Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος δεινοσαύρου, τα απολιθώματα του οποίου βρέθηκαν στην Πορτογαλία, είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο που έζησε ποτέ στην Ευρώπη. Ο Torvosaurus gurneyi, με μήκος 10 μέτρων και τεράστια, πολύ κοφτερά δόντια, πήρε το όνομά του από το δημιουργό της φανταστικής «Δεινοτοπίας» Τζέιμς Γκάρνεϊ.
«Σαφώς και επρόκειτο για ένα φοβερό θηρευτή. Όπου κι αν πήγαινε, ήταν ο κυρίαρχος, ο άρχοντας των πάντων», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Οκτάβιο Ματέους από το Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS One. «Κανείς δεν μπορούσε να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στον Τορβόσαυρο, κατά την ύστερη Ιουράσια περίοδο. Ήταν το ισοδύναμο του Τυραννόσαυρου, αλλά 80 εκατομμύρια χρόνια πριν από αυτόν.»
Τα απολιθώματα του Τορβόσαυρου βρέθηκαν βορείως της Λισαβόνας, το 2003. Αρχικά οι επιστήμονες πίστεψαν πως επρόκειτο για το ήδη γνωστό είδος Torvosaurus tanneri της Βορείου Αμερικής, όμως οι συγκρίσεις της άνω γνάθου, των δοντιών, της κνήμης και της ουράς έδειξαν πως επρόκειτο για ξεχωριστό είδος, το οποίο ζύγιζε 4-5 τόνους. Μόνο το κρανίο του είχε μήκος σχεδόν 3 μέτρα - λίγο μικρότερο από αυτό του Τυραννόσαυρου - ενώ το μήκος κάθε δοντιού έφθανε τα 10 εκατοστά.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο Torvosaurus gurneyi ήταν ο μεγαλύτερος χερσαίος θηρευτής της Ευρώπης καθώς και ο μεγαλύτερος σαρκοφάγος δεινόσαυρος της Ιουράσιας περιόδου, στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια. Όπως και ο έτερος Τορβόσαυρος, δεν αποκλείεται να ήταν καλυμμένος με πρωτο-φτερά, ενώ και οι δύο φαίνεται πως ανήκαν στην ομάδα δίποδων δεινοσαύρων, από τους οποίους προήλθαν τα πτηνά.
«Η χλωρίδα στα εδάφη, όπου σήμερα βρίσκεται η Πορτογαλία, παρουσίαζε εξαιρετική ποικιλία κατά την ύστερη Ιουράσια», αναφέρει ο Ματέους σε γραπτή ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο δεινόσαυρος αυτός έζησε σε μια εποχή, «κατά την οποία ο Ατλαντικός ήταν καλά σχηματισμένος και η Ευρώπη ήταν ένα αρχιπέλαγος».