Κομισιόν: Νόμιμος ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας

Την ανατροπή Γιανουκόβιτς αναγνωρίζει επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 19:36
UPD:19:47
REUTERS/STRINGER

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε επισήμως τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η ουκρανική Βουλή, η οποία διόρισε τον κ. Τουρτσίνοφ για να διαδεχθεί τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αποπέμφθηκε, «πήρε μια απόφαση με πολύ ευρεία πλειοψηφία αυτό το σαββατοκύριακο», επισήμανε ο Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

«Σεβόμαστε την δημοκρατική και νόμιμη απόφαση την οποία έλαβε το ουκρανικό κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Η Ε.Ε. δεν αποκλείει «καμιά επιλογή» σε ό,τι αφορά τη χορήγηση χρηματοοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, επισήμανε επίσης ο κ. Μπαγί, τονίζοντας ωστόσο πως η όποια βοήθεια συμφωνηθεί να δοθεί θα συνδέεται με την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Ε.Ε. εργάζεται για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ουκρανική οικονομία», ανέφερε ο κ. Μπαγί.

Η επίσκεψη της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Κάθριν Άστον στο Κίεβο, συνέχισε ο κ. Μπαγί, είχε στόχο να εξεταστούν οι διαθέσιμες επιλογές, «προϋποτιθεμένου ότι υπάρχει ένα κατάλληλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία - κι αυτός ο όρος είναι πολύ σημαντικός».

EURONEWSGREEK

Ο ίδιος επισήμανε πως η Ε.Ε. συνεχίζει να προτίθεται να υπογράψει μια πολιτική συμφωνία και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και επενδύσεων με την Ουκρανία, αλλά μόνον αφού εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση, ώστε «να εξασφαλιστεί ότι γίνεται μια εντελώς ανεξάρτητη επιλογή με την πλήρη υποστήριξη μιας σαφούς πλειοψηφίας».

Οι συμφωνίες  «τις οποίες είχαμε προτείνει παραμένουν πάντα στο τραπέζι», είπε ο κ. Μπαγί.

Η άρνηση του ανατραπέντος προέδρου Β. Γιανουκόβιτς να υπογράψει μια συμφωνία προσέγγισης με την Ε.Ε. ήταν μια από τις αιτίες που συνέβαλαν καθοριστικά στο ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία.

EURONEWS
Ρωσία: Προϊόν «ένοπλης ανταρσίας» οι νέες αρχές της Ουκρανίας

Η νομιμοποίηση των νέων αρχών της Ουκρανίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις αποφάσεις του ουκρανικού κοινοβουλίου για καθαίρεση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ουσιαστική ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση, τίθεται εν αμφιβόλω, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης σημείωσε ακόμη ότι η αναγνώριση των συγκεκριμένων νέων αρχών από μερίδα χωρών αποτελεί «πολιτική εκτροπή», ενώ χαρακτήρισε την κυβερνητική αλλαγή στο Κίεβο αποτέλεσμα «ένοπλης ανταρσίας».

Το σχόλιο του κ. Μεντβέντεφ αφορούσε κυρίως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται να αναγνωρίζουν ντε φάκτο την αντιρωσική αντιπολίτευση ως κυβερνώσα παράταξη στην Ουκρανία, μετά τις αποφάσεις της ουκρανικής Βουλής.

Ο ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις στην Ουκρανία αποτελούν μεγάλη πρόκληση ενάντια στα συμφέροντα της Ρωσίας και των Ρώσων οι οποίοι διαβιούν στην Ουκρανία.

«Δεν καταλαβαίνουμε τις ακριβώς συμβαίνει εκεί. Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμοποίηση σειράς οργάνων τα οποία ασκούν εξουσία αυτή τη στιγμή στο Κίεβο», τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ.

Σημείωσε παράλληλα ότι το ζήτημα της επέκτασης των συμφωνιών για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των ουκρανικών εταιρειών οι οποίες εισάγουν το αέριο και της ουκρανικής κυβέρνησης, «όταν σχηματιστεί μια τέτοια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή