Σε πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων και της συνεργασίας του με τη Ρωσία προχωρά το ΝΑΤΟ και όπως ανακοίνωσε αναστέλλει τους σχεδιασμούς για την κοινή αποστολή όσον αφορά στην καταστροφή των χημικών της Συρίας. Αντιφατικά τα μηνύματα μετά τη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ με τους ευρωπαίους ομολόγους του για την Ουκρανία.
Η απόφαση αυτή έχει στόχο, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ να ασκήσει πίεση στη Μόσχα προκειμένου η ρωσική ηγεσία να μεταβάλει τη στάση της έναντι της Ουκρανίας.
Ενισχύεται η συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της συμμαχίας δεν θα πραγματοποιούν μέχρι νεωτέρας συναντήσεις με Ρώσους ομολόγους τους, ενώ πρόσθεσε ότι θα ενταθεί η πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με τις νέες αρχές της Ουκρανίας.
«Αποφασίσαμε ότι προς το παρόν δεν θα λαμβάνουν χώρα συναντήσεις σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
«Η Ρωσία επαναφέρει τα στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου»
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Γκρούσκο, κατηγόρησε το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά και ότι επαναφέρει τα στερεότυπα «του Ψυχρού Πολέμου» έναντι της χώρας του, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις αυτές του Ράσμουσεν.
«Η συνάντηση αυτή απέδειξε ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και ότι τα στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου εξακολουθούν να εφαρμόζονται έναντι της Ρωσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκρούσκο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Λαβρόφ: Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες
Οι συνομιλίες για την Ουκρανία θα συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία στο Παρίσι. Ωστόσο οι πληροφορίες που προκύπτουν σχετικά με τη συνάντηση είναι συγκεχυμένες.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν συναντήθηκε με τον ουκρανό ομόλογό του, ωστόσο δήλωσε εξερχόμενος από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ότι «όλοι μας προβληματιζόμαστε με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία».
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον αμερικανό ομόλογό του.
Όπως είπε συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.
Κέρι: Οι συνομιλίες δεν οδήγησαν πουθενά, αλλά θα συνεχίσουμε
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε απόψε από το Παρίσι ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι δύο δυνάμεις αυτές συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις εντατικές διαβουλεύσεις στις επόμενες ημέρες».
Τόνισε μάλιστα ότι αναμένει να συναντηθεί και πάλι με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αύριο στη Ρώμη. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν σήμερα να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία μέσω του διαλόγου.
Ο Κέρι ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι υπάρχουν «κάποιες ιδέες στο τραπέζι» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία κι ότι θα συζητήσει σχετικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Αντιφατικές πληροφορίες
Όπως μεταδίδει το Reuters και το BBC ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που είχε συναφθεί στο Κίεβο την 21η Φεβρουαρίου.
«Συμφωνήσουμε στο γεγονός ότι είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε όλους τους Ουκρανούς να θέσουν σε εφαρμογή τις συμφωνίες οι οποίες είχαν συναφθεί την 21η Φεβρουαρίου», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το δημόσιο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24.
Ωστόσο η αμερικανική διπλωματία διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοια «συμφωνία».
«Δεν υπήρξαν συμφωνίες σε αυτή τη συνάντηση και δεν πρόκειται να υπάρξουν χωρίς την άμεση συμμετοχή της ουκρανικής κυβέρνησης» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Επικοινωνία Πούτιν - Μέρκελ
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν σήμερα σχετικά με τις εν εξελίξει και τις πιθανές διεθνείς πρωτοβουλίες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική τους συνομιλία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο απόψε.
Στήριξη της Ουκρανίας από την Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε νωρίτερα ότι προσφέρει 11 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας στην Ουκρανία σε βάθος διετίας και «πάγωσε» τους λογαριασμούς 18 Ουκρανών οι οποίοι συνδέονται με το ανατραπέν καθεστώς του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι το πακέτο εγγυήσεων και δανείων «σχεδιάστηκε για να βοηθήσει μια αποφασισμένη, προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις και ενωτική κυβέρνηση» στο Κίεβο.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας υπολόγισε τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τη σωτηρία της ουκρανικής οικονομίας στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παραμένει τεταμένη η κατάσταση
Εκατοντάδες φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν εκ νέου, εξάλλου, την Τετάρτη στο τοπικό κυβερνείο στην πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται επίσης να κατέλαβαν δύο βάσεις αμυντικών πυραύλων της Ουκρανίας, επίσης στην Κριμαία, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες.
Απειλές κατά του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ
Νωρίτερα ένοπλοι απείλησαν τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ρόμπερτ Σέρι, στην Κριμαία, ο οποίος ωστόσο δεν απήχθη, όπως είχε μεταδοθεί αρχικώς, αναγκάστηκε ωστόσο να διακόψει την δραστηριότητά του στην περιοχή, λόγω αντιδράσεων από φιλορώσους διαδηλωτές και πολιτοφύλακες.
Ο Ρόμπερτ Σέρι να εγκαταλείπει την αποστολή του στην περιοχή και να φύγει από την Κριμαία, ανέφερε μέσω του Twitter ένας δημοσιογράφος του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITN.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τζέιμς Μέιτς, ο Σέρι μετά τις απειλές που δέχτηκε από ενόπλους, κατέφυγε σε ένα καφενείο. «Απ' έξω ντόπιοι παραστρατιωτικοί έχουν αποκλείσει την πόρτα», έγραψε στο μήνυμά του ο Μέιτς.
«Αρνήθηκε να πάει μαζί τους όταν ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό του, βγήκε έξω και περπάτησε μέχρι που βρήκε το καφενείο. Ζήτησε από τα μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας του ITV να μείνουν μαζί του», πρόσθεσε. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι δημοσιογράφοι συνόδευαν τον Σέρι ή αν συναντήθηκαν τυχαία στη Συμφερόπολη.
Αμέσως μετά, με νεώτερο μήνυμα, ο Μέιτς είπε ότι ο Σέρι συμφώνησε να φύγει από την Κριμαία. «Βγήκε από το καφενείο, μπήκε στο αυτοκίνητο που περίμενε, περιστοιχισμένος από ένα πλήθος που φώναζε Πούτιν! Πούτιν!».
Ο Σέρι βγήκε από το καφενείο υπό την προστασία αστυνομικών και κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ενισχύεται η αμυντική συμμαχία ΗΠΑ - Πολωνίας
Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, γεγονός που επιβεβαίωσε αργότερα και ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.
Θα υπάρξουν κοινά αεροπορικά γυμνάσια ΗΠΑ – Πολωνίας, ενώ αμερικανικά αεροσκάφη θα συμμετέχουν με αυξημένο ρόλο στις νατοϊκές αεροπορικές περιπολίες στον εναέριο χώρο των βαλτικών χωρών.
Ποιος σκότωσε τους διαδηλωτές στο Κίεβο;
Τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον και του εσθονού πρωθυπουργού Ούρμας Πάετ, εξάλλου, στην οποία γίνεται λόγος για ευθύνη άλλων δυνάμεων και όχι του Βίκτορ Γιανουκόβιτς για τους ελεύθερους σκοπευτές και τους θανάτους στο Κίεβο το Φεβρουάριο, διέρρευσε στο Διαδίκτυο.
Πολλοί Ουκρανοί, σύμφωνα με τον κ. Πάετ, θεωρούν ότι στοιχεία μέσα από το νέο καθεστώς είχαν προσλάβει τους ελεύθερους σκοπευτές χρησιμοποιώντας τη δράση τους ως προβοκάτσια.
Επικαλέστηκε μάλιστα την ουκρανή γιατρό Όλγκα Μπογκομόλετς, η οποία φέρεται να του είχε δηλώσει ότι θύματα και από τις δύο πλευρές των διαδηλώσεων είχαν πυροβοληθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Η κ. Μπογκομόλετς, ωστόσο, δήλωσε στον βρετανικό Telegraph ότι ποτέ δεν είχε πρόσβαση ώστε να εξετάσει θύματα της κυβερνητικής πλευράς επί προεδρίας Γιανουκόβιτς, ώστε να γνωρίζει πώς ακριβώς έχασαν τη ζωή τους.
Ο κ. Πάετ επιβεβαίωσε ότι είχε συνομιλία με τη βαρόνη Άστον στις 26 Φεβρουαρίου, κάλεσε σε έρευνα για τους θανάτους στο Κίεβο, ωστόσο προειδοποίησε να μην χρησιμοποιούνται τα σχόλιά του για την αμαύρωση της εικόνας της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας.
Παρατηρητές στην Ουκρανία έστειλε ο ΟΑΣΕ
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει στείλει ήδη 35 άοπλους στρατιωτικούς παρατηρητές στην Ουκρανία, μετά από αίτημα του Κιέβου.
Δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι συγκεκριμένοι παρατηρητές θα αναπτυχθούν στην Κριμαία.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, καλεί σε εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του τότε πρόεδρου της Ουκρανίας Β. Γιανουκόβιτς και της τότε αντιπολίτευσης για συνταγματική μεταρρύθμιση και κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μέχρι τις πρόωρες προεδρικές εκλογές.