Συναγερμό και έκτακτα στρατιωτικά γυμνάσια για την εξακρίβωση του βαθμού πολεμικής ετοιμότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη τη δυτική Ρωσία διέταξε την Τετάρτη ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.
Η κίνηση έρχεται εν μέσω της κρίσης στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.
«Σε εφαρμογή εντολής του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας βρίσκονται σε συναγερμό από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.
Ο κ. Πούτιν έχει διατάξει αρκετές φορές στο παρελθόν έκτακτα γυμνάσια σε διάφορα σημεία της Ρωσίας μετά την επιστροφή του στην προεδρία της χώρας το 2012, σημειώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Η γεωπολιτική «αιχμή», ωστόσο, της τελευταίας απόφασης, σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, γίνεται άμεσα αισθητή, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Η περιοχή όπου οι ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν τα γυμνάσιά τους συνορεύει με την Ουκρανία.
Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν σε δύο στάδια, σύμφωνα με τον κ. Σόιγκου και θα ολοκληρωθούν στις 3 Μαρτίου.
Στις κινήσεις αναμένεται να λάβουν μέρος και δυνάμεις οι οποίες σταθμεύουν στην κεντρική Ρωσία.
«Αδελφό έθνος»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως από την ημέρα της αποπομπής του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την προεδρία της Ουκρανίας.
ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία ενάντια σε οποιοαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, πρώην σοβιετική δημοκρατία την οποία ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει αποκαλέσει «αδελφό έθνος» και την οποία επιθυμεί να εντάξει στην «Ευρασιατική Ένωση» την οποία ετοιμάζει υπό ρωσική ηγεμονία.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Μόσχα δεν θα επέμβει στην Ουκρανία, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη Δύση ότι παρεμβαίνει ανοικτά στις πολιτικές εξελίξεις στο Κίεβο. Τη διαβεβαίωση ότι η Μόσχα δεν θα καταφύγει στη χρήση βίας έδωσε και η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Άνω Βουλής) της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ωστόσο, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι τα συμφέροντα της χώρας του στην Ουκρανία, καθώς και οι ρώσοι πολίτες στη χώρα απειλούνται, ρητορική την οποία είχε χρησιμοποιήσει η Μόσχα επί προεδρίας του για να εισβάλει στη Γεωργία.
Βρετανία: Επιθυμούμε ενημέρωση για τις ρωσικές κινήσεις
Ενημέρωση για τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις δήλωσε ότι ζητεί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καλώντας και πάλι την Μόσχα να μην επέμβει κατά κανέναν τρόπο στις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ τόνισε επίσης ότι ο ουκρανικός λαός θα πρέπει να λύσει τις εσωτερικές διαφορές του και στη συνέχεια να καθορίσει το μέλλον του χωρίς έξωθεν επεμβάσεις.