Αποζημιώσεις – οικονομία - Κυπριακό στο δείπνο Κ. Παπούλια - Γκάουκ

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 21:12
UPD:23:18
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στη φωτογραφία ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

A- A A+

Είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε ο κ. Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι είναι οξύμωρο η Γερμανία «να αρνείται τη διαπραγμάτευση. Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών. Η θέση σας ότι «δεν υφίσταται θέμα» είναι ένας ισχυρισμός. Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε και στους προσωπικούς δεσμούς που έχει με τη Γερμανία και όπως επεσήμανε, οι  ιδιαίτεροι αυτοί δεσμοί καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο να κατανοήσει την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων.

«Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής».

Η έξοδος από την κρίση δεν γίνεται μόνο με περικοπές

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη δυσχερή οικονομική κατάσταση που  βρίσκεται η χώρα, αναγνωρίζοντας  την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο υπογράμμισε πραγματική και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση είναι αδύνατη όταν η πραγματική οικονομία ασφυκτιά.

«Δεν επιτυγχάνεται με υπερφορολόγηση της περιουσίας, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των εισοδημάτων. Η δρακόντεια λιτότητα και οι αυστηρές ποινές δεν λύνουν το πρόβλημα. Εγκλωβίζουν την οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης» είπε.

Πρόσθεσε δε ότι οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων τα τελευταία χρόνια έχουν πλήξει καίρια τις ασθενέστερες τάξεις και η  κατάσταση επιδεινώνει η αποδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους.

Για να εξέλθουμε από την κρίση, έχουμε ζωτική ανάγκη από πολιτικές που θα είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, ώστε να παραχθεί πλούτος και να αποκλιμακωθεί η ανεργία. Και η Ελλάδα έχει σημαντικές, λιμνάζουσες αναπτυξιακές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν συνέχισε ο κ. Παπούλιας.

Ο δρόμος για την ανάπτυξη

Υπογράμμισε και πάλι ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περικοπές, είπε ότι ο κοινωνικά δίκαιος επιμερισμός των βαρών είναι επιβεβλημένος, αλλά δεν αρκεί και σημείωσε ότι η βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να επιτευχθεί μόνο παραλλήλως με την ανάπτυξη.

«Ανάπτυξη σημαίνει μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις. Και αυτές δεν πρόκειται να γίνουν εάν δεν αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος».

Όχι στην επιβολή  πολιτικών τιμωρίας

Ο κ. Παπούλιας αν και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει ευθύνες που επέτρεψε να μετατραπεί στον αδύναμο κρίκο της ευρωπαϊκής αλυσίδας, είπε ότι είναι πλέον  αποδεδειγμένο ότι η ελληνική κρίση δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ακραία εκδήλωση της κρίσης του ευρώ.

«Ακριβώς γι’ αυτό τέθηκε επιτακτικά επί τάπητος η ανάγκη βαθιών αλλαγών στην αρχιτεκτονική και λειτουργία της Ευρωζώνης και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποκατασταθεί μία δίκαιη και ισορροπημένη σχέση Βορρά-Νότου» τόνισε.

Ακόμη έκανε λόγο για το χάσμα Βορρά  - Νότου που συνεχώς βαθαίνει αντί να περιορίζεται και υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι συγκυριακή.

«Είναι δομικού χαρακτήρα. Το ζητούμενο συνεπώς, δεν είναι η επιβολή πολιτικών τιμωρίας στους αδύναμους κρίκους, αλλά ένα στρατηγικό όραμα που θα ξαναθέσει την Ευρώπη σε τροχιά ανάπτυξης και θα διαφυλάξει τα υγιή κεκτημένα των προηγούμενων δεκαετιών. Μόνον έτσι θα καταστεί πραγματικά δυνατή η προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο ρόλος της Γερμανίας σ’αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστικός» είπε.

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί λύση που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής»

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Προεδρίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ομολόγου του προκειμένου η Γερμανία να έχει έναν πιο ισχυρό ρόλο στα διεθνή τεκταινόμενα.

Ωστόσο όπως είπε οι εστίες κρίσης έχουν πολλαπλασιαστεί στην ευρύτερη περιοχή μας και η  προσφυγή στη βία για επίλυση διαφορών γίνεται πιο συχνή.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ο κ. Παπούλιας, ο ΟΗΕ εμφανίζεται ανίσχυρος να κάνει σεβαστές τις αρχές που περιέχονται στον Χάρτη του, πόσο μάλλον να εφαρμόσει τις αποφάσεις που υιοθετεί».

Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε ένα πρόβλημα που μας αφορά άμεσα. Είναι η συνεχιζόμενη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του 36,4% της Κυπριακής Δημοκρατίας ύστερα από την εισβολή του 1974 με στόχο τη διχοτόμηση του νησιού. Έχουμε μια νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού και ευχόμαστε όλοι να οδηγήσει σε λύση. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί σχέδιο λύσης που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής ούτε βεβαίως σχέδιο λύσης που δεν θα είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο» τόνισε.

Ιστορικοί δεσμοί και αρνητικά στερεότυπα

Κατά τα άλλα ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο κρατών οι οποίες όπως είπε έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες. Έκανε αναφορά στους χιλιάδες Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία, αλλά και στους μετανάστες του παρελθόντος.

Έκανε αναφορά στην αυξημένη τουριστική ροή από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.

Μίλησε για το ελληνογερμανικό επιμελητήριο το οποίο γιόρτασε φέτος τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του και το  Ινστιτούτο Goethe που λειτουργεί από το 1952, για το  Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών που λειτουργεί από το 1874, αλλά και τη Γερμανική Σχολή Αθηνών που λειτουργεί από το 1896, όπως και η αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης και τόνισε: «Επειδή παρά τους στενούς μας δεσμούς, επιβιώνουν πολλά αρνητικά στερεότυπα. Δική μας ευθύνη είναι να συμβάλουμε στην απάλειψή τους».

«Κοινό μας όραμα πρέπει να είναι μια Ευρώπη οικονομικά ισχυρή για να ανταπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αλλά και κοινωνικά δίκαιη για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των λαών της. Και βεβαίως μία Ευρώπη όπου όλες οι χώρες-μέλη θα συμμετέχουν με τους ίδιους όρους στην ανάπτυξη και την ευημερία» κατέληξε ο κ. Παπούλιας.

Κατανόηση για την κρίση, τα ίδια για τις αποζημιώσεις από τον Γκάουκ

Με τη παρότρυνση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με τόλμη και χωρίς δισταγμούς για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση αλλά και με επανάληψη της σταθερής θέσης της Γερμανίας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική, παρά μόνον ηθικής και πολιτικής τάξεως ανάληψη ευθύνης, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, απάντησε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, στον Κάρολο Παπούλια, στην αντιφώνησή του.

«Γνωρίζουμε εκ πείρας ότι το ενδιαφέρον, ο σεβασμός, η συμπόνια, η αλληλεγγύη καθιστούν σε ατομικό επίπεδο πιο εύκολο το δρόμο προς τη συμφιλίωση και φέρνουν κοντύτερα τους λαούς μεταξύ τους», ανέφερε ο κ. Γκάουκ ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι η Γερμανία έχει αναγνωρίσει την ευθύνη που φέρει για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν. Πρόσθεσε δε ότι τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα είναι κατά πολύ άγνωστα και ανεξιλέωτα στη Γερμανία.

Για την οικονομική κρίση

Για τη διερχόμενη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, ο Γερμανός Πρόεδρος, ευχήθηκε να έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες χρειάστηκε να επωμιστούν πολλά κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων και να καταβάλουν προσωπικές θυσίες, προκειμένου να δημιουργήσουν μια προοπτική για την πατρίδα και τον εαυτό τους. Σας διαβεβαιώ , κυρίες και κύριοι, αυτό γίνεται αντιληπτό στη Γερμανία και τυγχάνει σημαντικής αναγνώρισης».

Ο κ. Γκάουκ αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών κάνοντας αναφορά στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και σημείωσε ιδιαίτερα την ανάγκη να προχωρήσει το έργο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα προγράμματα για την ενίσχυση της συνεργασίας των νέων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή