Ε.Ε.: Έκτακτη σύνοδος κορυφής για την ουκρανική κρίση

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 06:05
UPD:10:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Μετά τις χθεσινές άκαρπες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στο Παρίσι, οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την ουκρανική κρίση, ενώ συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η σύνοδος έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12.30 ώρα Ελλάδος με μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, ενώ στη συνέχεια οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συνέλθουν για «να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και την αντίδραση της Ε.Ε.», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που έχουμε την αντίληψη στην Ευρώπη μιας πραγματικής απειλής για τη σταθερότητα μας, ακόμα και για την ειρήνη στην ήπειρο», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 18 ατόμων, ύποπτων για τη διασπάθιση χρήματος του ουκρανικού κράτους. Μεταξύ αυτών είναι ο ανατραπείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε από το Κίεβο τον περασμένο μήνα, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Η απόφαση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύει για το έδαφος χωρών-μελών της Ε.Ε. καθώς και για τον εναέριο χώρο της κοινότητας.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης ο πρώην επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας, ένας πρώην γενικός εισαγγελέας, ένας πρώην υπουργός Άμυνας και ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

ΟΗΕ: Νέα συνεδρίαση του ΣΑ

Παράλληλα, στις 14:30 τοπική ώρα (19:30 GMT) συνεδριάζουν και πάλι τα 15 κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη με θέμα την ουκρανική κρίση, όπως ανέφεραν διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ.

EURONEWS

Είναι η τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση της Ουκρανίας από την περασμένη Παρασκευή. Τη Δευτέρα η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση μετατράπηκε σε «διάλογο κωφών» με την Ρωσία να δέχεται πιέσεις από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χωρίς όμως να αλλάξει θέση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας μάλιστα δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση μετά το τέλος αυτής της δημόσιας συνεδρίασης, σαφές δείγμα του χάσματος μεταξύ των μελών του.

Η Μόσχα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτοντας το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις και ως εκ τούτου μπορεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε θέση.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Κέρι - Λαβρόφ

EURONEWS

Νέα συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να έχει σήμερα στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όπως δήλωσε μετά τις χθεσινές συνομιλίες των δύο ανδρών στο Παρίσι με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο κ. Κέρι ανέφερε ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι δύο δυνάμεις αυτές συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις στις επόμενες ημέρες».

Επίσης, ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία μέσω του διαλόγου.

EURONEWS

Ο κ. Κέρι τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «κάποιες ιδέες στο τραπέζι» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία και ότι θα συζητήσει σχετικά με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Παραμένει η ένταση

Την ίδια ώρα παραμένει η ένταση τόσο στην Κριμαία όσο και στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, προπύργιο του έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η ουκρανική αστυνομία στο Ντονέτσκ ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε τον επιχειρηματία και ηγέτη των φιλορώσων της πόλης Πάβελ Γκουμπάρεφ και απομάκρυνε τους καταληψίες από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, όπου υψώθηκε και πάλι η ουκρανική σημαία.

Απέναντι στις αποσχιστικές τάσεις που εκδηλώθηκαν στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, η ουκρανική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για «επιβουλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας» εναντίον των επικεφαλής των φιλορωσικών αρχών της Κριμαίας, μεταξύ των οποίων ο νέος πρωθυπουργός Σέργκι Αξιόνοφ, καθώς και κατά του Πάβελ Γκουμπάρεφ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή