Ρωσία: Δεν είναι ξεκάθαρη η νομιμοποίηση των νέων αρχών της Ουκρανίας

Στη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για το Κίεβο επικεντρώνεται η Ε.Ε.
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014 14:41
UPD:16:37
REUTERS/GRIGORY DUKOR

Ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η αναγνώριση των συγκεκριμένων νέων αρχών από μερίδα χωρών αποτελεί «πολιτική εκτροπή» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η νομιμοποίηση των νέων αρχών της Ουκρανίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις αποφάσεις του ουκρανικού κοινοβουλίου για καθαίρεση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ουσιαστική ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση, τίθεται εν αμφιβόλω, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης σημείωσε ακόμη ότι η αναγνώριση των συγκεκριμένων νέων αρχών από μερίδα χωρών αποτελεί «πολιτική εκτροπή», ενώ χαρακτήρισε την κυβερνητική αλλαγή στο Κίεβο αποτέλεσμα «ένοπλης ανταρσίας».

Το σχόλιο του κ. Μεντβέντεφ αφορούσε κυρίως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται να αναγνωρίζουν ντε φάκτο την αντιρωσική αντιπολίτευση ως κυβερνώσα παράταξη στην Ουκρανία, μετά τις αποφάσεις της ουκρανικής Βουλής.

Ο ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις στην Ουκρανία αποτελούν μεγάλη πρόκληση ενάντια στα συμφέροντα της Ρωσίας και των Ρώσων οι οποίοι διαβιούν στην Ουκρανία.

EURONEWSGREEK

«Δεν καταλαβαίνουμε τις ακριβώς συμβαίνει εκεί. Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμοποίηση σειράς οργάνων τα οποία ασκούν εξουσία αυτή τη στιγμή στο Κίεβο», τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ.

Σημείωσε παράλληλα ότι το ζήτημα της επέκτασης των συμφωνιών για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των ουκρανικών εταιρειών οι οποίες εισάγουν το αέριο και της ουκρανικής κυβέρνησης, «όταν σχηματιστεί μια τέτοια».

Ε.Ε.: Επαφές σε Ανατολή και Δύση για βοήθεια στην Ουκρανία

Επαφές με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Τουρκία για συντονισμό της προσπάθειας οικονομικής αρωγής προς την Ουκρανία είχαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τόνισε διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

EURONEWSGREEK

Στο τραπέζι βρίσκεται, παράλληλα, η διενέργεια διασκέψεων για συγκέντρωση χρημάτων από διεθνείς δωρητές, καθώς η Ουκρανία θα χρειαστεί για το διάστημα 2014-2015 τουλάχιστον 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερική βοήθεια για να «ορθοποδήσει» οικονομικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, εξάλλου, σημείωσε από το Πεκίνο όπου βρίσκεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι υποχρεωτικό να συμβάλει στην έξοδο της Ουκρανίας από την οικονομική στενωπό.

Μέρκελ: Να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ουκρανίας

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν την ενότητα της χώρας μετά την αλλαγή της εξουσίας στο Κίεβο.

Η κ. Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Προτεραιότητά τους θα πρέπει να είναι η εξεύρεση ενός δρόμου που θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση της χώρας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, παραμένει ακόμη ανοιχτή η δυνατότητα υπογραφής μιας συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τουσκ: Όχι εκδίκηση

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, από τη Βαρσοβία, προειδοποίησε τις νέες ουκρανικές αρχές να μην επιχειρήσουν να «εκδικηθούν» τους πολιτικούς αντιπάλους τους. «Το αίσθημα δικαιοσύνης υπαγορεύει την τιμωρία όσων ευθύνονται για εγκλήματα και, αναμφίβολα, έγιναν εγκλήματα στο Κίεβο. Αναφέρομαι κυρίως στις πραγματικές εκτελέσεις στις οποίες προέβησαν οι ελεύθεροι σκοπευτές. Όμως, έαν η επανάσταση θέλει να επιφέρει θετικούς καρπούς, δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη λογική της εκδίκησης ή της ανταπόδοσης», τόνισε ο πολωνός πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Το στοίχημα για την Ουκρανία δεν είναι να εκδικηθεί αλλά να σώσει την οικονομία της και τα δημόσια οικονομικά της», πρόσθεσε.

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το μέλλον της γειτονικής χώρας στην οποία, όπως είπε, η κατάσταση παραμένει «ιδιαίτερα περίπλοκη».

Επικοινωνία Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ είχαν εξάλλου τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της Ουκρανίας και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αναταραχή που επικρατεί στη χώρα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

«Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία», ανέφερε το πρακτορείο μετά τη συνομιλία που είχαν ο αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και ο στρατηγός Βαλερί Γκερασίμοφ, αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή