Βίαιες συγκρούσεις με τρεις νεκρούς στην Ταϊλάνδη

Δεκάδες οι τραυματίες, συνελήφθησαν ηγέτες του αντικυβερνητικού κινήματος
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 13:57
UPD:14:12
REUTERS/ATHIT PERAWONGMETHA

Άνδρες της αστυνομίας της Ταϊλάνδης έχουν πέσει στο έδαφος έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στη Μπανγκόκ.

A- A A+

Ένας αστυνομικός και δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν στην Μπανγκόκ κατά τη διάρκεια ευρείας επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας για την ανακατάληψη δημοσίων κτηρίων και χώρων που έχουν καταλάβει από τον Νοέμβριο οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ιατρικού Κέντρου Εραουάν, οι διαδηλωτές σκοτώθηκε από τα πυρά αγνώστου στη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Δεκάδες αστυνομικοί και αντικυβερνητικοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν.  

EPA/PETER CHAN

Ένας αντικυβερνητικός διαδηλωτές συλλαμβάνεται από άνδρες της αστυνομίας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Μπανγκόκ.

«'Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και 14 αστυνομικοί τραυματίστηκαν», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της αστυνομίας και διευκρίνισε ότι το θύμα είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και εξέπνευσε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Συλλήψεις ηγετών των διαδηλωτών

Οι διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους από τον Νοέμβριο με στόχο την ανατροπή της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα, την οποία θεωρούν μαριονέτα του αδελφού της Θαξίν Σιναουάτρα -πρώην πρωθυπουργού που ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2006.

EURONEWS

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Αποστολή: Ειρήνη για την Μπανγκόκ» συμμετέχουν 15.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας με στόχο να ανακτήσουν τον έλεγχο των σημείων γύρω από τα κυβερνητικά κτήρια που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές στο κέντρο και στα βόρεια της πρωτεύουσας.

Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν τουλάχιστον 144 διαδηλωτές και δύο ηγέτες του κινήματος αμφισβήτησης της πρωθυπουργού. 

Ένας τρίτος ηγέτης των διαδηλωτών τέθηκε υπό κράτηση για λίγη ώρα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με τη βοήθεια των υποστηρικτών του.

Απαγγελία κατηγοριών κατά της πρωθυπουργού

Η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ταϊλάνδης (NACC) ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα απαγγείλει την κατηγορία της αμέλειας κατά της Γινγκλάκ Σιναουάτρα, σε σχέση με αμφιλεγόμενο πρόγραμμα κρατικής επιχορήγησης των ρυζοκαλλιεργητών, διαδικασία η οποία μπορεί να οδηγήσει στην καθαίρεσή της.

Η επιτροπή τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι η κ. Γινγκλάκ αγνόησε τις προειδοποιήσεις για διαφθορά και οικονομικές απώλειες εξαιτίας του προγράμματος.

«Η NACC αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει τη Γινγκλάκ Σιναουάτρα στις 27 Φεβρουαρίου για να της απαγγείλει κατηγορίες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα βοήθειας προς τους ρυζοκαλλιεργητές, βάσει του οποίου η κυβέρνηση αγόρασε από τους αγρότες δημητριακά έως και 50%, πάνω από την τιμή της αγοράς, οδήγησε στη μεγάλη εκλογική νίκη της κ. Σιναουάτρα το 2011.

Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει έλλειψη κονδυλίων, γεγονός που έχει οδηγήσει στις διαμαρτυρίες των αγροτών, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα οδήγησε σε εκτεταμένη διαφθορά, ότι αποτέλεσε πλήγμα για την οικονομία της χώρας, η οποία έχασε τη θέση της μεγαλύτερης εξαγωγού ρυζιού στον κόσμο και τέλος ότι δημιούργησε ένα αδιάθετο απόθεμα 18 εκατομμυρίων τόνων.

Τη Δευτέρα, εκατοντάδες αγρότες εισέβαλαν στον περίβολο του κτηρίου του υπουργείου 'Αμυνας, σε προάστιο της Μπανγκόκ, το οποίο η κ. Γινγκλάκ χρησιμοποιεί συχνά τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του αποκλεισμού των γραφείων της κυβέρνησης από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.

Η NACC έχει ήδη απαγγείλει κατηγορίες σε πολλούς αξιωματούχους σε σχέση με το παραπάνω πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Εμπορίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή