιές.

Μετά τη σημερινή εξάωρη συνάντηση των εκπροσώπων της τριμερούς με τους κ.κ. Βρούτση και Στουρνάρα για τα εργασιακά, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν εκ νεόυ σήμερα στο ΥΠΟΙΚ με τον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, ακόμη κι αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, είναι πολύ πιθανό οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν στην Αθήνα και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ωστόσο, μια πρώτη σύγκλιση απόψεων στα βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων θα επιτρέψει τη σταδιακή  απεμπλοκή των εκκρεμών δόσεων.  Η δήλωση του εκπροσώπου του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Σάιμον ο Κόνορ, ότι τη Δευτέρα το Eurogroup θα συζητήσει σε ποιο σημείο βρίσκεται η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, είναι ενδεικτική των εξελίξεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο Δουβλίνο, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έδωσε το στίγμα των ελληνικών θέσεων το προσεχή διάστημα. Επεσήμανε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, κίνδυνος που κατά τον κ. Σαμαρά απειλεί και την Ελλάδα- από τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό και κάλεσε τους ομοϊδεάτες του στον ΕΛΚ να σκεφτούν ότι πίσω από τους αριθμούς, βρίσκονται άνθρωποι γι αυτό, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανεργία και κυρίως η ανεργία των νέων. 

Το μήνυμα, λέει συνεργάτης του στην Αθήνα είναι σαφές. Στηρίξτε έμπρακτα την ελληνική κυβέρνηση, εν όψει και των επερχόμενων εκλογών, αν δεν θέλετε να επικρατήσουν οι ευρωσκεπτικιστές. Το αν το μήνυμα του Πρωθυπουργού βρήκε ευήκοα ώτα θα φανεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή