Σύγχυση έχει προκαλέσει στον διεθνή Τύπο δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek, σύμφωνα με το οποίο εντοπίστηκε ο δημιουργός του διαδικτυακού νομίσματος, Bitcoin.
Μέχρι πρότινος, πιστευόταν ότι το όνομα «Σατόσι Νακαμότο», το οποίο αποδιδόταν στον άγνωστο δημιουργό του Bitcoin, ήταν το ψευδώνυμο μιας ομάδας προγραμματιστών που ανέπτυξαν το όλο σύστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Newsweek, ο δημιουργός είναι ο 64χρονος Ντόριαν Σ. Νακαμότο, κάτοικος Λος Άντζελες, φυσικός και συλλέκτης μοντέλων τρένων – ο οποίος, όμως, σε συνέντευξή του στο Associated Press αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, ισχυριζόμενος ότι δεν ήξερε για το νόμισμα μέχρι που τον ενημέρωσε ο γιος του, με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή δημοσιογράφος.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Newsweek, ο Νακαμότο εντοπίστηκε κατόπιν έρευνας στα δημόσια αρχεία για αμερικανούς πολίτες με αυτό το όνομα. Στη συνέχεια ακολούθησε περαιτέρω έρευνα για άτομα με εκπαίδευση και ιστορικό τα οποία θα τους επέτρεπαν να δημιουργήσουν το διάσημο πλέον ψηφιακό συνάλλαγμα.
Σύμφωνα με τη Λία Γκούντμαν, τη δημοσιογράφο που έκανε το ρεπορτάζ, ο Νακαμότο είχε το σωστό προφίλ, ενώ προέκυψαν επιπλέον στοιχεία όταν μίλησε με μέλη της οικογένειάς του, όπως το έντονο ενδιαφέρον του για θέματα ιδιωτικότητας και οι πολιτικές του απόψεις.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γκούντμαν (η έρευνα της οποίας διήρκεσε δύο μήνες), ο Νακαμότο, όταν μίλησε μαζί της πρόσωπο με πρόσωπο, με δύο αστυνομικούς ως μάρτυρες, δήλωσε ότι «δεν εμπλέκομαι πλέον (στο Bitcoin) και δεν μπορώ να το συζητήσω…έχει παραδοθεί σε άλλους ανθρώπους. Εκείνοι είναι υπεύθυνοι τώρα. Δεν έχω πλέον κάποια σύνδεση».
REUTERS/DAVID MCNEW
O Νακαμότο εντοπίστηκε κατόπιν έρευνας στα δημόσια αρχεία για αμερικανούς πολίτες με αυτό το όνομα.
Στα κοινωνικά δίκτυα είναι πολλοί αυτοί που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το συμπέρασμα της δημοσιογράφου, καθώς θεωρούν τα στοιχεία ανεπαρκή, ενώ αρκετοί επέκριναν την Γκούντμαν για αποκάλυψη πολλών πληροφοριών σχετικά με τον Νακαμότο και τη ζωή του. Ωστόσο, η απάντηση της ίδιας ήταν ότι το περιοδικό χρησιμοποίησε στοιχεία τα οποία ήταν διαθέσιμα δημοσίως.
Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αίσθηση στα διεθνή ΜΜΕ, σε σημείο «καταδίωξής» του Νακαμότο και ενός δημοσιογράφου του Associated Press από δεκάδες δημοσιογράφους στο Λος Άντζελες. Στο μεταξύ, στην ιστοσελίδα Ning του P2P Foundation, ένας χρήστης ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο πραγματικός Σατόσι Νακαμότο έγραψε ότι «δεν είμαι ο Ντόριαν Νακαμότο». Η συγκεκριμένη δημοσίευση παρουσιάζει ενδιαφέρον επειδή, κατά το TechCrunch, συνδέεται με τον ίδιο λογαριασμό email που είχε χρησιμοποιηθεί σε δημοσίευση του 2009, όπου περιγραφόταν η ιδέα του Bitcoin.
H συνέντευξη του Νακαμότο στο Associated Press.
Προηγούμενες δημοσιογραφικές έρευνες είχαν υποδείξει ότι ο «Σατόσι Νακαμότο» ενδεχομένως να ήταν ένας νεαρός βρετανός τραπεζίτης, ένας φινλανδός προγραμματιστής ή ένας αμερικανός καθηγητής νομικής. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις, τα εν λόγω άτομα το είχαν αρνηθεί.
Πολλοί χρήστες του Bitcoin αντιμετωπίζουν τον «Σατόσι Νακαμότο» ως μια «ηρωική» μορφή: μία ανιδιοτελή ιδιοφυΐα, που δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία.