Γκάουκ: Σκοπός της επίσκεψής μου η διαβεβαίωση της αλληλεγγύης

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 18:44
UPD:18:50
NAFTEMPORIKI.GR
A- A A+

Στις θυσίες που κάνουν οι Έλληνες λόγω της κρίσης αναφέρθηκε ο γερμανός πρόεδρος, σε ομιλία του σε εκδήλωση της γερμανικής πρεσβείας και του ΕΛΙΑΜΕΠ, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Γιοακίμ Γκάουκ επανέλαβε πως σκοπός της επίσκεψής του στην Αθήνα είναι η διαβεβαίωση της αλληλεγγύης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ζήτησε από τον κ. Γκάουκ την επίλυση του προβλήματος των γερμανικών αποζημιώσεων με ταχεία έναρξη των συνομιλιών.

Στις κοινές δηλώσεις του με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της και απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών».

Από την πλευρά του, κ. Γκάουκ απάντησε στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση από τη νομική θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι, όταν πάμε μαζί στα Γιάννενα, να βρω τα λόγια και να αναγνωρίσω την ενοχή της Γερμανίας στα θύματα της περιοχής».

NAFTEMPORIKIGR

Μάλιστα, ο γερμανός πρόεδρος επέμεινε ότι «η ενοχή δεν έχει μόνο υλική, αλλά και ηθική διάσταση. Στη Γερμανία υπάρχει μία λάθος εξέλιξη. Πολλά πράγματα έχουν περάσει στη λήθη. Υπάρχει ηθικής τάξεως ενοχή. Θα δείξω τον δρόμο. Οι φρικαλεότητες του ναζισμού θα πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας».

Ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ.Γκάουκ για την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα. «Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος προχώρησε βίαια και έχει βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Η οικονομία βυθίστηκε σ΄ένα φαύλο κύκλο ύφεσης με την ανεργία, κυρίως στους νέους να έχει φθάσει σε απαράδεκτα ποσοστά» τόνισε.

Ο γερμανός πρόεδρος δεν έκρυψε τον σεβασμό τους στους πολίτες που επιβαρύνονται από τις μεταρρυθμίσεις και είπε ότι για τον ίδιο είναι δύσκολο να φανταστεί τη Γερμανία, στη περίπτωση που τόσοι άνθρωποι από το Δημόσιο βρίσκονταν στον δρόμο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή