Τον Ιούνιο του 1905, ένας τυφώνας «κατάπιε» την ατόλη Νοξ ή Ναντικντίκ, στο νοτιοανατολικό άκρο των Νήσων Μάρσαλ, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Οι περίπου 60 κάτοικοί της πνίγηκαν, εκτός από δύο αγόρια, τα οποία σκαρφάλωσαν σε ένα δέντρο και κατάφεραν να σωθούν. Έναν αιώνα αργότερα, επιστήμονες διαπίστωσαν με έκπληξη ότι η ατόλη... αναγεννήθηκε.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όκλαντ χρησιμοποίησαν αεροφωτογραφίες από το 1945, τις οποίες συνέκριναν με εικόνες από το 2010. Είδαν ότι στο διάστημα αυτό η ατόλη εξαπλώθηκε κατά 23% και μετατράπηκε σε ένα σταθερό νησί καλυμμένο από βλάστηση. Παράλληλα, πολλές νησίδες γύρω από το Νοξ ενώθηκαν σχηματίζοντας ένα ενιαίο μεγαλύτερο νησί.
Οι ίδιοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα ιζήματα που παρήχθησαν από το σύστημα υφάλων που περιβάλλει την ατόλη και το οποίο ήταν πιθανότατα υγιές, καθώς η περιοχή έμεινε ακατοίκητη από το πέρασμα του τυφώνα μέχρι σήμερα.
«Η καταιγίδα προφανώς πυροδότησε την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων ιζήματος και πέταξε μεγάλες ποσότητες κοραλλιών στα νησιά, κάτι που τα βοήθησε να αναδιοργανωθούν», ανέφερε στο New Zealand Herald ο Δρ. Μάρεϊ Φορντ, ο ένας από τους δύο ερευνητές που μελέτησαν τις αλλαγές. Τα νησιά «αλλάζουν, μετακινούνται, μεταλλάσσονται - βλέπουμε περιόδους διάβρωσης στη μία πλευρά και περιόδους επικάθισης ιζημάτων στην άλλη.»
Πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν μελετήσει τις άμεσες επιπτώσεις ακραίων καιρικών συμβάντων στα νησιά, όμως λιγότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στις μακροπρόθεσμες μεταβολές τους. Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μεγαλύτερης έρευνας γύρω από τη γεωμορφολογία των νησιών του Ειρηνικού.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το φαινόμενο της ανάκαμψης νησιών και της δημιουργίας νέων έπειτα από τυφώνες θα μπορούσε να τους βοηθήσει να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια πώς θα ανταποκριθούν μικρά νησιά και ατόλες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Όπως λέει ο Φορντ, «το μήνυμα που κρατάμε είναι ότι ένα μεγάλης κλίμακας συμβάν μπορεί να καταστρέψει τα νησιά, αλλά και να πυροδοτήσει μια σειρά από διεργασίες που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν».