ΗΠΑ: Σοβαρό λάθος μια ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 22:47
UPD:23:32
REUTERS/MIKE THEILER
A- A A+

Εγγυήσεις ύψους ενός δισ. δολαρίων για τα δάνεια της Ουκρανίας σκέφτονται να δώσουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με δηλώσεις  του αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι ο οποίος προειδοποίησε τη Ρωσία πως θα ήταν «σοβαρό λάθος» μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Ο Κέρι αναφερόμενος στη συχνή εναντίωση της Ρωσίας σε διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, στη Συρία και αλλού, είπε ότι είναι σημαντικό η  Μόσχα να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανενός είδους αμφιβολία πως η οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση που θα παραβιάσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα είναι ένα τεράστιο - σοβαρό λάθος» τόνισε ο Κέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις έρχονται έπειτα από τον συναγερμό και τα έκτακτα στρατιωτικά γυμνάσια για την εξακρίβωση του βαθμού πολεμικής ετοιμότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που διέταξε σε ολόκληρη τη δυτική Ρωσία την Τετάρτη ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η περιοχή όπου οι ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν τα γυμνάσιά τους συνορεύει με την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι και ευρωπαϊκές χώρες έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία ενάντια σε οποιοαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, πρώην σοβιετική δημοκρατία την οποία ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει αποκαλέσει «αδελφό έθνος».

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Μόσχα δεν θα επέμβει στην Ουκρανία, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη Δύση ότι παρεμβαίνει ανοικτά στις πολιτικές εξελίξεις στο Κίεβο. Τη διαβεβαίωση ότι η Μόσχα δεν θα καταφύγει στη χρήση βίας έδωσε και η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Άνω Βουλής) της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.

EURONEWS

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι τα συμφέροντα της χώρας του στην Ουκρανία, καθώς και οι ρώσοι πολίτες στη χώρα απειλούνται, ρητορική την οποία είχε χρησιμοποιήσει η Μόσχα επί προεδρίας του για να εισβάλει στη Γεωργία.

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ φιλοδυτικών  διαδηλωτών - στην πλειονότητά τους Τάταροι - με  φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Σιμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας.

Την Τρίτη ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, είχε δηλώσει, με αφορμή  την  Κριμαία, ότι διακρίνει δείγματα αποσχιστικών τάσεων που απειλούν την εθνική ακεραιότητα της χώρας και προειδοποίησε πως θα τιμωρηθούν όσοι υποκινούν τέτοιες τάσεις.

Σημειώνεται ότι το  60% του πληθυσμού στην Κριμαία είναι ρωσόφωνοι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή