Επεξεργαστές για smartphones από την Intel

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 17:17
UPD:17:17
EPA/JOHN G. MABANGLO

Η Intel ανακοίνωσε νέες, πολυετούς διάρκειας, συμφωνίες συνεργασίας με τις Lenovo, Asus και Foxconn για επέκταση της γκάμας των συσκευών τους που θα χρησιμοποιούν επεξεργαστές της Intel.

A- A A+

Νέοι επεξεργαστές για χρήση σε smartphones και νέες συνεργασίες με μεγάλους κατασκευαστές, περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις που πραγματοποίησε η Intel από τη Βαρκελώνη και το Mobile World Congress.

Πιο αναλυτικά, η Intel προχώρησε στο λανσάρισμα του τελευταίου της 64bit επεξεργαστή Atom, με την ονομασία Merrifield, ο οποίος προορίζεται για χρήση σε συσκευές smartphones και tablets. Ο Merrifield, αφού πέρασε σε φάση διάθεσης στην αγορά, έλαβε το νέο του όνομα που θα είναι Intel Atom Z3480.

Πρόκειται για μοντέλο System on Chip (SoC) το οποίο βασίζεται στη μικρό-αρχιτεκτονική 22nm Silvermont της Intel και «τρέχει» στα 2,13GHz. Παράλληλα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο Atom Z3480 προσφέρει και βελτιωμένη διαχείριση ενέργειας, άρα μεγαλύτερη αυτονομία για τις συσκευές στις οποίες θα ενσωματωθεί.

Ο Z3480 συνεργάζεται με τον πυρήνα γραφικών PowerVR Series 6 της Imagination Technologies και θα λειτουργεί σε συνεργασία με την πλατφόρμα Intel XMM 7160 LTE.

Η εν λόγω πλατφόρμα θα είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιεί το Intel Integrated Sensor Solution. Η λύση αυτή είναι σε θέση να διαχειρίζεται τη ροή δεδομένων ώστε να διατηρεί τις εφαρμογές συνεχώς ενημερωμένες, ακόμη και όταν οι συσκευές λειτουργούν σε κατάσταση χαμηλής ισχύος της μπαταρίας τους.

Η Intel θεωρεί ότι οι πρώτες συσκευές με επεξεργαστές Merrifield θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αρχή του δευτέρου τριμήνου του έτους.

Παράλληλα, η αμερικανική εταιρεία προχώρησε και στην αποκάλυψη λεπτομερειών που σχετίζονται με τον επόμενης γενιάς 64bit τετραπύρηνο επεξεργαστή Atom, που φέρει το κωδικό όνομα Moorefield.

Ο Moorefield αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και θα διαθέτει συχνότητα λειτουργίας στα 2,3GHz, βελτιωμένες επιδόσεις απόδοσης γραφικών και ταχύτερη μνήμη.

Τέλος, η Intel ανακοίνωσε νέες, πολυετούς διάρκειας, συμφωνίες συνεργασίας με τις Lenovo, Asus και Foxconn για επέκταση της γκάμας των συσκευών τους που θα χρησιμοποιούν επεξεργαστές της Intel.

Είναι προφανές ότι η διαδικασία μετάβασης από τον χώρο των desktop συστημάτων, όπου κυριαρχεί, στον χώρο των φορητών συσκευών θα είναι μακρά για την Intel. Για το λόγο αυτό επιχειρεί την διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της και επιπλέον, επιδιώκει τη δημιουργία σχέσεων συνεργασίας με σημαντικούς κατασκευαστές του χώρου.

Προτεινόμενα για εσάς